Ce vrea Gazprom: plata datoriilor de miliarde, gazoductele și Centrala de la Cuciurgan

shadow
Sâmbătă, 11.02.2017 12:25   6391
Premierul Pavel Filip a anunțat că în negocierile cu Gazprom s-ar fi ajuns la un compromis și datoria istorică a țării noastre de 750 de milioane de dolari (peste 15 miliarde de lei), fără cea a regiunii transnistrene, ar putea fi eșalonată pentru o perioadă de 15 ani.

Declarația a fost făcută imediat după o întâlnire cu emisarul Gazprom, Valeri Golubev, vicepreședintele gigantului rus care nu a dorit, sau care nu a fost lăsat să vorbească cu presa de la Chișinău. 

Premeirul Filip nu a oferit alte detalii referitor la condițiile de plată și mai ales ce angajamente și-a asumat Moldova.

Un nou miliard și tarife cu 20% mai mari

Mass-media controlată de liderul Partidului Democrat a anunțat însă că ar fi vorba de restructurarea unei datorii de jumătate de miliarde de dolari, chiar dacă Guvernul a menționat anterior că datoria Moldovagaz este de 750 de milioane de dolari, sau peste 15 miliarde de lei. 

Astfel doar rambursarea datoriei fără alte plăți va însemna că anual Moldova ar urma să achite suplimentar un miliard de lei pentru gaze. Pentru a acumula această sumă ar fi necesară o majorare cu circa 20% a tarifelor actuale la gaze. 

Gazprom pretinde și alte cedări. Astfel pe lângă plata datoriilor istorice, Gazprom a cerut ca să-i fie transmise în proprietate în contul datoriilor și toate gazoductele pe care azi la exploatează Moldovagaz.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Energetica și industria   Litigii comerciale   Comerț extern și datoriile  

Advertisement

Oportunitati