Primul Guvernator al Băncii Naționale Leonid Talmaci a fost reținut pentru 15 zile

shadow
Sâmbătă, 04.03.2017 08:45   4096
Fostul guvernator al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) în perioada 1991-2009, Leonid Talmaci, a fost reținut vineri seara de Procurorii Anticorupție, anunță portalul Deschide.md. Acesta a fost arestat pentru 15 zile fiind acuzat de escrocherie.

S-a întâmplat la scurt timp după ce Leonid Talmaci a participat în calitate de membru la prima ședință a Consiliului economic de pe lângă președintele Igor Dodon. 

Riscă 15 ani de închisoare

Potrivit mandatului de arestare publicat de deschide.md, Leonid Talmaci, 62 de ani, este învinuit de faptul că ar fi făcut parte dintr-un grup criminal organizat specializat în escrocherii în proporții deosebit de mari, cauzarea de daune materiale prin înșelăciune sau abuz de încredere și abuz în serviciu.

Talmaci este acuzat că împreună cu "persoane identificate și neidentificate" ar fi sustras bani de pe conturile Moldova Agroindbank și Moldindconbank ale Biroului Național al Asiguratorilor de Autovehicule (BNAA), cauzând prejudicii în proporții deosebit de mari.

Citiți și: Anchetă: Sistemul Cartea Verde, fraudat cu ajutorul băncilor

Pentru aceste fapte fostul guvernator al BNM și președinte al Moldindconbank riscă până la 15 ani închisoare.

Advertisement

Într-o postare pe facebook, unul din liderii socialiștilor Ion Ceban, purtător de cuvând al Președinției și-a exprimat îngrijorarea față de această reținere.

"Dl Leonid Talmaci este o personalitate importantă pentru Republica Moldova, apreciată înalt și de comunitatea internațională, persoană care a stat la baza formării sistemului bancar. De ieri este și membru al Consiliului economic de pe lingă președinte. Deja ne documentam. Sperăm că este o eroare și în timpul cel mai apropiat situatia se va clarifica", a scris Ceban. 

În ultimele luni Leonid Talmaci rămăsese fără loc de muncă după ce a fost demis din funcția de președinte al Moldindconbank.

Leonid Talmaci s-a născut în anul 1954. În perioada sovietică a condus la Leningrad o bancă comercială, apoi Asociația băncilor din Rusia. În 1991 a devenit primul guvernator al BNM, activând în acest post 18 ani. La începutul anului 2012, Partidul Comuniștilor l-a propus pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar nu a trecut votul din parlament.

Din 2013 Leonid Talmaci a fost președinte al Asociației Băncilor din Moldova, iar din ianuarie 2015, fostul guvernator a fost numit în funcția de președinte al Comitetului de conducere al Moldindconbank. 

În octombrie 2016, Talmaci a fost destituit din această funcție, după ce BNM a instituit la Moldindconbank administrarea temporară în cadrul regimului de intervenție timpurie. Măsura a fost aplicată ca urmare a concertării unui grup de persoane care a achiziționat și deține o cotă substanțială în capitalul social al băncii, în mărime de 63,89%, fără permisiunea prealabilă scrisă a BNM, încălcând astfel prevederile Legii instituțiilor financiare.

Pe 21 octombrie 2016, Leonid Talmaci a fost desemnat de Aureliu Cincilei, în calitatea sa de administrator temporar al băncii, în funcția de consilier al președintelui Consiliului.

Rocadă la Moldindconbank. Un viceguvernator al BNM a fost numit președinte, iar Talmaci îi va fi consilierOportunitati