Guvernul Filip a concesionat circa 40% din teritoriul Moldovei unui offshore

shadow
Vineri, 03.03.2017 14:06   39041
Premierul Pavel Filip, și președintele companiei Frontera Resources International LLC, Steve C. Nicandros, au semnat pe 3 martie, Declarația comună privind explorarea, producția și dezvoltarea resurselor de hidrocarburi în Moldova.

Şi Frontera și Guvernul au difuzat la diferență de aproape trei ore, comunicate de presă, care însă pe alocuri se contrazic.

40% din teritoriul Republicii Moldova

Compania Frontera Resources International a anunțat prima despre semnarea acestei declarații, în timp ce comunicatul Guvernului a venit abia peste trei ore.

Potrivit comunicatului difuzat de companie, "Frontera și Guvernul Moldovei reafirmă angajamentele lor reciproce, în temeiul Acordului de concesiune din 2 ianuarie 2017, în temeiul căruia Frontera are dreptul exclusiv de a explora pentru, producerea și dezvoltarea resurselor de hidrocarburi dintr-o zonă care cuprinde aproximativ 3 milioane de acri (circa 12.000 kilometri pătrați n.r.) situate în bazinul Dobrogea din sudul Republicii Moldovei".

Cele 12.000 de kilometri pătrați reprezintă circa 40% din teritoriul Republicii Moldova.

"Termenul Acordului de concesiune este de 50 de ani de la data executării sale, inclusiv o fază inițială de explorare de până la zece ani. Acordul de concesiune conține dispoziții standard referitoare la drepturi de autor, protecții de mediu și criterii de performanță". se mai afirmă în comunicat. 
 
"Frontera este foarte mulțumită de a fi marcat acest moment important cu Guvernul Moldovei. Așteptăm cu nerăbdare efectuarea unor noi inițiative de explorare pentru a ajuta Moldova să dezvolte economia și să obțină independența energetică", a declarat Steve C. Nicandros, președinte și CEO al Frontera Resources International LLC.

În același timp în comunicatul Guvernului se afirmă despre că "Declarația semnată prevede ca întreprinderea americană să extragă petrol și zăcăminte naturale din Moldova în următorii 5 ani".

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Energetica și industria   Legislația și reglementările  

Advertisement

Oportunitati