Noi reguli la Fisc: Companiile cu 5 angajați pot prezenta rapoarte fiscale doar în format electronic

shadow
Sâmbătă, 28.01.2017 06:18   934
Începând cu acest an, agenții economici care au în subordine mai mult de cinci angajați vor prezenta dările de seamă fiscale obligatoriu în formă electronică. SFS anunță că dările de seamă pe hârtie nu vor mai fi acceptate, iar neprezentarea în termen a acestora va fi urmată de amendă.

Potrivit unui anunț al Serviciului Fiscal de Stat, procesul de conectare a acestei categorii de contribuabili a demarat încă de la 1 ianuarie 2017, iar această obligație se referă și la cei care desfășoară activitate profesională în domeniul justiției.

"Drept rezultat al modificării art. 187 din Codul Fiscal, contribuabilii care au în gestiune mai mult de cinci angajați, vor prezenta darea de seamă fiscală cu utilizare obligatorie a metodelor automatizate de raportare electronică. Prin această acțiune, contribuabilii vizați vor obține o colaborare mai rapidă și eficientă cu organul fiscal", se arată într-un comunicat al Fiscului.

Potrivit SFS "aceștia nu vor mai avea necesitatea să se deplaseze la oficiile teritoriale ale SFS, economisind timp".

Advertisement

Totodată, "contribuabilii conectați la serviciile electronice fiscale vor fi informați rapid și cu regularitate despre ultimele evenimente și informații ce țin de administrarea fiscal”.

În același timp potrivit Fiscului în trei săptămânii ale acestui an, din cei 3.862 agenți economici (ce au mai mult de cinci angajați n.r), s-au conectat la servicii electronice fiscale doar 700 de persoane juridice, adică doar 18%.

În acest context, SFS vine cu un apel către agenții economici care au în gestiune mai mult de cinci angajați, precum și persoanele care desfășoară activitate profesională în domeniul justiției: pentru a evita suprasolicitarea procesului de conectare la serviciile fiscale electronice.

Responsabilă de conectare este Întreprinderea de Stat Fiscservinform, iar pentru a beneficia de servicii fiscale electronice companiile trebuie să dețineți o semnătură electronică (emisă de către orice operator acreditat în domeniul eliberării semnăturilor electronice din Republica Moldova - Fiscservinform, Centrul de telecomunicații speciale, Orange sau Moldcell.

Totodată, companiile trebuie să obțină accesul la modalitatea de raportare electronică prin încheierea unui Acord de conectare la serviciile fiscale electronice cu Fiscservinform.



Oportunitati