Un mare exportator de miez de nucă implicat în scheme frauduloase

shadow
Miercuri, 08.03.2017 10:14   4581
Doi afaceriști, unul sirian și unul moldovean cu vârste între 21 și 50 de ani, au fost reținuți de poliție, fiind suspectați de contrabandă cu miez de nucă. Ei dețin o companie și făceau afaceri cu persoane decedate.

Potrivit investigațiilor efectuate de angajații Direcției investigare fraude economice a Inspectoratului Național de Investigații, Departamentului Vamal și Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, compania deținută de cei doi afaceriști au exportat în 2015 de pe teritoriul Republicii Moldova în Olanda, Germania, Austria și alte state din UE, miez de nucă în valoare de peste 50 000 euro, cu abateri de la legislație.

A cumpărat nuci de la persoane decedate

"În declarațiile vamale de export erau anexate certificate eliberate de Biroul vamal Chișinău, în care mărfurile exportate erau indicate ca fiind de origine autohtonă. La baza eliberării mai multor certificate de origine au stat acte de achiziții pentru procurarea miezului de nucă de la persoane fizice din Moldova.

Fiind audiate, persoanele au declarat că nu au realizat nuci decojite în 2015 întreprinderii. Totodată, s-a constatat că o parte dintre persoanele indicate în actele de achiziție în calitate de vânzători la momentul perfectării actelor respective erau decedate sau plecate de pe teritoriul Republicii Moldova", se arată într-un comunicat al Inspectoratului General de Poliție.

Advertisement

În rezultatul măsurilor specifice de documentare, au fost identificate oficiile, depozitele, punctele de colectare și alte construcții clandestine de păstrare a miezului de nucă.

Urmare a perchezițiilor efectuate la domiciliile, depozitele și oficiile suspecților, pe 6 martie, au fost depistate și ridicate acte de achiziții utilizate, înscrisuri ciornă, etc.

S-au depistatși circa 400.000 lei, a căror proveniență nu putea fi explicată, calculatoare, un registru ciornă de achitare a serviciilor de transport pentru perioada 2013 până în prezent, 305 tone de miez de nucă în valoare de peste 35 milioane lei.

Potrivit IGP o sută de tone de miez de nucă a fost depistată în cinci TIR-uri, care se aflau în spațiul vamal fiind pregătite pentru export în țările din UE.

Pe acest caz a fost inițiată o cauză penală. Conform legislației, persoanele culpabile de „Contrabandă” se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani.

Scheme care nu dispar

Anterior unul dintre cei mai mari exportatori din țară, compania Maestro-Nut, specializată în producerea și comercializarea miezului de nucă, a fost amendată cu 11 milioane de lei.

O anchetă derulată în anul 2013, de Fisc și Direcția Generală Urmărire Penală din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, a arătat că în anul 2012 compania Maestro-Nut ar fi cumpărat nuci și miez de nucă în valoare de peste 65 de milioane de lei, de la persoane fizice, inclusiv oameni aflați peste hotarele țării și persoane decedate.

Maestro-Nut a contestat în judecătoria Râșcani rezultatele anchetei, susținând că acestea ar fi nefondate.

În 2013, Ion Prisăcaru, fostul șef al Fiscului a acuzat mai multe companii din agricultură că ar fi făcut evaziuni fiscale de proporții. „Producătorii și exportatorii de nuci au plătit în 2012 la buget doar 18 milioane de lei, în timp ce au beneficiat de restituiri de TVA de circa 95 milioane de lei“, a precizat Ion Prisăcaru.

Potrivit oficialului, pentru a nu plăti impozite, exportatorii cumpărau, falsificând acte, produse agricole de la persoane fizice, tranzacție ce nu necesită emiterea de facturi fiscale. „S-a depistat că în anul 2012 s-au procurat produse agricole de la morți, de la bătrâni, de la persoane plecate peste hotare etc. Chiar și tatăl meu, de 85 de ani, a fost chemat la Fisc, pentru că ar fi vândut unei firme 32 de tone de fructe. Cineva a folosit datele lui pentru a nu plăti taxe“, susținea șeful Fiscului.

Cel mai mare exportator de nuci prins că făcea afaceri cu persoane decedateOportunitati