Câteva detalii puțin cunoscute despre Frontera și contractul de concesiune

shadow
Joi, 09.03.2017 05:57   10681
În jurul contractului de concesiune a lucrărilor de explorare geologică a hidrocarburilor pe teritoriul Republicii Moldova cu ulterioara lor exploatare semnat pe 2 ianuarie 2017 între Guvern și compania Frontera continuă dezbaterile.

O publicație online chiar a sugerat că unele informații difuzate de noi sunt un fake, iar Ministrul Mediului Valeriu Munteanu a făcut public contractul de concesiune semnat chiar a doua zi după Revelion. 

Tot în această zi, de luni, 2 ianuarie 2017, a fost publicată în Monitorul Oficial și Hotărîrea Guvernului din 30 decembrie 2016 cu privire la transmiterea dreptului de desfășurare a lucrărilor de explorare geologică a hidrocarburilor pe teritoriul Republicii Moldova, în baza căreia a fost semnat contractul.

Se vede că cineva a lucrat de Revelion pentru ca Hotărârea Guvernului adoptată pe 30 decembrie 2016 să fie publicată de urgență. Pentru ce așa urgență se va vedea în următoarele luni. 

Am alcătuit și noi câteva semne de întrebare referitor la contractul de concesiune cu Frontera:

Când s-a decis organizarea concursului pentru concesionare

Pe 25 aprilie 2016, în cadrul ședinței Consiliului Național privind parteneriatul public privat s-a examinat posibila concesionare a zăcămintelor de hidrocarburi.

În Procesul verbal inițial publicat de Agenția Proprietății Publice se preciza că membrii Consiliului au decis excluderea unui astfel proiect.

Totuși Guvernul a adoptat pe 20 iulie 2016, Hotărârea privind concesionarea lucrărilor de explorare geologic a hidrocarburilor pe teritoriul Republicii Moldova, cu ulterioara lor exploatare.

La începutul lunii septembrie 2016, Maria Şendilă. șefă de direcție în cadrul Agenției Proprietății Publice a declarat pentru Mold-Street.com că ar fi vorba de o greșeală în text. Tot în septembrie 2016, a apărut pe pagina Agenției și versiunea corectată a procesului verbal din 25 aprilie 2016.

Cum s-au respectat condițiile concursului

O comisie în frunte cu Valeriu Munteanu, Ministrul Mediului, a desemnat pe 1 noiembrie 2016 compania Frontera Resources International LLC, câștigătoare "a concursului de selectare a concesionarului lucrărilor de explorare geologică a hidrocarburilor pe teritoriul Republicii Moldova, cu ulterioara lor exploatare".

Potrivit unui comunicat al Ministerului, la concurs au participat doar două companii: Overseas Minerals Corporation și Frontera. Astfel formal a fost respectată una din condițiile de bază impuse de autorități, care prevede că acesta se consideră valabil dacă la el au participat cel puțin două companii.

Din informația făcută publică nu este clar însă unde sunt înregistrate aceste companii și nici cine sunt proprietarii.

De exemplu o companie cu denumirea Overseas Minerals Corporation era înregistrată la Londra și avea ca fondator o firmă omonimă din insulele Virgine Britanice (BVI). Director al companiei figura Salome Vakhania, psiholog din Marea Britanie. Firma însă a fost dizolvată încă în anul 2015.

Vladislav Stropșa, șef al Direcției geologică din cadrul Agenției pentru Geologie și Resurse Minerale (AGRM) a declarat că la concurs a participat Overseas Minerals Corporation din insulele Virgine Britanice.

Oferta Overseas Minerals Corporation a fost însă respinsă de comisia de concurs pentru că "nu corespunde cu cerințele stipulate în Caietul de sarcini, iar Compania ”Frontera Resources International” LLC întrunește criteriile de selectare a concesionarului".

Advertisement

Cine este fondatorul Frontera? Un offshore din Cayman

Concursul la câștigat Frontera Resources International LLC, cu sediul în SUA. Din păcate adresa exactă din contractul de concesiune publicat pe Facebook de Valeriu Munteanu, Ministrul Mediului a fost ștearsă, de parcă ar fi un mare secret.

„Speculații de genul că firma americană, nu este chiar americană, având fondatori niște companii off-shore, sunt demantelate de prezența la ședința de final a dl James Pettit, ambasador al SUA în Republica Moldova, care ne-a asigurat că această companie este una reputată în SUA”, a ținut să afirme într-o postare pe Facebook Ministrul Mediului.

Nu facem speculații, ne bazăm pe date oficiale. Cine sunt proprietarii anunță chiar Frontera Resources Corporation din Houston, Texas, care scrie pepagina sa WEB că Frontera Resources International LLC, este „o filială deținută în totalitate”.

Potrivit rapoartului de audit pentru anul 2015, Frontera Resources Corporation are ca fondatori o companie omonimă din Insulele Cayman, unul dintre cele mai importante paradisuri fiscale de pe glob.

Frontera este în procedură de faliment

Despre cât de serioasă este compania ce va face prospecțiuni ne vorbesc și cifrele din rapoartele financiare. Astfel se constată că Frontera se confruntă cu grave probleme financiare, iar cotația acțiunilor sale la bursa de la Londra a scăzut în 2016 de șapte ori, ceea ce reflectă pesimismul investitorilor și perspectivele sumbre ale companiei.

În anii 2011-2015 compania a lucrat în pierdere, iar veniturile sunt în scădere. De exemplu în anul 2015 la o cifră de afaceri de 3,7 milioane de dolari obținute din vânzările de petrol și gaze, pierderile au constituit 20,5 de milioane de dolari.

În prima jumătate a anului 2016 veniturile companiei s-au ridicat la doar două milioane de dolari, în timp ce pierderile se apropie de 11 milioane dolari.

Frontera Resources se află într-un litigiu cu guvernul Georgiei pentru că a încercat să se sustragă de la plata unei datorii de 30 milioane de dolari până la 1 august 2016. Compania din SUA susținea că datoria ar urma să fie plătită de subsidiara Frontera din Georgia. În plus se inițiase și o procedură de faliment.

Brokerii și analiștii de la Bursa de la Londra au susținut că manevra denotă că echipa de management dă dovadă de „deficit intelectual sau deficit moral, sau ambele”.

Abia la finele anului 2016 Frontera a anunțat despre restructurarea datoriei pentru o perioadă de până la 1 aigust 2020.

Despre rezervele descoperite în Georgia

Frontera susține de mulți ani că un perimetru de gaze naturale concesionat în Georgia are un imens potențial comercial, însă producția propriu-zisă este, până în prezent, departe de a se fi situat la înălțimea așteptărilor.

În februarie 2016, Steve Nicandros, președinte și CEO Frontera a anunțat că resursele de gaze descoperite în estul Georgiei includ aproximativ 5 trilioane de metri cubi. „Georgia va deveni o țară exportator de gaze în termen de trei până la cinci ani. Acesta va furniza gaze naturale către Turcia și pe piețele din Europa de Est", a declarat Nicandros.

Ministerul Energiei de la Tbilisi și-a exprimat public îndoielile cu privire la estimările și promisiunile Frontera Resources. Ministrul adjunct al Energiei Mariam Valishvili a subliniat faptul că Frontera Resources a făcut astfel de declarații deja de trei ani - inițial a anunțat despre 43 de miliarde de metri cubi, apoi aproximativ un trilion de metri cubi, iar acum aproximativ 3,8 trilioane de metri cubi de gaz.

„O dată Frontera a comandat un raport de evaluare a potențialului anumitor zăcăminte, care apreciază pozitiv resursele care pot exista în Georgia, dar acestea nu sunt confirmate și cu potențial pentru producție”, a precizat oficialul georgian.

Unde se vor efectua lucrările de explorare din Moldova

Într-un comunicat de presă Frontera anunță că are dreptul exclusiv de a explora pentru producerea și dezvoltarea resurselor de hidrocarburi din cadrul unei zone care cuprinde aproximativ 3 milioane de acri situate în partea de sud a țării. Termenul de ansamblu a Acordului de concesiune este de 50 de ani de la data executării sale, inclusiv o fază inițială de explorare de până la zece ani.

Suprafața exactă și perimetrul unde se vor face prospecțiuni este indicată în contractul de concesiune: 12.125 kilometri pătrați, ceea ce constituie circa 36% din teritoriu. Din anexa 1 la contract rezultă că lucrările de prospecțiune vor putea fi efectuate și în suburbiile Chișinăului.

Investițiile de milioane dolari

Compania a promis să investească șase milioane de dolari în următorii cinci ani. Cifra este una infimă, dacă ținem cont că lucrările de prospecțiune sunt destul de costisitoare.

Igor Nicoară, directorul Institutului de Geologie și Seismologie al AŞM, s-a arătat nedumerit de această sumă.

„Este o sumă foarte mică. Doar o sondă săpată până la adâncimea de 500 de metri ar costa între 500.000 și un milion de dolari. Aceste șase milioane de dolari sunt doar pentru activități ce nu necesită lucrări de explorare",a declarat Igor Nicoară, în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

Directorul Institutului de Geologie și Seismologie a menționat că Republica Moldova s-a confruntat deja cu experiențe negative în acest domeniu, pomenind de contractul  de concesiune din 1995, semnat cu o altă companie americană din Texas, Redeco Ltd, care a făcut careva lucrări, dar activitatea nu a fost dusă până la capăt și nu s-a aflat dacă în subsolul țării sunt rezerve importante de petrol și gaze.

* * *
Acest articol a fost finanțat de un grant oferit de Departamentul de Stat al SUA. Opiniile, constatările și concluziile din articol aparțin autorilor și nu reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al SUA. 

    



Oportunitati