Cine sunt bancherii sancționați de Banca Națională pentru manipularea rapoartelor

shadow
Joi, 09.02.2017 13:07   2787
Mai mulți foști șefi de la Banca de Economii (BEM) și Unibank, au fost sancționați cu amendă pentru că au permis furtul miliardului. Banca Națională nu a publicat numele acestora, chiar dacă anterior a promis transparență maximă

Comitetul executiv al Băncii Naționale a decis, în ședințele din 2 și 3 februarie 2017, aplicarea sancțiunii de amendă în mărime maximă de 100.252 lei față de foștii membri ai consiliului si organului executiv ai BEM și Unibank. Amenda maximă reprezintă 10 salarii medii în domeniul financiar din Moldova.

Au manipulat datele din rapoarte

"Sancționarea a fost dispusă pentru încălcarea, în perioada exercitării funcției de administrator, a prevederilor Legii instituțiilor financiare și a actelor normative ale Băncii Naționale.

Încălcările se referă, în principal, la angajarea băncii în operațiuni excesiv de riscante, nerespectarea limitelor și cerințelor privind concentrarea riscurilor la activele (expunerile) băncii, angajarea în activități de manipulare prin nereflectarea în evidența contabilă a unor operațiuni cu denaturarea situației reale a băncii reflectate în situațiile financiare FINREP și prezentarea cu date eronate la Banca Națională a rapoartelor prudențiale", se arată în comunicatul autorității bancare.

Totodată, BNM susține că în afară de aceste sancțiuni ar putea fi aplicate și alte pedepse conform legii, inclusiv a celor penale în cazul constatării faptelor ce constituie infracțiune.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Infracțiuni economice   Sistemul bancar și asigurările   Corupția  

Advertisement

Oportunitati