Premierul Filip a anunțat cine e de vină pentru neplata compensațiilor pentru înghețurile din 2016

shadow
Miercuri, 01.03.2017 17:40   1189
În debutul ședinței de Guvern din 1 martie, premierul Pavel Filip a readus în atenție subiectul privind compensarea prejudiciilor cauzate de calamitățile naturale în sectorul agrar, în anul 2016.

Șeful executivului a menționat că Guvernul va acorda toate compensațiile cuvenite în această situație, bazându-se pe date clare și evaluări cinstite, dar a ținut să precizeze de ce acestea nu au fost achitate până în prezent.

Filip: Procesul a fost tergiversat din cauza întreprinzătorilor necinstiți

Astfel au fost elaborate listele prealabile ale celor care au avut de suferit în urma înghețurilor din luna aprilie 2016 și stabilit gradul de afecțiune, iar următorul pas este elaborarea unui regulament care să specifice condițiile de compensare parțială a prejudiciului cauzat de înghețuri, se arată într-un comunicat al Guvernului.

În acest sens, Pavel Filip a subliniat că procesul de elaborare a listelor a fost tergiversat din cauza dosarelor numeroase înaintate inclusiv de întreprinzătorii necinstiți, care solicită compensații, chiar dacă în ultimii ani nu au prezentat nici o informație despre recoltele anuale obținute sau ale căror întreprinderi nu au achitat impozite și taxe la stat.

Advertisement

„Atunci când solicităm de la bugetul statului, asta nu însemna că trebuie să-i aducem în fața Guvernului pe cei care lucrează la negru, pe cei care nu plătesc salarii și cei care nu plătesc impozite la stat. Trebuie să fim deschiși cu cei care lucrează onest. Urmează a fi făcut un lucru enorm pentru a selecta dosarele celor care merită să-și primească compensațiile și să le achităm din banii care sunt prevăzuți demult în bugetul de stat”, a subliniat prim-ministrul.

Totodată, în cadrul ședinței Comisiei pentru situații excepționale a Republicii Moldova, premierul s-a pronunțat pentru examinarea minuțioasă a dosarelor, inclusiv calificarea juridică a acțiunilor de înaintare a dosarului, cu scopul de a pedepsi tentativele de escrocherie. În acest scop, Pavel Filip a propus ca lista beneficiarilor să fie făcută publică, iar după aprobarea Regulamentului de achitare a compensațiilor, sa fie accelerată procedura de oferire a acestor plați.

Pagube de 207 de milioane lei

Înghețurile tardive din primăvara anului 2016 au afectat o bună parte din recolta pomicultorilor din raioanele de nord. În pofida promisiunilor și a obligațiilor legale de a ajuta agricultorii cât mai curând posibil autoritățile au elaborat proiectul regulamentului privind suportul financiar abia peste 6 luni de la acele calamități.

Proporțiile pagubelor sunt impresionante: 6.500 de hectare de livezi au fost afectate în raioanele Briceni, Edineț, Dondușeni, Drochia, Glodeni, Ocnița, Rîșcani și Soroca, fiind compromisă o recoltă de 62.000 de tone. Valoarea pagubelor a fost estimată la peste 207 milioane lei, iar unii producători au pierdut până la 70-90% din recoltă.

Citiți și: Unde este suportul Guvernului pentru înghețurile târzii din primăvara anului 2016?



Oportunitati