BNM a numit un cetățean roman în calitate de administrator temporar la Moldindconbank

shadow
Sâmbătă, 04.02.2017 10:47   3732
Banca Națională a Moldovei (BNM) l-a desemnat joi, 2 februarie 2017, pe Sorin Andrei în calitate de administrator temporar al băncii comerciale Moldindconbank S.A. Acesta va avea și competențe de membru al Consiliului de Administrare a băncii respective.

Sorin Andrei este cetățean al României și a activat anterior în cadrul Băncii Comerciale Române (BCR) – în calitate de director de sucursală, apoi director regional corporativ în România, iar mai recent vicepreședinte și președinte al Comitetului Director al BCR Chișinău S.A. El va prelua funcția în Moldindcondbank de la Nicolae Dorin, președintele Asociației Băncilor din Moldova (ABM), căruia i-a expirat mandatul și nu are dreptul la un nou termen ca administrator temporar fiind totodată în funcție de conducere la ABM. 

BNM comunică într-un comunicat de presă că ”Administratorii temporari au fost numiți în cadrul regimului de intervenție timpurie la BC Moldindconbank S.A. Acesta a fost aplicat ca urmare a stabilirii de către BNM, la 20 octombrie 2016, a activității concertate a unui grup de persoane ce  deținea o cotă substanțială în capitalul social al băncii, în mărime de 63,89 la sută, fără permisiunea Băncii Naționale.”

Anterior, BNM l-a numit în fruntea Consiliului de Administrație al bănci, format din cinci membri, pe cetățeanul lituanian Giedrius Steponkus, fost membru al consiliului de supraveghere și vicepreședinte al Bursei de Valori din Vilnius, membru al grupului Banking Stakeholder Group (European Banking Authority).

Advertisement

Ceilalți membri ai consiliului sunt: Anna Gheorghiu (anterior prim-vicepreședinte al Moldova-Agroindbank, președinte și prim-vicepreședinte al Moldindconbank), Elena Punga (anterior director administrativ în rețeaua regională de filiale și agenții a Mobiasbanca) și Aureliu Cincilei.

Comitetul de conducere al Moldindconbank este compus din patru membri: Aureliu Cincilei (președinte), Victor Cibotaru (prim-vicepreședinte), Iurie Ursu și Svetlana Magdaliuc (vicepreședinți).

Moldindconbank, a doua ca mărime bancă din Moldova, are active de 15,6 miliarde de lei, iar în anul 2015 a obținut un profit de 251 milioane de lei. Ulterior auditorii au depistat că acesta este mult mai mic cu circa 107 milioane lei. 

O serie de investigații jurnalistice au demonstrat că anterior această insituție bancară a participat la spălarea banilor murdari din Federația Rusă (AICI, AICI și AICI).

Moldindconbank activează în prezent în regim normal, potrivit BNM. 

* * *

Citiți și:

De la banca lui Platon la banca lui Plahotniuc? Ce se va întâmpla cu Moldindconbank

Un lituanian va conduce Consiliul de Administrație al Moldindconbank

O nouă rocadă la Moldindconbank

O nouă turnură în sectorul bancar: Moldindconbank caută un investitor strategic

Cine sunt misterioșii acționari de la Moldindconbank obligați să-și vândă acțiunileOportunitati