Cel mai mare angajator din Moldova are nevoie de salvare. CFM nu mai are ce pune în gaj

shadow
Vineri, 10.03.2017 09:25   3177
Întreprinderea de stat Calea Ferată din Moldova, care are cei mai mulți angajați din economie, nu reușește să se reformeze, iar situația financiară continuă să se agraveze, arată date oficiale.

Pentru sâmbătă, 11 martie, este anunțat și un miting de protest, cu participarea salariaților-membri de sindicat din cadrul întreprinderii Calea Ferată din Moldova, în legătură cu restanțele la plata salariilor. 

Datorii de peste 130 milioane lei la plata salariilor

Principala revendicare a manifestanților este achitarea, până la 31 martie aacestui an, a restanțelor la salarii, cu compensarea pierderilor cauzate de neachitarea la timp a salariului pentru fiecare angajat.

Potrivit lui Ion Zaporojan, președintele Federației Sindicale a Feroviarilor din Republica Moldova, suma datoriilor salariale depășește 130 milioane lei, iar soarta celor 9.800 de angajați rămâne în continuare incertă.

Problema plății la timp a salariilor la CFM este veche deja de câțiva ani, iar tentativele de a o soluțiiona deocamdată nu au dat rezultate.  

Astfel pentru a eficientiza CFM numărul angajaților ar urma să fie redus de câteva ori, iar întreprinderea să fie modernizată.

În acest sens întreprinderea ar urma să fie separată în trei, iar numărul angajaților redus cu cel puțin 3.000. Totodată sunt prevăzute investiți de câteva miliarde de lei în modernizarea întreprinderii. În anul 2016 Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană de Investiții (BEI) au semnat acorduri de finanțare a CFM în valoare de 105 milioane de euro.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Litigii comerciale   Prețuri și inflația   Piața muncii   Transport și turism  

Advertisement

Oportunitati