O lege strâmbă promovată de guvernare bagă în boale o piață de zeci de miliarde

shadow
Marţi, 17.01.2017 10:50   4984
Câteva mici modificări la Legea cu privire la comerțul interior adoptate în grabă de Parlament au generat o situație de conflict între furnizorii și comercianții în domeniul produselor alimentare și autorități. De căutarea unei soluții se va ocupa Asociația lui Plahotniuc.

La 1 ianuarie 2017, au intrat în vigoare câteva mici modificări la Legea cu privire la comerțul interior și Codul Contravențional votate în grabă și fără mari de discuții de Parlament pe 16 decembrie 2016 "la grămadă" cu politica bugetar-fiscală și alte inițiative "cu interes" promovate de deputați și Guvern.

Acestea interzic facturarea/re-facturarea serviciilor și taxelor care nu se includ în prețul de achiziției al produselor, limitează termenul de plată pentru produsele alimentare achiziționate de până la 30 zile calendaristice din data recepției produselor, precum și interzicerea returului de produse în cazul în care acestea au fost recepționate conform reglementărilor tehnice în vigoare. 

Schimbările promovate de deputatul neafiliat Igor Vremea (fost comunist) deși par neesențiale au pus pe jar toată piața de retail alimentar și a generat o situație de conflict între furnizorii și comercianții din domeniul produselor alimentare, dar și în relația cu autoritățile.

Ce au votat deputații în noaptea de 16 decembrie 2016:

  • din art. 3 a Legii cu privire la comerțul interior au exclus noțiunile „mic comerciant” și „produs agroalimentar ușor perisabil”;
  • au abrogat articolul 178 "Activitatea micilor comercianți";
  • au substituit în denumirea articolului 211 Relația dintre furnizorul și comerciantul produselor agroalimentare ușor perisabile și la alineatul (1), sintagma „produselor agroalimentare ușor perisabile” cu sintagma „produselor alimentare”;
  • au modificat alineatul (2) și acum acesta are următorul cuprins: Se interzice comerciantului să solicite facturarea/refacturarea serviciilor și/sau încasarea de la furnizor a taxelor.”
  • la alineatele (4) și (5) din art 211, sintagma „produse agroalimentare ușor perisabile” se substituie cu sintagma „produsele alimentare”.
  • la articolul 273 din Codul contravențional "Încălcarea regulilor de comerț" a fost modificat la punctul 5) Încălcarea termenelor de plată pentru achitarea facturilor la procurarea produselor agroalimentare ușor perisabile, locul „produselor agroalimentare ușor perisabile” fiin dluat de cuvintele „produselor alimentare”; iar la punctul 51), cuvântul „produselor” a fost substituit, în ambele cazuri, cu cuvintele „produselor alimentare”.

Modificările ce au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2017 și au surprins atât rețelele de supermarketuri, cât și pe producătorii și furnizorii de produse alimentare. Or, schimbă radical regulile de joc, iar proprietarii de supermarketuri par a fi cei mai afectați.

Vremea: Micii comercianți fac evaziune fiscală

Igor Vremea și-a argumentat inițiativa prin faptul că de exemplu articolul 178 ce se referă la activitatea micilor comercianți stimulează comerțul stradal și evaziunea fiscală.

Advertisement

Aceasta în condițiile în care prevederea a fost adoptată doar jumătate de an în urmă la fel de coaliția de la guvernare, cu scopul de a proteja "micii comercianți".

În plus deputatul Vremea susține că după modificările operate în iulie 2016, toți deținătorii de patentă au trecut la categoria de mici comercianți și au renunțat să mai achite taxa de patentă.

Taxa de raft este ilegală

Referitor la relațiile dintre furnizori și comercianți Igor Vremea susține că în anul 2016 au fost operate modificări la Codul Contravențional și au fost stabilite amenzi pentru încălcarea normele din art 211 și alin 2 din Legea comerțului interior - "includerea în prețul de achiziție a produselor a taxelor de raft, a costului serviciilor de marketing".

Deputatul susține că desemnarea în calitate de agent constatator a Fiscului, a creat constrângeri la aplicarea legii în practică și incertitudine privind noțiunea de produse agroalimentare ușor perisabile.

De asemenea el susține că "nu este clar ce costuri presupune taxa de raft, serviciile de marketing etc". De aceea el a propus extinderea prevederilor alin 2 din art 211 la toate produsele alimentare invocând legislația europeană.

Se curăță drumul pentru Kaufland?

Pentru a clarifica situația creată la Ministerul Economiei au fost convocați atât furnizorii și comercianți, cât și experți de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, Consiliului Concurenței, precum și președinții asociațiilor patronale ale producătorilor locali din diverse domenii.

Proprietarii de rețele comerciale susțin că aplicarea noilor prevederi crează deja constrângeri în activitatea comercială, inclusiv "stoparea acțiunilor de promovare a produselor din lipsa resurselor financiare, imposibilitatea achitării facturilor în termenul stabilit de legislație din cauza stocurilor de produse necomercializate și interzicerea returului acestor stocuri, etc"

"Aceste inovații lovesc nu doar în noi, dar și în furnizori, iar în consecință va avea de suferit consumatorul, deoarece va scădea oferta de produse, iar prețurile vor crește", a declarat Alexandr Nisenboim, proprietarul rețelei de magazine N1, citat de newsmaker.md.

Totodată el a avertizat că rețelele de magazine vor începe importul de produse pentru a evita returul, iar aceasta va lovi în producătorii locali.

Şi mai categoric a fost Veaceslav Digol, directorul comercial al companiei JLC, care a susținut că inițiativa a fost promovată pentru a facilita intrarea pe piață a grupului german Kaufland, iar efectul ar fi distrugerea comercianților locali.

Ei au solicitat Guvernului și Parlamentului instituirea unui moratoriu la aplicarea normelor vizate pe un termen de 3-6 luni, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.

Mariana Rufa de la Asociația Businesului European a susținut că modificările au surprins pe toți operatorii de pe piață, inclusiv grupul Metro. Potrivit ei este neclar ce va fi cu o parte din producția necomercializată sau cu termen expirat în condițiile în care anterior de utilizarea ei se ocupau furnizorii care suportau pierderi de 10-20 de milioane lei, potrivit newsmaker.md. 

În schimb reprezentanții producătorilor locali susțin modificările la Lege, care în opinia lor promovează comerțul cu produsele autohtone și sunt pregătiți să discute cu magazinele în vederea acordării unor reduceri la preț, doar că acestea să nu fie obligatorii și exagerate. 

De căutarea unei soluții se va ocupa Asociația lui Plahotniuc

Analizând poziția părților, viceministrul Economiei, Vitalie Iurcu, a propus continuarea dialogului dintre părți pe platforma Asociației Oamenilor de Afaceri din Moldova (AOAM), conlucrarea cu colegii de la ANSA în vederea soluționării problemei returului produselor alimentare prin prisma practicilor europene și a normelor privind inofensivitatea alimentelor.

"AOAM are toată deschiderea pentru a facilita dialogul dintre producătorii agricoli și rețelele de magazine astfel încât să se ajungă la o poziție care să satisfacă interesele ambelor părți. Este esențial să ne ghidăm după practicile europene în domeniu, încurajând în același timp sectorul agricol național", susține administrația Asociației.

De notat că AOAM a fost fondată de milionarul democrat Vlad Plahotniuc, care acum ocupă funcția de președinte a acesteia.

Datele statistice relevă că vânzările anuale de mărfuri alimentare pe piața de retail ajung la circa 20 de miliarde de lei.

* * *

Acest material este publicat în cadrul Proiectului „Investigative reporting for transparency in public finance management and government integrity (Jurnalismul de investigație pentru transparența în managementul finanțelor publice și integritatea guvernului), implementat de Mold-Street.com. Preluarea și diseminarea, integrală sau parțială, a acestui material se poate face în mod gratui și nu necesită acordul Mold-Street.com.

Elaborarea acestui material a fost posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Departamentul de Stat al SUA. Opiniile, constatările și concluziile din articol aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția Departamentului de Stat al SUA sau a Guvernului SUA.

 


Oportunitati