Energokapital poate să rămână în schema de achiziție a energiei

shadow
Luni, 27.02.2017 06:20   2166
Vineri, 24 februarie, în cadrul unei întâlniri a viceprim-ministrului Octavian Calmîc cu șefii companiilor energetice și Grupul de observatori, care monitorizează procesul de licitație s-a convenit extinderea perioadei de recepționare a ofertelor pentru livrarea de energie.

Este deja a treia oară într-o lună când acest termen este prelungit. Inițial termenul de recepționare a ofertelor pentru procurarea energiei electrice pentru perioada 1 aprilie 2017-31 martie 2018 era până pe 24 februarie, apoi a fost prelungit până pe 27 februarie, iar acum s-a mai extins pe un termen nedeterminat.

Criza energetică din Ucraina și prețul

Autoritățile nu oferă detalii clare despre motivul acestor evoluții, dar cele mai evident și la suprafață este criza energetică din Ucraina, care ar putea lovi și în Moldova.

"Referindu-se la situația regională din sectorul energetic, creată în urma crizei din Ucraina, conducătorii companiilor reglementate au menționat că la moment sunt examinate și analizate toate riscurile și posibilele evoluții a situației, inclusiv prin prisma situației anului 2014, când partea ucraineană a sistat în mod unilateral livrarea de energie electrică în pofida existenței unui contract de livrare a acesteia", se arată în comunicatul Ministerului Economiei.

Un alt motiv este lipsa unor oferte de preț, care ar putea permite menținerea tarifelor actuale, sau chiar reducerea lor. 

Citiți și: Grupul Gas Natural Fenosa așteaptă oferte pentru procurarea energiei

Nu întâmplător vicepremierul Octavian Calmîc a accentuat că în procesul de procurare a energiei electrice pentru perioada 1 aprilie 2017 – 31 martie 2018, toți actorii implicați în proces trebuie să se conducă de două criterii de bază. În primul rând, să asigure securitatea energetică în sectorul său de activitate prin acoperirea necesarului de energie a fiecărei companii în parte la cele mai avantajoase condiții, inclusiv și celor ce țin de fiabilitatea și securitatea furnizărilor pe întreaga perioadă contractuală.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Energetica și industria   Prețuri și inflația   Protecția consumatorilor  

Advertisement

Oportunitati