La Punct rom
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.
 • Arovin Bulboaca SA convoacă adunarea anuală a acționarilor pe 27 iunie curent.
 • Întreprinderea mixtă Alimcom SA convoacă adunarea anuală a acționarilor pe 28 iunie, la Chișinău.
 • Pe 29 iunie are loc adunarea extraordinară a acționarilor Floarea Soarelui SA, la Bălți.
 • Pe 30 iunie la Rîșcova, Criuleni, începe competiția ideilor inovative pentru schimbările climatice - Climate Launchpad Moldova 2018.
 • Pe 2 iulie compania Tarom lansează zboruri directe Chișinău - Timișoara.
 • Pe 4 iulie are loc adunarea anuală a acționarilor Mărculești-Combi SA.
 • Lactis S.A. convoacă adunarea generală extraordinară a acționarilor pe 5 iulie curent.
 • Pe 1 august urmează să-și înceapă activitatea Depozitarul Central Unic al Moldovei.
 • Călărași
  Pe 7 august are loc adunarea anuală repetată a Fabricii de Produse Lactate din Călărași.
 • Tutun-CTC SA urmează să achite dividendele pentru anul 2017 până la data de 16 august curent.
 • Pe 20-22 septembrie 2018 la Chișinău are loc forumul economic moldo-rus.
 • Pentru anul 2018 Banca Națională a Moldovei a prognozat o creștere economică de 3,5% și o inflație de 3,7%.
 • La 1 ianuarie 2019 intră în vigoare Convenţia între Moldova şi Georgia pentru evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit.
 • Până la sfârșitul anului 2018 Guvernul urmează să instituie o structură responsabilă de cooperarea cu societatea civilă.
 • Guvernul și-a asumat obligația de a elabora un studiu legat de aplicarea Legii cu privire la sponsorizare și filantropie, până la sfârșitul 2018.
 • În august 2019 se încheie campania de informare și assitență privind activitățile sub incidența DCFTA în Republica Moldova.
 • Guvernul și-a asumat să unifice toate reglementările privind impozitul pe venit al ONG-urilor într-un capitol distinct al Codului Fiscal, până la sfârșitul 2020.

De câte miliarde ar avea nevoie Guvernul pentru a satisface cerințele sindicatelor

1 2 3
 • Sindicatele din educaţie cer majorarea cu 50% a salariilor şi pensiilor
  Foto: sindicate.md
 • Bugetul pentru educaţie în anul 2017
  Foto: mf.gov.md
 • Guvernul promite soluţii, dar nu are bani pentru a satisface toate cerinţele
  Foto: gov.md
Miercuri, 11.01.2017 05:50   2655
Conducerea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova se declară solidară cu protestele FSEȘ, preconizate pe 17-20 ianuarie 2017. Decizia finală va fi luată joi, în cadrul ședinței Consiliului General al Federației, fiind invitat și premierul Pavel Filip.

Guvernul are o sarcină dificilă pentru că e nevoie de cel puțin trei miliarde de lei pentru a satisface cerințele.Membrii unuia dintre cele mai numeroase sindicate din Moldova, Federația Sindicală a Educației și Științei, par să fie deciși să iasă la protest pe 17-20 ianuarie 2017, pentru a-și susține revendicările înanitate Guvernului. Mai mult - ei sunt susținuți de majoritatea sindicaliștilor. 

Ce vor sindicatele: majorarea cu 50% a salariilor

Principalele revendicări ale sindicaliștilor din educație țin de majorarea de la 1 ianuarie 2017 cu 50% a salariului de funcție al personalului didactic și științifico-didactic, majorarea indemnizației unice acordate tinerilor specialiști din ramură la plasarea în câmpul muncii, recalcularea anuală a cuantumului pensiilor pentru pensionarii încadrați în câmpul muncii, majorarea salariului minim pe țară până la nivelul minimului de existență și o ulterioară stabilire a acestuia în raport de 50% din salariul mediu pe economie și majorarea cuantumului burselor de studii cu 20%.

„Este revoltător faptul că autoritatea legislativă și cea executivă nu țin cont de nenumăratele adresări și apeluri ale sindicatelor de a asigura un nivel decent de viață oamenilor muncii prin măsuri concrete de majorare a salariilor, care, pentru majoritatea salariaților și familiilor lor, sunt unicele surse de venit.

Constatăm că pe parcursul ultimilor ani autoritățile nu își respectă obligațiile stabilite de cadrul legal de a reexamina salariul minim pe țară, cel puțin o dată pe an, ținându-se cont de modificarea indicelui prețurilor de consum și de evoluția salariului mediu pe economia națională, de volumul produsului intern brut, de productivitatea muncii, precum și de mărimea valorică a minimului de existență.

Or, salariul minim pe țară nu a fost modificat din 1 octombrie 2014, fiind stabilit la acea dată în mărime de 1.000 de lei”, se menționează în declarația Comitetului Confederal al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM).

Totodată CNSM precizează că din anul 2014 până în prezent evoluția socială și economică a avut repercusiuni negative asupra nivelului de trai și a puterii de cumpărare a veniturilor salariaților: indicele prețurilor de consum a crescut cu circa 119%, iar minimul de existență cu doar 8,8%. În consecință salariul minim pe țară acoperă doar 55,0% din minimul de existență.

Circa 24.000 de salariați primesc mai puțin de 2.000 de lei pe lună! 

"Este o necesitate necondiționată majorarea salariului minim pe țară, fapt ce ar conduce la sporirea motivației muncii a peste 113.600 de angajați din sectorul bugetar, salarizați în baza Rețelei tarifare unice. Majoritatea dintre acești salariați, pe parcursul a trei ani de zile, nu au beneficiat de majorări salariale, iar salariile de funcție ale acestora constituie de la 1.000 de lei pînă la 1.500 de lei.

Referindu-ne la situația din învățământ putem constata că conform datelor oficiale statistice pentru septembrie 2016, peste 12.700 de salariați din ramura respectivă au primit un salariu de la 1.000 de lei pînă la 1.500 de lei, iar peste 11.000 – de la 1.500 de lei până la 2.000 de lei", se mai arată în declarația sindicaliștilor.

Confederația menționează că deși în anul 2016 au fost întreprinse unele acțiuni ce au avut ca scop creșterea salariilor în sectorul bugetar (stabilirea sporului la salariu pentru vechime în muncă personalului auxiliar, indexarea salariilor cadrelor didactice cu 8,6% din 1 septembrie 2016 ș.a.), acestea rămân a fi mult inferioare salariului mediu pe economie.

"În luna octombrie 2016, salariul din învățămînt a constituit doar 77,8% din salariul mediu pe economie, iar salariul mediu al lucrătorilor din cultură, doar 60,8%. Într-o situație similară se află și salariații din alte domenii de activitate finanțate din bugetul de stat, precum: funcționarii publici, cadrele medicale, lucrătorii din asistența socială, militarii ș.a", susțin liderii sindicali.

Totodată ei compară salariul minim în Republica Moldova cu cel din țările din regiune și constată că este cel mai mic – de doar circa 46 de euro. În același timp, în România salariul minim brut este de circa 277 de euro, urmând să fie majorat din februarie 2017 până la peste 315 euro, în Rusia – circa 117 euro, în Ucraina – 58 de euro și urmează a fi dublat de la începutul anului 2017.

Soluția Guvernului: creăm un grup de lucru 

Guvernul încearcă să calmeze spritele. Astfel în cadrul unei cu reprezentanții Federației Sindicale a Educației și Ştiinței prim-ministrul Pavel Filip a menționat că Guvernul își dorește un dialog deschis și transparent cu sindicatele pentru a găsi soluții viabile pentru fiecare problemă în parte, reieșind din realitățile și posibilitățile financiare existente.

„Vrem împreună să găsim cele mai bune soluții și etapă după etapă să ajungem la nivelul de salarizare pe care ni-l dorim”, a spus Pavel Filip.

Astfel, în vederea identificării numărului personalelor cu un nivel al salariului calculat mai mic decât mărimea minimului de existență și pentru estimarea impactului bugetar, în cazul unei compensații salariale, s-a propus efectuarea unei inventarieri a situației pe acest segment. 

În acest scop, premierul Pavel Filip a dispus crearea unui grup mixt de lucru, în care vor fi incluși și reprezentanți ai sindicatelor din ramură, și care vor face o radiografie a situației actuale, identificând posibilele rezerve de optimizare și de creștere a salariilor până la nivelul minimului de existență.

Bugetul pentru educație ar necesita încă trei miliarde de lei

De notat că datele oficiale indică că în sectorul educației ar activa peste 104.000 de angajați, iar salariul mediu prevăzut în legea bugetului pentru anul 2017 este de 5.115 lei, cu aproape 20% (circa 900 de lei) mai mare decât media din 10 luni ale anului 2016, și cu circa o treime peste salariul mediu din anul 2015.

Din numărul total de personal peste 54.000 sunt cadre didactice și doar majorarea cu 50% a salariilor medii pentru ele, ar necesita între 1,5 și două miliarde de lei. Dacă ținem cont și de celelalte revendicări apoi îndeplinirea lor ar necesita cel puțin trei miliarde de lei suplimentar, doar în anul 2017. Asta ar fi o suplimentare cu circa o treime a bugetului destinat pentru educație.

În Buget însă nu au fost prevăzuți bani pentru astfel de majorări

În același timp cheltuielile totale pentru învățământ prevăzute în Bugetul de stat pentru 2017 sunt de 9,68 miliarde de lei, cu 763,1 milioane mai mult ca în 2016.

Printre măsurile prevăzute se numără doar indexarea burselor studenților la indicele prețurilor de consum (adică cu 5-10%) și implementarea măsurilor de majorare a salariilor tranzitorii din anul 2016 și reducerea la 75% a normei didactice pentru un salariu de funcție, în primii trei ani de activitate pedagogică, a cadrelor didactice - tineri specialiști.print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Teme: Piața muncii   Reforme și politica economică  
Urmariti-ne pe retelele sociale

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.
close