Dosarul fostului viceguvernator al Băncii Naționale Emma Tăbârță a fost trimis în instanță

shadow
Sâmbătă, 11.03.2017 06:10   3828
Procurorii au finalizat și remis în judecată cauza penală de învinuire a patru persoane din conducerea Băncii Naționale a Moldovei (BNM), trei dintre care au fost reținute în vara anului trecut pe faptul neglijenței în serviciu.

Potrivit unui comunicat al Procuraturii Generale, acestea ar fi permis, prin exercitarea necorespunzătoare a atribuțiilor de serviciu, spălarea unor sume imense de bani în valoare de circa 22 miliarde de dolari, prin Moldindconbank.

Au fost la conducerea Băncii Naționale în epoca de tristă glorie

E vorba de Emma Tăbârță, viceguvernator al Băncii Naționala în "perioada de glorie" a acestei instituții octombrie 2008-martie 2015, când a dat faliment mai mult de o treime din sistemul bancar moldovenesc, s-a întâmplat "furtul miliardului" și s-au spălat peste 22 de miliarde de dolari din Rusia, operațiunea devenind celebră cu denumirea Laundromatul. 

Despre averea și afacerile fostului viceguvernator citiți aici: Averea familiei Tăbârță-Echim: afaceri de sute de milioane, imobile luxoase, mii de hectare de terenuri

În afară de fostul viceguvernator în instanța de judecată au fost trimise persoane ce au deținut funcția de:

- directorul Departamentului Reglementare și Supraveghere Bancară din cadrul BNM - Matei Dohotaru;
- șeful Direcției control bancar și monitorizare a activităților de prevenire și combatere a spălării banilor și finanțării terorismului a Departamentului Reglementare și supraveghere bancară din cadrul BNM - Vladimir Ţurcanu;
- șef-adjunct de Direcție control bancar și monitorizare a activităților de prevenire și combatere a spălării banilor și finanțării terorismului a Departamentul Reglementare și supraveghere bancară din cadrul BNM.

Cei patru ar fi permis spălarea a peste 22 de miliarde de dolari prin Moldindconbank

Potrivit actului de învinuire întocmit de Procuratura Anticorupție, "în perioada anilor 2011-2014, fiind în subdiviziunea BNM și fiind responsabili să ia măsuri pentru a preveni spălarea banilor, inculpații au admis sau nu au întreprins acțiuni privind instituția bancara supusă controlului cu periodicitatea de un an, fapt ce a generat efectuarea unor tranzacții suspecte de peste 22 de miliarde de dolari".

Advertisement

"În concret, inculpații, care dețineau diferite funcții în cadrul organului de supraveghere, au admis comiterea, contrar prevederilor art.5 alin. (2) lit. lit. a), b) și d), art.8 alin.(1) din Legea nr.190-XVI din 26.07.2007 "Cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului" și prevederilor pct.pct.18, 19 și 29 din Hotărârea Băncii Naționale a Moldovei nr.172 din 04.08.2011 "Cu privire la aprobarea Regulamentului privind activitatea băncilor în domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor și finanțării terorismului", a următoarelor încălcări de către banca comercială supusă controlului:
- nu a identificat și nu a verificat identitatea beneficiarului efectiv al clientului implicat în tranzacții de proporții deosebit de mari;
- nu a acumulat unele documente justificative pentru a cunoaște activitatea persoanelor juridice nerezidente, spre exemplu, rapoarte de activitate sau financiare;
- nu a raportat unele operațiuni suspecte către Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor;
- nu a aplicat măsuri de precauție, deoarece operațiunile efectuate nu corespundeau cu genul de activitate a clientului;
- nu a atribuit unele operațiuni la operațiuni de grad extra-sporit, ținând cont de suma de bani a tranzacțiilor în valoare de sute de milioane de dolari și lipsa clara a identității clienților", susțin procurorii.

Potrivit Procuraturii, în rezultatul îndeplinirii neglijente și lipsite de diligență a obligațiunilor de serviciu de către inculpați nu au fost înaintate propuneri și nu au fost aplicate sancțiuni ce se impuneau: sub formă de amendă, de schimbare a administratorului sau retragere a licenței băncii comerciale, ceea ce a generat amplificarea încălcărilor admise pentru anul următor.

De asemenea, în consecință a fost grav afectată imaginea Republicii Moldova, fiind influențată buna activitate a instituțiilor financiar-bancare și a sistemului bancar în întregime.

Dacă vor fi găsiți vinovați, inculpații riscă până la 6 ani de închisoare, cu privarea dreptului de a ocupa funcții publice până la 10 ani.

BNM a văzut Laundromatul, dar a așteptat decizia CNA

BNM a anunțat că va colabora cu organul de urmărire penală, însă nu va oferi niciun comentariu cu privire la acest caz.

Cât despre faptul că funcționarii BNM ar fi permis spălarea a zeci de miliarde de dolari prin intermediul Moldindconbank, apoi încă în aprilie 2014, guvernatorul de atunci Dorin Drăguțanu susținea că BNM "a văzut aceste tranzacții".

"Am văzut că Banca implicată a raportat toate tranzacțiile la CNA care le cercetează din punct de vedere a legii cu privire la prevenirea spălării banilor.... Deși sunt foarte multe intrebări cu privire la natura acestor tranzacții, clasificarea juridică a acestor tranzacții ca spalare de bani o face CNA", preciza Drăguțanu.

Citiți și: Deputații au găsit doi vinovați pentru criza din sectorul bancar

Primul Guvernator al Băncii Naționale Leonid Talmaci a fost reținut pentru 15 zile



Oportunitati