BERD pregătește o nouă strategie pentru Moldova, iar FMI vine cu inspecția

shadow
Miercuri, 15.02.2017 07:00   2482
La Chișinău și-au îndesit vizitele reprezentanții unor organizații financiare internaționale care – pe lângă interesul pentru unele proiecte de dezvoltare – au luat Guvernul la întrebări în privința obligațiunilor asumate.

O delegație condusă de Phil Bennett, prim-vicepreședinte al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), și Pierre Heilbronn, vicepreședintele BERD, a abordat în timpul vizitei la Chișinău, pe 13-14 februarie 2017, transformările din sectorul financiar al Republicii Moldova, care ”joacă un rol central în cimentarea încrederii în economia autohtonă și atragerea investițiilor”. 

O nouă strategie de țară

În cadrul întrevederii cu premierul Pavel Filip, guvernatorul Băncii Naționale Sergiu Cioclea și alte oficialități, ei au anunțat că BERD pregătește în prezent o nouă strategie de țară pentru Republica Moldova, care urmează a fi aprobată în anul curent, și așteaptă pași concreți de la autorități în domeniul combaterii corupției și în asigurarea transparenței și bunei guvernări, iar realizarea acestor obiective reprezintă o foaie de turnesol pentru relațiile dintre Bancă și Guvern. 

Reprezentanții Băncii au menționat că BERD a luat act de evoluțiile pozitive înregistrate în anul 2016 și așteaptă un progres veritabil în 2017. 

"Un progres real în reformarea sectorului financiar în acest an ar permite BERD să investească mult mai mult – în colaborare cu băncile comerciale, cu investitorii locali și străini în Moldova, precum și cu sectorul public. Acest lucru ne-ar permite să intensificăm creditarea economiei reale, în special pentru întreprinderile mici și mijlocii”, se spune într-un comunicat al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare

În plus oficialii BERD au subliniat importanța critică a respectării depline și continuă a angajamentelor asumate de autoritățile Moldovei în cadrul programului FMI aprobat în noiembrie 2016. 

După BERD vine cu întrebările și FMI

După reprezentanții BERD locul lor la masa de discuții cu Guvernul va fi preluat de o echipă de experți ai Fondului Monetar Internațional (FMI), care a început pe 14 februarie 2017 o vizită de 2 săptămâni pentru a evalua performanța Guvernului în ce privește obligațiunile asumate de Republica Moldova în cadrul Memorandumului semnat cu FMI în toamna anului 2016. 

Misiunea va analiza evoluțiile recente în economie și progresul înregistrat de autorități în implementarea programului de acțiuni agreat cu Fondul, în contextul susținerii oferite de FMI prin Mecanismul de Finanțare Extinsă (EFF) și Mecanismul Extins de Creditare (ECF). 

Potrivit memorandumului, până la 1 martie 2017, Banca Națională trebuie să finalizeze verificările la cele mai mari trei bănci - Moldova Agroindbank, Moldindconbank și Victoriabank, care se află sub supravegherea specială a BNM.

Advertisement

În cazul în care măsurile de remediere a situației în cele trei instituții nu sunt realizate, în privința acestora urmează a fi luate măsuri mai drastice, până la 31 martie. 

De remarcat că până la 31 decembrie 2016 urmau să fie identificați toți beneficiarii finali ai acțiunilor la cele trei bănci. Și dacă în cazul Moldova Agroindbank și Moldindconbank situația pare a fi mai mult sau mai puțin clară, în cazul Victoriabank există suspiciuni în ce privește un pachet de acțiuni de 39,2% ce aparțin în acte cetățeanului rus Serghei Lobanov.

O altă obligațiune asumată ține de sectorul energetic și prevede elaborarea unui mecanism transparent pentru a asigura ajustarea la timp a tarifelor la utilitățile publice în baza costurilor reale de producție, pentru a preveni tărăgănări discreționare în viitor.

Misionarii FMI ar putea aborda și chestiunea legată de proiectul de lege privind liberalizarea capitalului și stimularea fiscală, care a fost criticată dur de FMI, dar și alte inițiative, precum cea de creare a unui cash buffer în sumă de două miliarde de lei, propusă recent de Ministerul Finanțelor. 

În cadrul întâlnirilor cu autoritățile moldovene va fi prezentat Ben Kelmanson, care o va succeda pe Ivanna Vladkova-Hollar în calitate de șef al Misiunii FMI în Republica Moldova, începând cu ianuarie curent. 

Citiți și:Oportunitati