Străinii au descoperit în Moldova un potențial uriaș de generare a energiei

shadow
Miercuri, 18.01.2017 05:13   5659
Republica Moldova deține un vast potențial tehnic de energie regenerabilă estimat la peste 21 de gigawați (GW), susțin specialiștii Agenției Internaționale pentru Energii Regenerabile (IRENA).

Acest lucru este valabil mai ales pentru energia eoliană, care ar putea oferi până la 20 GW de capacitate de generare la un preț competitiv și la cel mai mic cost de capital, se arată în în studiul Cost-Competitive Renewable Power Generation: Potential across South East Europe. 

Potențial uriaș

O astfel de capacitate ar depăși de 10 ori, actuala putere instalată a tuturor centralelor electrice din țara noastră.

Potrivit autorilor Republica Moldova planifică o extindere moderată a capacităților de generare a energiei eoliene la un nivel care este "doar o fracțiune din potențialul identificat în țară", iar prețul de cost al unui MW la cel mai redus cost de capital, este estimat la 60 de euro.

În plus, autorii studiului estimează la un gigawatt și potențialul tehnic solar (instalații fotovoltaice) al țării, care poate fi considerată deja o interesantă opțiune de investiții, iar prețul de cost incepe de la 85 de euro pentru un megawatt, conform scenariului celui mai redus cost de capital și care nu este reflectat nici în strategiile guvernamentale până în 2020.

Mai mult decât atât. Republica Moldova are și un potențial moderat de generare hidro, pentru că există doar două centrale hidroelectrice.

"Deși nu există nici o intenție de a extinde în mod semnificativ producția de energie hidro în țară, construcția de centrale (pe râurile Nistru sau Prut, de exemplu), ar putea fi investigată în continuare.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Energetica și industria   Prețuri și inflația   Legislația și reglementările  

Advertisement

Oportunitati