Jurnaliștii și societatea civilă, împotriva interpretării abuzive a Legii privind protecția datelor

shadow
Joi, 26.01.2017 18:44   1311
În semn de solidaritate cu colegii care realizează investigații jurnalistice profesioniste, organizațiile neguvernamentale lansează o campanie de susținere a jurnalismului de investigație și a accesului la informație. [Comunicat]

Jurnaliștii de investigație și organizațiile neguvernamentale din Republica Moldova semnalează cu îngrijorare cazurile tot mai frecvente de intimidare a ziariștilor care realizează investigații bine documentate pe subiecte de interes public major și de blocare a accesului la informatie în baza unor interpretări eronate și abuzive ale Legii privind protecția datelor cu caracter personal.

În cadrul acestei campanii vor fi organizate mai multe activități, inclusiv cluburi de presă, o conferință cu participarea experților din țară și de peste hotare la care vor fi discutate interpretările abuzive ale Legii privind protecția datelor cu caracter personal.

Advertisement

Totodată, autoritățile publice sunt chemate să interpreteze și să aplice legea privind protecția datelor cu caracter personal în mod rezonabil și în conformitate cu standardele europene.

Această campanie a fost determinată de întețirea cazurilor în care demnitari sau funcționari de stat îngrădesc accesul jurnaliștilor la informații sub pretextul protecției datelor cu caracter personal. Recent, ziarista Centrului de Investigații Jurnalistice Mariana Rață s-a pomenit atrasă într-un proces penal după ce fostul comisar al Capitalei, Vladimir Botnari, a depus o plângere prin care cere tragerea la răspundere penală a acesteia pentru colectarea și difuzarea datelor cu caracter personal care îi vizează familia. Miercuri, 25 ianuarie, procurorul a semnat ordonanță de neîncepere a urmăririi penale.

Comunicat preluat de pe Anticoruptie.md.

Citiți articolul despre intimidarea jurnalistei AICI

 Oportunitati