Taxa pentru examinarea litigiilor economice va constitui 3% din valoarea acțiunii civile

shadow
Miercuri, 11.01.2017 16:18   994
Pentru a facilita accesul la justiție, Cabinetul de miniștri a aprobat o serie de modificări legislative care vizează cazurile de scutire de la încasarea taxei de stat pentru cererile de chemare în judecată.

Conform noilor prevederi, vor fi scutite de plata taxei de stat victimele violenței în familie, care se adresează în instanță pentru repararea prejudiciului material sau moral. Totodată, nu vor achita plata pentru procesul de judecată persoanele care au avut de suferit în urma unor infracțiuni și solicită repararea daunelor produse.

Proiectul de lege, de asemenea, prevede scutirea de la plata taxei de stat a agenților economici care solicită de la instanța de judecată declararea nulității actelor emise de organele administrației publice, de întreprinderile și organizațile care prestează servicii de interes public. În prezent, această taxă constituie 200 de lei.

Totodată, au fost operate modificări la calcularea taxei pentru examinarea litigiilor economice, aceasta va constitui 3% din suma totală a acțiunii civile.

E vorba de alin h, pct 1 al articolului 3 din Legea taxei de stat, care în preyent prevede încasarea taxei de stat pentru cererile de chemare în judecată privitor la litigiile economice apărute la încheierea, modificarea sau rezilierea contractelor economice.

Potrivit Ministerului Justiției, "legislația civilă în vigoare nu diferențiază categoria de litigii economice și nici categoria de contracte economice".

Advertisement

"Respectiv, această prevedere lasă loc unor interpretări discreționare la determinarea taxei aplicabile: 200 lei - conform acestei prevederi sau 3% din valoarea acțiunii civile în cazul cererilor de chemare în judecată privitor la litigiile cu caracter patrimonial – conform lit. a) al pct. 1) din art. 3 al Legii taxei de stat", se arată în nota de argumentare.

În consecință pentru a exclude orice deviere arbitrară de la aplicarea regulii generale privind calcularea taxei de stat în mărime de 3% din valoarea acțiunii civile în cazul litigiilor cu caracter patrimonial (care includ și litigiile economice), Guvernul a decis abrogarea lit. h din pct 1 al articolului 3 al legii cu privire la taxa de stat.

De notat că anterior sub pretextul de a facilita accesul la justiție, președintele Curții Supreme de Justiție (CSJ), Mihai Poalelungi a propus anularea plății taxei de timbru la momentul depunerii cererii de chemare în judecată și transferarea acesteia în sarcina părților care pierd procesul. În opinia președintelui CSJ aceasta va facilita accesul la justiție. Alți judecători au calificat propunerea ca pe o ofertă raiderilor.

În anul 2010 Guvernul a intervenit asupra taxei de stat pentru asigurarea accesului la justiție prin plafonarea cuantumului taxei de stat care se încasează pentru cererile de judecată, astfel încât aceasta să nu depășească suma de 25.000 de lei în cazul persoanelor fizice și 50.000 de lei în cazul persoanelor juridice.

În prezent, în conformitate cu prevederile Legii privind taxa de stat, la înaintarea cererii de judecată se percepe o taxă de stat în cuantum de 3% din valoarea acțiunii cu caracter patrimonial sau din suma încasată, cuantumul maxim fiind însă limitat la valorile de 25.000 și 50.000 de lei.

Curios este că imediat după ce au fost făcute aceste modificări la legislație, au apărut și primele procese în schema de spălare a banilor din Rusia.

Citiți și: Ofertă pentru raiderii din spațiul CSI



Oportunitati