Unul din marii beneficiari ai subvențiilor în agricultură este obligat să returneze banii

shadow
Luni, 20.02.2017 08:51   2835
Societatea pe acțiuni Aidin din Comrat, unul dintre cei mai mari beneficiari de subvenții din Republica Moldova, ar urma să restituie "fără echivoc" subvenții de 778.800 lei "calculate neregulamentar în anul 2013", se arată într-un raport de audit al Curții de Conturi.

Astfel specialiștii Curții de Conturi au stabilit că "la solicitarea subvenției pentru anul 2013, SA Aidin a prezentat, în calitate de documente care confirmă procurarea utilajelor și echipamentelor de prelucrare primară a cerealelor, două facturi care erau deja anulate de către furnizor - SRL VAB Com (care la fel a beneficiat de tot soiul de subvenții). 

Cum se acordă ilegal subvențiile 

Auditul denotă că Agenția de Intervenții și Plăți în Agricultură (AIPA) "nu a verificat veridicitatea documentelor prezentate de Aidin aferente cererii de subvenționare nr.8/1303CO226 nici în momentul depunerii cererii de solicitare a subvenției (25.03.2013), nici la inspectarea și controlul în teren (15.04.2013), precum și nici la inspectarea post-achitare (20.06.2016), fiind admisă în acest sens majorarea neregulamentară a subvenției (în baza facturilor nominalizate) cu suma de 738.000 lei din valoarea totală a subvenției calculate și achitate în sumă de 1.176.500 lei". 

La solicitarea echipei de audit a Curții de Conturi din 30 decembrie 2016, AIPA a inițiat o investigație suplimentară pe marginea acestui subiect, care la moment a stabilit doar faptul că utilajul subvenționat a fost înstrăinat pe 2 ianuarie 2017, în favoarea SA Aur Alb.

Operativitatea cu care firma Aidin a vândut utilajul denotă că proprietarii au fost informați despre anchetă și s-au străduit să-l vândă. 

Din explicațiile AIPA date auditorulor rezultă că obligațiunile contractuale ale SA Aidin privind interdicția de înstrăinare a obiectului subvenționat au expirat în aprilie 2016, fapt ce a permis vânzarea acestora fără înștiințarea Agenției. 

În consecință Curtea de Conturi solicită Procuraturii Generale examinarea "conform competenței, a legalității acțiunilor SA Aidin la accesarea subvențiilor din Fondul de subvenționare pentru anul 2013".

Advertisement

Deputat de la Comrat, campion al subvențiilor

Datele AIPA relevă că SA Aidin a fost în anii 2013-2014 unul dintre campionii subvențiilor din Moldova. Astfel în anul 2013 Aidin a beneficiat de subvenții de 4,5 milioane de lei, ocupând locul cinci după valoarea banilor primiți.

Cea mare parte din subvenție, circa 3,24 milioane de lei, s-a dus pentru subvenționarea achiziției a două sute de vaci mulgătoare din Olanda, care sunt în stare să dea până la 9.000 de litri de lapte pe an. Prețul unei vaci a fost de circa 2.100 de euro.

În 2014 Aidin a devenit deja liderul clasamentului benefciarilor de subvenții din Moldova primind în total 14,8 milioane de lei,relevă date ale Curții de Conturi. În anul 2015, valorea subvențiilor primit de Aidin a scăzut abrupt la doar 768.000 lei și în plus aceasta a fost achitată abia în anul 2016.

Compania Aidin este controlată de omul de afaceri Grigorii Morari, fost deputat în Adunarea Populară a UTA Găgăuzia în anii 2008-2015.

În anul 2014 Morari anunța că SA Aidin va construi la Comrat și un parc industrial, dar terenul primit stă în paragină.

Totodată el susținea că intenționează să-și extindă ferma până la 500 de vaci mulgătoare. Firma se mai ocupă de cultivarea cerealelor, deține sute de hectare de livezi și plantații de viță de vie. 

Solicitat de Mold-Street, Grigorii Morari a declarat că încă nu a luat cunoștință cu deciziile Curții de Conturi și nu a fost informat oficial despre vreo obligație care decurge din ele. ”CC a solicitat acum o lună documente în privința subvențiilor, noi le-am oferit. Este deja a doua sau a treia oară când ne verifică”, a precizat omul de afaceri. 

Cât despre parcul industrial, pentru care există un proiect de înființare a unei fabrici pentru prelucrarea laptelui, el a spus că planurile nu s-au schimbat. ”Dacă ni se va elibera autorizația de construcție, evident că vom construi fabrica respectivă, însă proiectul ar putea să nu fie realizat dacă decizia va fi tărăgănată prea mult. Acolo trebuie trase și așezate căile de comunicații, totul trebuie să fie pregătit până la începutul procesului de producere”, a explicat Morari. 

* * *
Acest articol a fost finanțat de un grant oferit de Departamentul de Stat al SUA. Opiniile, constatările și concluziile din articol aparțin autorilor și nu reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al SUA. 

    Oportunitati