Experți: Nu trebuie să alegem între UE și Uniunea Euroasiatică. Putem face comerț cu ambele

shadow
Joi, 02.03.2017 05:44   1546
Doi economiști din cadrul German Economic Team Moldova susțin într-un studiu că în perioada 2004-2016 în comerțul extern al Moldovei s-au înregistrat schimbări majore în structura exporturilor de bunuri.

Exporturile joacă un rol economic important în Moldova, deoarece acestea reprezintă circa 44% din PIB. În același timp de-a lungul anilor, s-a atestat o semnificativă reorientare a exporturilor de mărfuri moldovenești din CSI spre UE, susțin într-un studiu doi economiști din cadrul German Economic Team, care consultă Guvernul Republicii Moldova pe chestiuni de politică economică .

Evoluție susținută de o serie de măsuri comerciale

Potrivit studiului începând cu anul 2004, exporturile (calculate în dolari) către UE au crescut, în medie, cu mai mult de 10% pe an, iar din anul 2010 Uniunea Europeană a devenit principalul partener comercial al țării noastre, cota crescând de la 48% din exporturi în 2010, la 65% în 2016.

"Această evoluție a fost susținută de o serie de măsuri comerciale, care au culminat cu semnarea unui acord de comerț liber ( ZLSAC), în iunie 2014. În acest context, este destul de surprinzător faptul că ZLSAC este în prezent sub atac, cu apeluri pentru legături mai puternice cu Uniunea Economică Euroasiatică (UEE), precum și pentru o revizuire a ZLSAC", constată experții.

Advertisement

În opinia specialiștilor, o intensificare a schimburilor comerciale cu Uniunea Economică Euroasiatică are sens, din moment ce reprezintă 17% din exporturi.

Dezbaterea privind reorientarea comercială are impact negativ asupra investițiilor

"Cu toate acestea, acest lucru nu ar trebui să aibă loc în detrimentul comerțului cu UE, din trei motive simple. În primul rând, nu este recomandabil să se arunce îndoieli cu privire la un acord cu un partener comercial care cumpără ⅔ exporturilor tale. În al doilea rând, PIB-ul Uniunii Economice Euroasiatice este de doar 9% din cel al UE și oferă, astfel, mult mai puțin potențial.

În al treilea rând, și cel mai important, nu este necesar să se aleagă între UE și UEE. Astfel, în opinia noastră, Moldova trebuie să continue implementarea ZLSAC și să întrerupă dezbaterea dăunătoare asupra orientării sale comerciale, care are un impact negativ asupra investițiilor și asupra bunăstării poporului său", mai susțin experții de la German Economic Team Moldova.

Ultimele date ale Biroului Național de Statistică arată că în anul 2016 exporturile de mărfuri moldovenești pe piața UE s-au ridicat la 1,33 miliarde de dolari, după o creștere pe parcursul anului cu 9,4%. 

Potrivit GET Moldova, în pofida faptului că în 2015 prețurile produselor de bază pe piața internațională au scăzut puternic, ZLSAC are un impact pozitiv asupra exporturilor Moldovei către UE, pe parcursul anului trecut fiind recuperate toate diminuările în întregime, depășind nivelul anului 2014 cu 6,9%, iar cel al anului 2015 cu 9,4%.

Viziunea GET Moldau
• Intensificarea relațiilor comerciale cu Rusia și UEE este justificată
• Însă: Nu în detrimentul comerțului cu UE, din trei motive simple:
• UE reprezintă 65% din exporturile Republicii Moldova; UEE reprezintă 17%
• PIB-ul combinat al UEE constituie mai puțin de 9% din PIB-ul UE
• Nu este necesar de a alege; Moldova poate să comercializeze fără restricții cu UE și UEE
• Mai mult decât atât: Dezbaterea curentă poate avea efecte negative asupra investițiilor aferente
 

Citiți și: Doar un procent din merele moldovenești au ajuns în UE

Studiu: Moldova ar putea adera la Uniunea Euroasiatică în anii 2017-2018Oportunitati