Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Compania Pește S.A. ține adunarea generală anuală a acționarilor pe 21 aprilie.
 • Pe 23 aprilie are loc adunarea anuală a acționarilor Comerțbank.
 • Pentru 23 aprilie este convocată adunarea anuală a acționarilor Moldova-Astrovaz SA.
 • Chișinău
  Pe 24 aprilie are loc adunarea generală anuală a acționarilor FinComBank S.A.
 • Întreprinderea Ionel S.A. convoacă adunarea generală anuală a acționarilor pe 24 aprilie.
 • Viorica Cosmetic SA
  Taxi Service SA convoacă adunarea anuală a acționarilor pe 25 aprilie.
 • Chișinău
  Procredit Bank ține adunarea anuală a acționarilor pe 25 aprilie.
 • Tirex Petrol S.A. convoacă adunarea generală ordinară a acționarilor pe 26 aprilie.
 • Bălți
  Agroprod S.A. convoacă adunarea generală a acționarilor pe 26 aprilie.
 • Pe 26 aprilie se desfășoară adunarea generală ordinară a acționarilor companiei Agromașina S.A.
 • Energbank S.A. organizează adunarea generală anuală a acționarilor pe data de 25 aprilie.
 • DAAC Hermes S.A. desfășoară adunarea generală ordinară a acționarilor pe 27 aprilie.
 • Pe 27 aprilie are loc adunarea anuală a acționarilor Avicola Nord.
 • Pe 25-28 aprilie Moldexpo găzduiește expoziţia de tehnologii de conservare a energiei, instalaţii termice şi de alimentare cu gaze ”Moldenergy”.
 • 2 mai este ultima zi pentru înscrierea la concursul de granturi din partea Guvernului Germaniei pentru proiecte de eficiență energetică, prin FISM.
 • Adunarea anuală a acționarilor Cioc-Maidan Vin SA are lor pe 2 mai.
 • Fabrica Zorile organizează adunarea anuală a acționarilor pe 4 mai.
 • La 4 mai expiră termenul pentru depunerea ofertelor privind selectarea unei companii de audit la Franzeluța SA.
 • Întreprinderea de stat Farmaco desfășoară adunarea generală anuală pe 5 mai.
 • Grawe Carat Asigurări SA convoacă adunarea anuală a acționarilor pe 8 mai.
 • Compania de construcții și comerț Monolit SA convoacă acționarii la adunarea anuală pe 10 mai.
 • ASEM
  Pe 11 mai la Chișinău are loc Summitul Mondial al Tehnologiilor Blockchain și Criptovalutelor.
 • Moldelina SA convoacă adunarea anuală a acționarilor pe 11 mai.
 • Pe 11 mai are loc adunarea anuală a acționarilor Imperial Vin SA.
 • La Chișinău are loc expoziţia specializată de produse alimentare şi materii prime pentru producerea acestora, ”Food & Drinks” (10-13 mai 2018).
 • În perioada 10-13 mai 2018 are loc expoziția internaţională de echipamente şi tehnologii pentru industria alimentară şi de prelucrare ”Food Technology”.
 • Vinăria Bardar SA convoacă adunarea anuală a acționarilor pe 15 mai.
 • Summit Events
  Pe 18 mai Mobiasbanca Group Societe Generale S.A. convoacă adunarea generală anuală a acționarilor.
 • Compania Mezon organizează adunarea anuală a acționarilor pe 18 mai.
 • CET Nord SA convoacă adunarea anuală a acționarilor pe 18 mai.

De câte miliarde ar avea nevoie Guvernul pentru a satisface cerințele sindicatelor

1 2 3
 • Sindicatele din educaţie cer majorarea cu 50% a salariilor şi pensiilor
  Foto: sindicate.md
 • Bugetul pentru educaţie în anul 2017
  Foto: mf.gov.md
 • Guvernul promite soluţii, dar nu are bani pentru a satisface toate cerinţele
  Foto: gov.md
Miercuri, 11.01.2017 05:50   2605
Conducerea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova se declară solidară cu protestele FSEȘ, preconizate pe 17-20 ianuarie 2017. Decizia finală va fi luată joi, în cadrul ședinței Consiliului General al Federației, fiind invitat și premierul Pavel Filip.

Guvernul are o sarcină dificilă pentru că e nevoie de cel puțin trei miliarde de lei pentru a satisface cerințele.Membrii unuia dintre cele mai numeroase sindicate din Moldova, Federația Sindicală a Educației și Științei, par să fie deciși să iasă la protest pe 17-20 ianuarie 2017, pentru a-și susține revendicările înanitate Guvernului. Mai mult - ei sunt susținuți de majoritatea sindicaliștilor. 

Ce vor sindicatele: majorarea cu 50% a salariilor

Principalele revendicări ale sindicaliștilor din educație țin de majorarea de la 1 ianuarie 2017 cu 50% a salariului de funcție al personalului didactic și științifico-didactic, majorarea indemnizației unice acordate tinerilor specialiști din ramură la plasarea în câmpul muncii, recalcularea anuală a cuantumului pensiilor pentru pensionarii încadrați în câmpul muncii, majorarea salariului minim pe țară până la nivelul minimului de existență și o ulterioară stabilire a acestuia în raport de 50% din salariul mediu pe economie și majorarea cuantumului burselor de studii cu 20%.

„Este revoltător faptul că autoritatea legislativă și cea executivă nu țin cont de nenumăratele adresări și apeluri ale sindicatelor de a asigura un nivel decent de viață oamenilor muncii prin măsuri concrete de majorare a salariilor, care, pentru majoritatea salariaților și familiilor lor, sunt unicele surse de venit.

Constatăm că pe parcursul ultimilor ani autoritățile nu își respectă obligațiile stabilite de cadrul legal de a reexamina salariul minim pe țară, cel puțin o dată pe an, ținându-se cont de modificarea indicelui prețurilor de consum și de evoluția salariului mediu pe economia națională, de volumul produsului intern brut, de productivitatea muncii, precum și de mărimea valorică a minimului de existență.

Or, salariul minim pe țară nu a fost modificat din 1 octombrie 2014, fiind stabilit la acea dată în mărime de 1.000 de lei”, se menționează în declarația Comitetului Confederal al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM).

Totodată CNSM precizează că din anul 2014 până în prezent evoluția socială și economică a avut repercusiuni negative asupra nivelului de trai și a puterii de cumpărare a veniturilor salariaților: indicele prețurilor de consum a crescut cu circa 119%, iar minimul de existență cu doar 8,8%. În consecință salariul minim pe țară acoperă doar 55,0% din minimul de existență.

Circa 24.000 de salariați primesc mai puțin de 2.000 de lei pe lună! 

"Este o necesitate necondiționată majorarea salariului minim pe țară, fapt ce ar conduce la sporirea motivației muncii a peste 113.600 de angajați din sectorul bugetar, salarizați în baza Rețelei tarifare unice. Majoritatea dintre acești salariați, pe parcursul a trei ani de zile, nu au beneficiat de majorări salariale, iar salariile de funcție ale acestora constituie de la 1.000 de lei pînă la 1.500 de lei.

Referindu-ne la situația din învățământ putem constata că conform datelor oficiale statistice pentru septembrie 2016, peste 12.700 de salariați din ramura respectivă au primit un salariu de la 1.000 de lei pînă la 1.500 de lei, iar peste 11.000 – de la 1.500 de lei până la 2.000 de lei", se mai arată în declarația sindicaliștilor.

Confederația menționează că deși în anul 2016 au fost întreprinse unele acțiuni ce au avut ca scop creșterea salariilor în sectorul bugetar (stabilirea sporului la salariu pentru vechime în muncă personalului auxiliar, indexarea salariilor cadrelor didactice cu 8,6% din 1 septembrie 2016 ș.a.), acestea rămân a fi mult inferioare salariului mediu pe economie.

"În luna octombrie 2016, salariul din învățămînt a constituit doar 77,8% din salariul mediu pe economie, iar salariul mediu al lucrătorilor din cultură, doar 60,8%. Într-o situație similară se află și salariații din alte domenii de activitate finanțate din bugetul de stat, precum: funcționarii publici, cadrele medicale, lucrătorii din asistența socială, militarii ș.a", susțin liderii sindicali.

Totodată ei compară salariul minim în Republica Moldova cu cel din țările din regiune și constată că este cel mai mic – de doar circa 46 de euro. În același timp, în România salariul minim brut este de circa 277 de euro, urmând să fie majorat din februarie 2017 până la peste 315 euro, în Rusia – circa 117 euro, în Ucraina – 58 de euro și urmează a fi dublat de la începutul anului 2017.

Soluția Guvernului: creăm un grup de lucru 

Guvernul încearcă să calmeze spritele. Astfel în cadrul unei cu reprezentanții Federației Sindicale a Educației și Ştiinței prim-ministrul Pavel Filip a menționat că Guvernul își dorește un dialog deschis și transparent cu sindicatele pentru a găsi soluții viabile pentru fiecare problemă în parte, reieșind din realitățile și posibilitățile financiare existente.

„Vrem împreună să găsim cele mai bune soluții și etapă după etapă să ajungem la nivelul de salarizare pe care ni-l dorim”, a spus Pavel Filip.

Astfel, în vederea identificării numărului personalelor cu un nivel al salariului calculat mai mic decât mărimea minimului de existență și pentru estimarea impactului bugetar, în cazul unei compensații salariale, s-a propus efectuarea unei inventarieri a situației pe acest segment. 

În acest scop, premierul Pavel Filip a dispus crearea unui grup mixt de lucru, în care vor fi incluși și reprezentanți ai sindicatelor din ramură, și care vor face o radiografie a situației actuale, identificând posibilele rezerve de optimizare și de creștere a salariilor până la nivelul minimului de existență.

Bugetul pentru educație ar necesita încă trei miliarde de lei

De notat că datele oficiale indică că în sectorul educației ar activa peste 104.000 de angajați, iar salariul mediu prevăzut în legea bugetului pentru anul 2017 este de 5.115 lei, cu aproape 20% (circa 900 de lei) mai mare decât media din 10 luni ale anului 2016, și cu circa o treime peste salariul mediu din anul 2015.

Din numărul total de personal peste 54.000 sunt cadre didactice și doar majorarea cu 50% a salariilor medii pentru ele, ar necesita între 1,5 și două miliarde de lei. Dacă ținem cont și de celelalte revendicări apoi îndeplinirea lor ar necesita cel puțin trei miliarde de lei suplimentar, doar în anul 2017. Asta ar fi o suplimentare cu circa o treime a bugetului destinat pentru educație.

În Buget însă nu au fost prevăzuți bani pentru astfel de majorări

În același timp cheltuielile totale pentru învățământ prevăzute în Bugetul de stat pentru 2017 sunt de 9,68 miliarde de lei, cu 763,1 milioane mai mult ca în 2016.

Printre măsurile prevăzute se numără doar indexarea burselor studenților la indicele prețurilor de consum (adică cu 5-10%) și implementarea măsurilor de majorare a salariilor tranzitorii din anul 2016 și reducerea la 75% a normei didactice pentru un salariu de funcție, în primii trei ani de activitate pedagogică, a cadrelor didactice - tineri specialiști.print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Teme: Piața muncii   Reforme și politica economică  
Urmariti-ne pe retelele sociale

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.
close