Unde au fost cazate trei milioane de persoane care au intrat în Moldova în 2016 [SONDAJ]

shadow
Marţi, 21.02.2017 05:58   7264
În anul 2016 în Republica Moldova au intrat 3,4 milioane de cetățeni străini, iar structurile de cazare colectivă au găzduit circa 306.000 de turiști, dintre care mai mult de jumătate au fost cetățeni moldoveni, potrivit datelor Biroului National de Statistică (BNS).

Aceleași date relevă că din cei cazați, mai puțin de 39,6% au fost străini. 

Față de anul 2015 numărul de persoane înregistrate la stabilimentele de cazare contra plată s-a majorat cu 9,8%, în special pe seama creșterii cu 21,8% a completării hotelurilor și motelurilor.

Pensiunile turistice și agroturistice au înregistrat o creștere de 2,3 ori, cifră care a influențat puțin evoluția statisticii per ansamblu datorită numărului extrem de redus. Deși pensiunile rămân unitățile cu cei mai puțini clienți, interesul pentru acest tip de cazare este în creștere, afirmă Viorel Miron, președintele Asociației de Dezvoltare a Turismului din Moldova (ADTM).

Cei mai mulți clienți sunt din România 

Cei mai mulți cetățeni străini care s-au cazat la unitățile de ospitalitate colectivă din Republica Moldova în anul 2016 sunt din România: 24,6%.  Din Ucraina au fost cazați 13,5% de turiști, din Federația Rusă - 8%, din Statele Unite ale Americii - 6,6% și din Germania - 4,6%. Un număr însemnat de turiști care s-au cazat la hotelurile și pensiunile moldovenești sunt din Italia, Turcia, Marea Britanie, Polonia și Franța. De altfel, topul celor mai mari furnizori de turiști în țara noastră a rămas neschimbat în ultimii 8 ani.  

Hotelurile au cazat peste jumătate din turiști

În ce privește tipul structurilor de cazare, hotelurile rămân de departe cele mai preferate unități de cazare. Din numărul total de turiști, 160.000 au ales anume hotelurile și motelurile. Dintre aceștia  110.000 sunt turiști străini.

Pensiunile au atras 21.000 de vizitatori, iar sanatoriile alte 32.000 de persoane. Unitățile de odihnă (vilele turistice, satele de vacanță și altele) au înregistrat 40.000 de vizitatori, iar taberele de vacanță au primit 47.000 de persoane. 

Durata medie de ședere a unui client la unitățile de cazare colectivă a constituit 5,8 zile. Rezidenții au petrecut în medie 7,7 zile, iar nerezidenții 3,0 zile.  Indicele de utilizare netă a capacității de cazare turistică a constituit 34,3%. 

Sanatoriile sunt cele mai populare

De remarcat, că, dacă privim datele oficiale, sistemul de cazare din Republica Moldova rămâne cu o tentă accentuat socială.

Advertisement

Deși cea mai mare parte din cei 306.000 de turiști care cazați în anul trecut s-au oprit în hoteluri, împreună cu pensiunile acestea au rămas cel mai puțin solicitate din toate tipurile de unități de cazare. La rândul lor, sanatoriile, care sunt în cea mai mare parte frecventate în baza foilor de odihnă acordate prin sistemul asigurărilor sociale, sunt cele mai pline.

În hoteluri și moteluri au fost solicitate doar 19,4% din locuri, iar în pensiunile turistice și agroturistice doar 16,1% din locuri.

Cel mai bine la acest capitol stau sanatoriile, care pe parcursul anului trecut au reușit să vândă 72,6% din locuri. Căminele pentru vizitatori au avut și ele o rată înaltă de utilizare - 57,2%, iar taberele de vacanță pentru elevi au dat în chirie 42,3% din spațiile disponibile. De altfel, în cazul taberelor, potrivit lui Viorel Miron, statisticile nu sunt tocmai corecte, deoarece nu toate taberele raportează la timp și corect datele statistice.

Unde au fost cazați trei milioane de vizitatori? 

Același Birou de Statistică comunică că numărul de persoane străine care au traversat frontiera Moldovei în anul trecut este de 3,4 milioane, sau cu 18,9% mai mult decât în 2015. Cei mai mulți cetățeni străini au venit din România – 54,9%, din Ucraina – 28,7%, iar din Federația Rusă – 7,3%. 

Dacă în țară au intrat 3,4 milioane de străini, iar unitățile de cazare au înregistrat doar 306.300 de clienți, unde s-au oprit cei peste trei milioane de oameni? Datele oficiale nu permit să redactăm un tablou al situației reale în sectorul turismului. 

O parte din persoanele intrate în Republica Moldova părăsesc țara în aceeași zi, în special cei care tranzitează teritoriul ei sau intră doar pentru câteva ore. O altă cauză este că multe pensiuni și chiar hoteluri nu prezintă toate informațiile, fie pentru a micșora cheltuielile pe impozite sau din motive de confidențialitate, au relatat surse din industria hotelieră. 

Platformele online, tot mai populare printre moldoveni

În anii recenți a crescut și sectorul privat de cazare, care face o concurență dură industriei oficiale și lasă o gaură imensă în bugetul public. O simplă analiză a siturilor imobiliare și a rețelelor sociale arată că sectorul privat are o capacitate de sute de ori mai mare decât toate unitățile de cazare colectivă în Republica Moldova.

În ultimul timp calitatea serviciilor oferite de gazdele individuale s-a îmbunătățit considerabil și mulți locuitori ai țării și-au înregistrat apartamentele și casele pe platforme online de chirie a locuințelor, gen Airbnb, Tripping, Roomorama, VacationRentals sau HomeAway. Doar pe Airbnb.com numărul de oferte zilnice pentru Chișinău este între 300 și 400 de apartamente, majoritatea de clasa lux și cu prețuri cuprinse între 20 și 50 USD pe zi. 

Viorel Miron, președintele ADTM recunoaște că în statistica oficială lipsesc multe informații utile și că este dificil de colectat toate datele. 

”Lucrul dat se întâmplă deoarece în Moldova doar unitățile mari raportează la Statistică, cele care au  peste 10 locuri de cazare. De asemenea, există un procent considerabil de cazări care sunt absente în registre, chiar și în unitățile mai mari. Drept urmare, avem o situație când în țară întră 3,4 milioane de străini, dar oficial sunt cazați mai puțin de jumătate din cei peste 300.000 înregistrați la unitățile de cazare colectivă. Cu siguranță ei se cazează undeva! Și dacă nu în hoteluri și alte structuri cu aceeași destinație, atunci probabil că își găsesc gazde în sectorul privat”, a conchis Viorel Miron.  

Datele oficiale pentru anul 2015 arată că în Republica Moldova capacitatea celor 249 unităților de cazare colectivă existente a constituit 25.312 de locuri sau 7.735 de camere.

Cea mai mare unitate de cazare în Republica Moldova este hotelul Radisson Blu Leogrand din centrul capitalei. Capacitatea lui este de 143 de camere. 

Citiți și: Ce hoteluri din Chișinău păcăleau clienții cu stele false

 


Oportunitati