Ministerul Transporturilor a găsit o sursa de unde să adune circa 1,87 miliarde de lei

shadow
Duminică, 05.02.2017 07:47   4957
Prejudiciul anual provocat de autovehiculele cu tonaj mare care circulă pe drumurile naționale cu depășire de masă pe axă este de minimum 195 milioane lei, arată un studiu. În realitate aceasta este cu mult mai mare, iar pentru a-l elimina autoritățile au identificat soluția.

Un sistem automatizat de monitorizare și prevenire a circulației transportului care depășește limitele maxim admise pe axă și gabarit pe drumurile naționale ar putea fi implementat și în Republica Moldova.

În acest sens, o companie a elaborat la comanda Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor (MTID) studiul de fezabilitate „Implementarea punctelor de cântărire în mișcare a transportului auto de mare tonaj, care circulă pe drumurile publice din Republica Moldova”.

Daune de sute de milioane

Acesta relevă că din cauza camioanelor cu tonaj mare care circulă pe drumurile naționale cu depășire de masă pe axă, durumurile sunt distruse, iar statul e nevoit anual să aloce sute de milioane de lei pentru plombarea acestora.

Potrivit autorilor transportatorii știu unde sunt amplasate cântarele și evită aceste segmente de drum, pentru a nu plăti suplimentar la buget pentru încărcătura ce depășește limita admisă.

În plus amenzile aplicate nu sunt suficiente pentru a acoperi pagubele.

Advertisement

În consecință prejudiciile anuale sunt estimate la minimum 195 milioane lei, dar în realitate aceasta este cu mult mai mare. 

Ministerul susține că un sistem automatizat de monitorizare și prevenire a circulației transportului va permite eliminarea sau reducerea drastică a gradului de deteriorare a drumurilor, din cauza autoturismelor de mare tonaj.

La un leu se poate de câștigat 3,5 lei

Studiul de fezabilitate relevă că implementarea sistemului va necesita investiții de circa 360 de milioane de lei în decurs de 16 luni, perioadă în care în 21 puncte strategice pe drumurile naționale vor fi instalate sisteme de cântărire în mișcare. În plus vor fi necesare cheltuieli anuale de circa 18 milioane lei pentru operare și mentenanță. 

Astfel costurile totale de implementare și utilizare a sistemului sunt estimate la circa 540 de milioane lei în decurs de 10 ani.

În aceeași perioadă beneficiile aduse de acest sistem sunt estimate la 1,87 miliarde de lei.

"În urma implementării unui sistem de cântărire în mișcare în 21 puncte strategice pe drumurile naționale ale Republica Moldova, la fiecare leu investit învestitorul va avea un câștig de 3,46 lei", susțin autorii.

Ministerul susține că pentru implimentarea și gestionarea sistemulu, e nevoie de fonduri externe, care pot fi atrase prin parteneriat public-privat.

Datele statistice arată că la momentul actual, 14% dintre vehiculele care circulă pe drumurile naționale au depășire pe masa pe axă. De asemenea, costurile de întreținere a sistemului actual de cântărire a autoturismelor este mai mare de trei ori decât amenzile încasate din realizări. La fel, urmează să fie exclus factorul uman la preselecția camioanelor suspecte de încălcarea normelor, dar și la cântărirea și scrierea amenzilor.

Menționăm că, MTID propune inițiativa spre dezbateri publice pe un termen de 20 de zile. În prezent, există 60 de puncte de cântărire a autoturismelor, dintre care zece puncte mobile.



Oportunitati