Invazie de eoliene în Republica Moldova. Guvernul așteaptă investiții de 150 milioane euro în 2017

shadow
Miercuri, 01.02.2017 06:00   16488
De aproape un an de zile în Moldova se atestă un veritabil boom al eolienilor. În multe localități au crescut practic peste noapte parcuri de centrale eoliene.

De exemplu la Cupcini, Edineț, pe terenul aferent fabricii de zahăr au fost ridicate șase astfel de instalații, iar la periferia orașului Edineț, alte trei.

Investiții de 120-150 milioane euro

La fel au fost ridicate instalații eoliene și în mai multe localități din nordul și sudul Republicii Moldova.

Acestea însă nu au fost puse în funcțiune și nici conectate la rețeaua națională de electricitate, iar proprietarii așteaptă intrarea în vigoare la finele lunii martie 2017 a Legii privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, adoptate în anul 2016. Documentul prevede condițiile de acces la rețea, de vânzare a energiei produse din astfel de surse și mai ales schema de sprijin pentru acești producători.

Acest fapt l-a făcut pe ministrul Economiei, Octavian Calmâc să facă prognoze exterm de optimiste pentru anul 2017 în domeniul energetic și în special cel al resurselor regenerabile.

"În domeniul generării energiei electrice din surse regenerabile în 2017 se așteaptă mobilizarea unor resurse financiare impunătoare, la nivelul a 120-150 milioane de euro, pentru a fi investite în parcuri eoliene și fotovoltaice, iar investițiile efective în construcții sunt așteptate pentru anul 2018”, a menționat ministrul Calmâc.

Advertisement

Vicepremierul a specificat că în acest an urmează a fi alocate mijloace financiare pentru măsuri de eficiență energetică și valorificarea surselor regenerabile de energie în sumă de 136,2 milioane de lei, inclusiv 6,3 milioane de lei din surse externe de finanțare.

Octavian Calmâc a mai declarat că sectorul energetic rămâne unul prioritar și unde în urma măsurilor ce vor fi realizate pe parcursul anului 2017 urmează a fi redus consumului de resurse energetice cu 20% față de 2016 (eficientizarea consumului de resurse energetice cu circa 111.500 tone echivalent petrol) și majorată ponderea energiei regenerabile în consumul final brut de resurse energetice de la 14,2% până la 15,2% (ținta 2020 -17%), etc.

Energia renovabilă acoperă doar 0,4% din necesități

Datele Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) relevă că în anul 2015 Republica Moldova a produs doar 17,17 milioane kWh de energie din surse regenerabile. Această cantitate a reprezentat însă doar 2,5% din producția națională și mai puțin de 0,4% din consumul național.

84,5% din energia renovabilă a fost produsă pe bază de biogaz, urmată de energia electrică produsă din energie eoliană (9,0%) și, respectiv, energia electrică produsă din energie solară (6,4%).

În același timp un studiu realizat de Agenția Internațională pentru Energii Regenerabile (IRENA) relevă că Republica Moldova deține un vast potențial tehnic de energie regenerabilă estimat la peste 21 de gigawați (GW), O astfel de capacitate ar depăși de 10 ori, actuala putere instalată a tuturor centralelor electrice din țara noastră.

Acest lucru este valabil mai ales pentru energia eoliană, care ar putea oferi până la 20 GW de capacitate de generare la un preț competitiv și la cel mai mic cost de capital, se arată în studiul Cost-Competitive Renewable Power Generation: Potential across South East Europe.

Citiți și; Noul proiect al expremierului Gaburici

Citiți și: Un mega-proiect energetic blocat de patru ani



Oportunitati