FMI a formulat un număr „neobișnuit de mare” de condiții pentru deblocarea finanțării Moldovei

shadow
Luni, 06.02.2017 06:12   4414
Reformarea profundă și atotcuprinzătoare a sistemului bancar al Republicii Moldova a fost condiția principală a Fondului Monetar Internațional (FMI) în schimbul semnării unui nou program de finanțare cu guvernul de la Chișinău, în noiembrie 2016.

Economiștii de la Echipa Economică Germană pentru Moldova (GET Moldova, constată în buletinul informativ din februarie constată că la aprobarea pachetului de asistență de 175,7 milioane USD, pentru următorii 3 ani, FMI a formulat un număr ”neobișnuit de mare” de condiții pentru autoritățile de la Chișinău. Practic toate condițiile Fondului vizează sectorul bancar, care a fost sursa principală a crizelor financiare și fiscale în ultimii ani. 

Transparența acționarilor și limitarea 

Cele 16 condiții ale FMI se referă, printre altele, la asigurarea unui grad mai mare de transparență a acționarilor băncilor comerciale, transparentizarea procesului de creditare a companiilor de stat și consolidarea atribuțiilor Băncii Naționale a Moldovei (BNM).

Reprezentanții Fondului s-au arătat îngrijorați că proprietarii de instituții bancare au posibilitatea de a se împrumuta între ei sau să împrumute bani unor persoane fizice sau juridice apropiate, care nu intenționează să restituie sumele acordate. Ei au apreciat faptul că BNM a impus restricții asupra tranzacțiilor care se califică drept operațiuni concertate, dar au cerut ca autoritățile să reducă oportunitățile de creditare intrabancară și a persoanelor și firmelor affiliate. În același timp, a fost subliniată necesitatea de a supraveghea mai strict activitățile de creditare a întreprinderilor publice și eliberarea garanțiilor de stat de către guvern. 

FMI a mai cerut interzicerea mutării, într-o manieră arbitrară, a conturilor deținute de instituții publice într-o anumită bancă la alte bănci. 

Alte condiții se referă la două dintre cele mai mari bănci din Republica Moldova – Agroindbank și Moldindconbank – care urmează să rămână sub supraveghere specială din partea BNM până la clarificarea structurii de proprietate, efectuarea unui audit complet și recuperarea resurselor acordate firmelor afiliate. De astfel, aceste condiții urmează a fi aplicate față de toate instituțiile din sistemul bancar al țării. 

În privința celei de-a treia mari instituții vizate în mod special, Victoriabank, FMI a menționat finalizarea procesului de audit și numirea unui nou consiliu de administrare.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

fara inregistrare sau abonament





Teme: Legislația și reglementările   Reforme și politica economică  

Advertisement

Oportunitati