A doua cea mai mare fabrica de bere din Moldova se dezmembrează

shadow
Vineri, 27.01.2017 06:00   6264
Consiliul de Administrație al companiei Beermaster din Bălți, care controlează a doua ca mărime fabrică de bere din Republica Moldova, a propus pentru aprobare, în cadrul adunării generale extraordinare a acționarilor din 11 februarie curent, reorganizarea societății pe acțiuni în trei entități - două SRL-uri și o SA.

Măsura, care se încadrează în limitele legislației, va consolida situația familiei fostului deputat comunist Ion Guțu în cadrul întreprinderii și ar putea lăsa cu gaura de la covrig peste 4.700 de acționari mici. 

Beermaster SA a raportat în a doua jumătate a anului 2016 un profit de 524.000 de lei, după ce a înregistrat pierderi de 830.000 de lei în primul semestru al anului 2015. Cifra de afaceri în primul semestru din 2016 a fost de 25,8 milioane lei față de 24 milioane în primul semestru al 2015. În 2015 compania suportase în total pierderi de 1,68 milioane de lei, iar în 2014 – pierderi de peste trei milioane de lei. 

Majoritarii vor să scape de minoritari

Decizia de a dezmembra societatea Beermaster, care în acte este o companie mixtă moldo-cehă, aparține acționarilor majoritari, care încearcă timp de câțiva ani să scape astfel de minoritari. 

La începutul lui 2014 Beermaster a efectuat o emisiune suplimentară de acțiuni prin conversia datoriilor fabricii față de creditori. Până atunci controlul în Beermaster era deținut de către membrii familiei lui Dumitru Guțu, fratele fostului deputat comunist Ion Guțu din Ocnița, fost șef al Oficiului Teritorial Edineț al Aparatului Guvernului al Republicii Moldova. Împreună ei dețineau peste 80% din acțiuni. Potrivit raportului financiar pentru 2013, Guțu Dumitru avea 11,49% din acțiuni, Guțu Raisa (soția) 24,93%, Guțu Sergiu (ful) 28,74% și Komnaris Georgeta (fiica) alte 15,38%. 

Potrivit unui anunț publicat la începutul lui 2014, la valorile mobiliare din emisia anunțată, a subscris o singură societate, care până atunci nu se număra printre acționarii fabricii.

Advertisement

Dat fiind faptul că mărimea emisiunii depășea considerabil capitalul social, acest nou acționar a obținut din start aproape 83% din acțiunile producătorului bălțean de bere. 

Deși, la prima vedere s-ar părea că este vorba despre o schimbare radicală în acționariatul companiei, identitatea noului acționar ne vorbește despre contrariul. Este vorba de societatea cu răspundere limitată Drosera, care aparține fiului și fiicei lui Dumitru Guțu, care, printre altele, are aceeași adresă juridică ca și Beermaster. 

Controlul fabricii de bere, prin urmare, nu doar a rămas la familia Guțu, dar și s-a consolidat. De altfel, Drosera SRL este specializată în producerea băuturilor răcoritoare, o activitate care a complementat perfect producția de bere. Urmare a emisiunii, cei patru foști acționari importanți au rămas cu doar 11,49% din acțiuni însă, împreună cu noul acționar, familia Guțu va controla deja circa 95 la sută din capitalul social al Beermaster. Astfel, prin această emisiune de acțiuni participația celor 4.700 de acționari minoritari s-a redus de la 15,96% la doar 5%. 

Potrivit legislației, acționarul majoritar este obligat să organizeze o ofertă publică de cumpărare a valorilor mobiliare de la acționarii minoritari atunci când împreună cu peroanele afiliate intră în posesia a peste 90% din acțiunile companiei. În conformitate cu această prevedere, societatea cu răspundere limitată Drosera a lansat la finele anului 2015 o ofertă publică de preluare obligatorie de acțiuni emise de Beermaster SA. 

Drosera a propus atunci  să cumpere 27.630 de acțiuni ordinare nominative la prețul de 58,23 lei bucata. Deși prețul propus depășea de șase ori valoarea nominală a acțiunilor (9 lei) și chiar activele nete ce revin unei acțiuni (56,79 lei), Drosera a reușit să cumpere doar 1.436 de acțiuni. Drept urmare, participațiile au rămas, practic, neschimbate. 

Minoritarii, outsiderii afacerii

Intenția de dezmembrare reprezintă o continuare a tentativelor acționarilor majoritari de a scăpa de micii acționari, care la sfârșitul lunii iunie erau în număr de 4.704. Potrivit unor surse, în rezultatul separării acționarii majoritari vor prelua cele mai importante active. Una din companiile derivate din separare se va ocupa de producerea berii, iar cealaltă – de producerea apei minerale. 

La rândul lor, cei peste 4700 de acționari minoritari vor rămâne doar cu statutul de acționari în Beermaster SA. Totodată, conform legislației, acționarii majoritari sunt obligați până la inițierea procedurii de separare să răscumpere acțiunile de la toți doritorii și acest fapt oferă minoritarilor șansa să iasă din afacere cu ceva bani. 

Citiși și: Afacerile cu bere prosperă și pe timp de criză

Ion Pînzaru: Am motive să privesc cu optimism în viitor

Ministerul Sănătății vrea ”să egaleze în drepturi” berea, vinul și rachiul



Oportunitati