Un fost ministru al Finanțelor avertizează: Guvernul inventează noi taxe în loc să aplice legislația

shadow
Joi, 09.03.2017 09:40   3160
Veaceslav Negruța, ministrul al Finanțelor în anii 2009-2013, susține că impozitul pe avere, este o invenție fiscală a autoritățllor, care este de fapt o dublă taxare.

"Guvernul este în căutare de resurse financiare pentru a balansa finanțele publice și a-și permite onorarea angajamentelor și promisiunilor pe partea de cheltuieli. În context, în anul 2016, Guvernul a venit cu anumite invenții fiscale. Vorbim despre impozitul pe avere, care se limitează la taxarea imobilelor cu destinație locativă, ce valorează mai mult de 1,5 milioane de lei și au o suprafață mai mare de 120 metri pătrați.

Este și altceva, în Codul Fiscal este prevăzut deja impozitul pe bunurile imobiliare. Problema cea mare este că odată cu introducerea impozitului pe avere vom constata o dublă impozitare a aceluiași bun și aceluiași subiect al impozitării. Este o neconcordanță constituțioanlă. Ba mai mult, toate recomandările OECD și FMI în materie de fiscalitate exclud dubla impozitare și o cataloghează ca o practică abuzivă", a declarat expertul asociat IDIS Viitorul, Veaceslav Negruța în cadrul emisiunii „15 minute de realism economic”.

Guvernul încalcă drepturile autortăților locale

Un alt aspect menționat de fostul ministru al Finanțelor este că veniturile din impozitarea bunurilor imobiliare și alte proprietăți sunt surse de venit ale autorităților locale, care își completează bugetele locale.

"Prin introducerea impozitului pe avere avem o interferență a guvernului central asupra drepturilor financiare ale autorităților locale. Pe de o parte, impozitul pentru bunurile imobiliare care este plătit în bugetul local și pentru același imobil, același proprietar mai este taxat cu un impozit pe avere, care se achită la bugetul de stat. Aceste practici sunt inadmisibile și aduc prejudicii în construcția și conceptul care s-a pus la baza Codului Fiscal", afirmă Veaceslav Negruța.

Cetățenii au plătit de două ori mai mult

Expertul mai susține că acest impozit încalcă și un alt drept al cetățeanului.

Advertisement

"El este aplicat pentru întreaga perioadă a anului 2016 în timp ce legea a fost pusă în aplicare doar pentru ultimele șase luni ale anului. Respectiv cetățenii au plătit de două ori mai mult", a adăugat fostul ministru.

Altă problemă menționată de Veaceslav Negruța este reevaluarea bunurilor imobile nu a fost finalizată în localitățile rurale și aplicabilitatea impozitului pe avere generează riscuri pentru proprietarii de locuinițe. În condițiile unei deprecieri a leului față de dolar sau euro o locuință poate costa mai mult și astfel devine subiect al impozitării. Noi putem să ne trezim că o bună parte a cetățenilor sunt datori statului din cauza deprecieirii leului”, a precizat Negruța.

Precedent periculos

În opinia lui, la stabilirea impozitului pe avere, trebuie stabilite criterii clare ca să nu avem anumite fenomene nedorite. Piața imobiliară ar putea să abunde cu oferte ca urmare a datoriilor la plăți, pe de altă parte - să asistăm la fenomenul divizării imobilului în părți separate cu crearea mai multor bunuri cadastrale separate și, respectiv, încercări de a ocoli impozitarea. Asta ar însemna divorțuri fictive, lucruri sociale nedorite.

„Astfel de invenții sunt periculoase. E nevoie de o abordare profundă în care să fie implicați responsabilili de politica fiscală și în evaluarea imobilelor, autorități centrale, dar și autorități locale. Este ciudată împachetarea inițială a legii cu care s-a venit precum că acesta va fi un „impozit pe lux”. Nu este vorba de lux, ci de imobilele oamenilor folosite ca locuință.

Or, unele persoane fizice au și alte proprietăți cum ar fi, de exemplu, garaje care nu au destinație de locuit, dar pot valora mai mult decât o locuință. Sunt alte lucruri care au decăzut cumva din această impozitare a „lucrurilor de lux” pentru că a fost doar o încercare de „a vinde” publicului acest impozit ca și urmărire fiscală a anumitor categorii de cetățeni înstăriți. În realitate, însă, s-a creat un precedent cu riscuri majore ca această lege să fie contestată la Curtea Constituțională, oamenii să ceară despăgubiri de la aplicarea legii în 2016”, a mai spus Negruța.

Guvernul inventează noi impozite

În concluzie, economistul a spus că guvernarea este în căutare de resurse financiare și vorbește despre consolidarea fiscală, care nu este corect înțeleasă și aplicată de către guvernanți în Republica Moldova.

"Consolidare fiscală nu înseamnă inventarea de noi impozite, ci lărgirea bazei fiscale prin atragerea acelor bunuri și venituri, care nu au fost impozitate până acum, în câmpul legal de fiscalizare. Din acest punct de vedere există un instrument foarte util pentru autorități. E vorba de metoda indirectă de evaluare și impozitare a bunurilor și veniturilor, dar legea pusă în aplicare legal din 2013 rămâne neaplicată în practică.

În Republica Moldova sunt construcții neînregistrate, noi avem persoane fizice care și-au permis anumite achiziții care nu au fost introduse în câmpul fiscal și aici fiscul ar putea contribui prin impunerea conformării benevole și prin metodele indirecte o consolidare fiscală reală și nu inventată prin impozite noi și non-conforme cu definiții, norme legale și metodologice și recomandări internaționale", a mai spus Veaceslav Negruța.

Păzea! Casele de vacanță vor fi taxate împreună cu locuințeleOportunitati