Brexit-ul ar putea avea consecințe negative pentru moldovenii din Regatul Unit

shadow
Joi, 19.01.2017 06:30   7641
Muncitorii migranți ar putea să nu mai beneficieze de accesul la piața muncii din Marea Britanie ca urmare a retragerii acesteia din Uniunea Europeană. Acesta după ce premierul Theresa May a confirmat că Londra se pregătește de un ”divorț dur” de blocul continental.

Perioada de incertitudine ce a urmat după votul pro-ieșire din UE al britanicilor s-a sfârșit și guvernul a anunțat scenariul pe care economiștii și liderii europeni au dorit să-l evite: Regatul Unit părăsește piața comună și va fi nevoit să re-negocieze tratatele comerciale și politice cu statele membre și țările din afara UE cu care are relații în baza convențiilor europene, scrie publicația Economist.

Acest scenariu prevede, de asemenea, excluderea țării din uniunea vamală și din înțelegerile privind Zona Schengen. 

Dreptul la muncă ar putea să fie retras după anul 2019, când Londra promite să finalizeze procedurile de sistare a calității de membru al UE, și va afecta o mare parte a cetățenilor din restul Uniunii, inclusiv românii – dar mai ales persoanele cu pașapoarte din afara UE, avertizează sursa citată. 

Cele 4 libertăți

Decizia de a merge pe versiunea ”hard” va afecta acordurile privind cele patru libertăți fundamentale în UE: libertatea de mișcare a forței de muncă, libertatea de mișcare a mărfurilor, libertatea de mișcare a serviciilor, și libertatea de mișcare a capitalului. Oficialitățile din Londra au dat de înțeles că vor limita imigrarea muncitorilor necalificați, de exemplu sezonierii agricoli sau constructorii, dar vor încuraja intrarea / aflarea în țară a persoanelor cu calificare înaltă, în special celor întrebate pentru sectorul financiar și IT.

Advertisement

În conformitate cu acordurile semnate cu UE, Marea Britanie nu este în drept să refuze intrarea cetățenilor UE și familiilor acestora, cu excepția cazurilor când există motive întemeiate – de exemplu suspiciunea de implicare într-o infracțiune sau existența unui mandat de arest. Totodată autoritățile recunosc că este încă neclar ce statut vor obține cetățenii UE care locuiesc (și lucrează) în Marea Britanie și totul va depinde de rezultatele negocierilor bilaterale.

Potrivit ziarului Financial Times, cel mai probabil că Londra va introduce un sistem bazat pe puncte pentru persoanele din afară care doresc să trăiască și să muncească în Regatul Unit, similar celui care îl are Canada sau Australia. În prezent peste 3 milioane de cetățeni ai țărilor UE lucrează permanent pe teritoriul britanic. 

Datele oficiale din anul 2015, citate de BBC, arată că în Marea Britanie locuiesc permanent cel puțin 223.000 de cetățeni români, inclusiv persoane originare din Republica Moldova. Nu exista informații statistice exacte privind numărul cetățenilor moldoveni stabiliți în regat, deoarece aceștia preferă să se imigreze cu pașapoarte românești, care le permit să lucreze legal și le oferă o integrare mai ușoară în comunitățile locale. 

În ultimii trei-patru ani se atestă o creștere importantă a transferurilor de bani din Marea Britanie în Moldova, astfel încât în 2015 volumul oficial al acestora a trecut de 36 de milioane de dolari, iar în anul 2016 ar putea ajunge la 45 de milioane de dolari.

Potrivit datelor Băncii Naționale, în prezent Marea Britanie are o cotă de 4% și este doar a cincea sursă de transferuri de bani de la moldovenii ce muncesc peste hotare, la distanță mare de Rusia (35,6%), Israel (13,9%), Italia (12,8%) și SUA (10%),  

Citiți și: Frauda bancară din Moldova ar putea determina Marea Britanie să modifice legislațiaOportunitati