Guvernul Moldovei a inițiat negocieri secrete cu Gazprom privind soarta datoriilor la gaze

shadow
Marţi, 24.01.2017 16:41   3643
O delegația guvernamentală în frunte cu viceministrul Economiei Valeriu Triboi a plecat la Moscova pentru a negocia un acord de restructurare a datoriilor la gaze cu gigantul rus Gazprom.

După vizita oficială la Moscova a președintelui Igor Dodon, în capitala Federației Ruse a plecat în regim operativ și o delegație guvernamentală, în frunte cu viceministrul Economiei Valeriu Triboi.

Citiți și: Datoria Moldovagaz față de Gazprom constituie 350 miliarde de ruble

Negocieri secrete

Aceasta urmează să aibă întrevederi cu șefi de la Gazprom și din cadrul Ministerului rus al Energeticii.

Oficialul nu a răspuns la telefon. Călin Negură, șeful direcției generale energetică din cadrul Ministerului Economiei a refuzat să dea detalii despre vizită și scopul ei susținând că el nu a fost inclus în delegație.

De la Moldovagaz am fost informați că reprezentanții companiei nu participă la negocieri.

Potrivit unor surse guvernamentale principalul subiect pe agenda negocierilor este un acord de restructurare a datoriilor pentru gaze a Republicii Moldova care se ridică la circa 800 de milioane de dolari.

Advertisement

În plus ar urma să fie negociată și continuarea colaborării energetice moldo-ruse, inclusiv prelungirea contractului de achiziție a energiei electrice de la Centrala Electrică (CERS Moldovenească) de la Cuciurgan, prin intermediara Energocapital.

Datoriile ar urma să fie plătite în 10 ani

Anterior vice-ministrul Valeriu Triboi a vorbit despre inițierea unor negocieri cu Gazprom privind o restructurare a datoriei la gaze

„Acum, împreună cu Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială, avem posibilitatea de a restructura aceste datorii pe o perioadă de zece ani. Am început deja negocierile cu Moldovagaz și urmează să începem discuțiile și cu Gazprom”, preciza viceministrul Economiei la finele anului 2015.

Potrivit lui, o reeșalonare a datoriei ar ușura povara consumatorilor, care în caz contrar ar fi trebuit să achite aceste datorii în următorii trei ani.

De notat că despre o posibilă asistență din partea FMI și Banca Mondială pentru restructurarea datoriei la gaze, Guvernul vorbește deja de cinci ani.

În mai 2011 s-a anunțat că experții de la FMI și Banca Mondială au realizat un studiu al sustenabilității datoriei externe a țării noastre. Unul dintre scenariile acestei analize a abordat și perspectiva reintegrării țării cu asumarea plății datoriei la gaze față de Gazprom pe care a acumulat-o regiunea separatistă. Concluziile preliminare arătau că Chișinăul va fi în stare să plătească ratele.

Pe 30 septembrie 2016, datoria întreprinderii mixte moldo-ruse Moldovagaz pentru gazele livrate de Gazprom a constituit 350,6 miliarde de ruble rusești (circa 5,55 miliarde de dolari la cursul oficial din această zi).

Gazprom deține 50% din capitalul Moldovagaz și asigură 99% din necesarul de gaze al Republicii Moldova. În consecință Gazprom deține o companie care are datorii față de proprietar.

Citiți și: Moldova a propus Rusiei soluții de restructurare a datoriei față de Gazprom



Oportunitati