Headmaster pagini articole deschise --- Fincombank
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Chișinău
  Moldova-Agroindbank S.A. convoacă adunarea generală anuală a acționarilor pe data de 27 aprilie.
 • Chișinău
  Pe 27 aprilie Mobiasbanca Group Societe Generale S.A. convoacă adunarea generală anuală a acționarilor.
 • Pe 27 aprilie la Chișinău are loc Conferința Anuală ”Pomușoare de Moldova 2017”.
 • Bălți, Universitatea Russo
  ADR Nord și Asociația Oamenilor de Afaceri organizează, în premieră, „Școala de afaceri AOAM”, în perioada 27-28 aprilie.
 • Compania de asigurări Grawe Carat Asigurări S.A. ține adunarea generală anuală a acționarilor pe data de 28 aprilie.
 • În perioada 27-29 aprilie la Ploiești, România, are loc expoziția ”Republica Moldova Prezintă”.
 • Zorile S.A. ține adunarea generală anuală a acționarilor pe data de 5 mai.
 • Pe 5 mai este convocată adunarea generală anuală a acționarilor Orhei-Vit S.A.
 • Franzeluța S.A. organizează adunarea generală ordinară a acționarilor pe data de 5 mai, la Chișinău.
 • Curtea de Apel Chișinău
  Pe 10 mai este preconizată o ședință pe cauza Evrobalt SRL vs Banca Națională a Moldovei.
 • Tirex Petrol S.A. convoacă adunarea generală ordinară a acționarilor pe 11 mai.
 • Glass Container Company S.A. convoacă adunarea generală anuală a acționarilor pe 12 mai.
 • Pe 12 mai este convocată adunarea anuală a acționarilor Moldovahidromaș S.A.
 • Chișinău
  Adunarea generală anuală a acționarilor Carmez S.A. are loc pe data de 17 mai.
 • Acționarii Mina din Cupcini S.A. organizează adunarea generală anuală pe 17 mai.
 • Pe 18 mai are loc adunarea generală anuală a acționarilor Tutun-CTC.
 • Pe 19 mai are loc adunarea generală anuală a acționarilor magazinului Gemeni S.A.
 • Ungheni-Vin S.A. convoacă adunarea generală a acționarilor pe 19 mai.
 • Alfa-Nistru S.A. convoacă acționarii la adunarea generală ordinară, pe 19 mai.
 • Fabrica de Mobilă ”Stejaur” organizează adunarea generală anuală a acționarilor pe 19 mai curent.
 • Chișinău
  Are loc adunarea generală anuală a acționarilor Fabricii de Conserve din Florești, pe 22 mai.
 • Taraclia
  Combinatul de Vinuri din Taraclia S.A. ține adunarea generală a acționarilor pe 24 mai curent.
 • Pielart Resurse S.A. ține adunarea generală ordinară pe 25 mai.
 • Fabrica de dulciuri Bucuria S.A. convoacă adunarea generală anuală pe 26 mai.
 • Acționarii Hodropompa S.A. se întrunesc în ședința anuală pe 27 mai.
 • Curtea de Apel Chișinău
  Pe 31 mai Camera Înregistrării de Stat contestă decizii ale Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal.
 • Pe 6-7 iunie la Madrid are loc conferința MoneyConf, care întrunește cele mai strălucite minți în domeniul tehnologiilor financiare și inovațiilor legate de bani și plăți.
 • Agroindbank a propus pentru vânzare, până la 26 iunie, două pachete cu peste 420 000 de acțiuni clasa I, prin Bursa de Valori a Moldovei.
 • Washington, SUA
  Pe 14 octombrie are loc reuniunea Consiliului de Guvernare a Fondului Monetar Internațional, la care participă și o delegație a Republicii Moldova.
 • Washington, SUA
  În perioada 13-15 octombrie 2017 are lor reuniunea anuală a Fondului Monetar Internațional și Grupului Băncii Mondiale.

De câte miliarde ar avea nevoie Guvernul pentru a satisface cerinţele sindicatelor

1 2 3
 • Sindicatele din educaţie cer majorarea cu 50% a salariilor şi pensiilor
  Foto: sindicate.md
 • Bugetul pentru educaţie în anul 2017
  Foto: mf.gov.md
 • Guvernul promite soluţii, dar nu are bani pentru a satisface toate cerinţele
  Foto: gov.md
Miercuri, 11.01.2017 05:50   2292
Conducerea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova se declară solidară cu protestele FSEȘ, preconizate pe 17-20 ianuarie 2017. Decizia finală va fi luată joi, în cadrul ședinței Consiliului General al Federației, fiind invitat și premierul Pavel Filip.

Guvernul are o sarcină dificilă pentru că e nevoie de cel puţin trei miliarde de lei pentru a satisface cerinţele.Membrii unuia dintre cele mai numeroase sindicate din Moldova, Federația Sindicală a Educației și Științei, par să fie decişi să iasă la protest pe 17-20 ianuarie 2017, pentru a-şi susţine revendicările înanitate Guvernului. Mai mult - ei sunt susţinuţi de majoritatea sindicaliştilor. 

Ce vor sindicatele: majorarea cu 50% a salariilor

Principalele revendicări ale sindicaliștilor din educație țin de majorarea de la 1 ianuarie 2017 cu 50% a salariului de funcție al personalului didactic și științifico-didactic, majorarea indemnizației unice acordate tinerilor specialiști din ramură la plasarea în câmpul muncii, recalcularea anuală a cuantumului pensiilor pentru pensionarii încadrați în câmpul muncii, majorarea salariului minim pe țară până la nivelul minimului de existență și o ulterioară stabilire a acestuia în raport de 50% din salariul mediu pe economie și majorarea cuantumului burselor de studii cu 20%.

„Este revoltător faptul că autoritatea legislativă și cea executivă nu țin cont de nenumăratele adresări și apeluri ale sindicatelor de a asigura un nivel decent de viață oamenilor muncii prin măsuri concrete de majorare a salariilor, care, pentru majoritatea salariaților și familiilor lor, sunt unicele surse de venit.

Constatăm că pe parcursul ultimilor ani autoritățile nu își respectă obligațiile stabilite de cadrul legal de a reexamina salariul minim pe țară, cel puțin o dată pe an, ținându-se cont de modificarea indicelui prețurilor de consum și de evoluția salariului mediu pe economia națională, de volumul produsului intern brut, de productivitatea muncii, precum și de mărimea valorică a minimului de existență.

Or, salariul minim pe țară nu a fost modificat din 1 octombrie 2014, fiind stabilit la acea dată în mărime de 1.000 de lei”, se menționează în declarația Comitetului Confederal al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM).

Totodată CNSM precizează că din anul 2014 până în prezent evoluția socială și economică a avut repercusiuni negative asupra nivelului de trai și a puterii de cumpărare a veniturilor salariaților: indicele prețurilor de consum a crescut cu circa 119%, iar minimul de existență cu doar 8,8%. În consecinţă salariul minim pe țară acoperă doar 55,0% din minimul de existenţă.

Circa 24.000 de salariaţi primesc mai puţin de 2.000 de lei pe lună! 

"Este o necesitate necondiționată majorarea salariului minim pe țară, fapt ce ar conduce la sporirea motivației muncii a peste 113.600 de angajați din sectorul bugetar, salarizați în baza Rețelei tarifare unice. Majoritatea dintre acești salariați, pe parcursul a trei ani de zile, nu au beneficiat de majorări salariale, iar salariile de funcție ale acestora constituie de la 1.000 de lei pînă la 1.500 de lei.

Referindu-ne la situaţia din învăţământ putem constata că conform datelor oficiale statistice pentru septembrie 2016, peste 12.700 de salariați din ramura respectivă au primit un salariu de la 1.000 de lei pînă la 1.500 de lei, iar peste 11.000 – de la 1.500 de lei până la 2.000 de lei", se mai arată în declaraţia sindicaliştilor.

Confederaţia menţionează că deşi în anul 2016 au fost întreprinse unele acțiuni ce au avut ca scop creșterea salariilor în sectorul bugetar (stabilirea sporului la salariu pentru vechime în muncă personalului auxiliar, indexarea salariilor cadrelor didactice cu 8,6% din 1 septembrie 2016 ș.a.), acestea rămân a fi mult inferioare salariului mediu pe economie.

"În luna octombrie 2016, salariul din învățămînt a constituit doar 77,8% din salariul mediu pe economie, iar salariul mediu al lucrătorilor din cultură, doar 60,8%. Într-o situație similară se află și salariaţii din alte domenii de activitate finanțate din bugetul de stat, precum: funcționarii publici, cadrele medicale, lucrătorii din asistenţa socială, militarii ș.a", susţin liderii sindicali.

Totodată ei compară salariul minim în Republica Moldova cu cel din țările din regiune şi constată că este cel mai mic – de doar circa 46 de euro. În același timp, în România salariul minim brut este de circa 277 de euro, urmând să fie majorat din februarie 2017 până la peste 315 euro, în Rusia – circa 117 euro, în Ucraina – 58 de euro și urmează a fi dublat de la începutul anului 2017.

Soluţia Guvernului: creăm un grup de lucru 

Guvernul încearcă să calmeze spritele. Astfel în cadrul unei cu reprezentanţii Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei prim-ministrul Pavel Filip a menţionat că Guvernul îşi doreşte un dialog deschis şi transparent cu sindicatele pentru a găsi soluţii viabile pentru fiecare problemă în parte, reieşind din realităţile şi posibilităţile financiare existente.

„Vrem împreună să găsim cele mai bune soluţii şi etapă după etapă să ajungem la nivelul de salarizare pe care ni-l dorim”, a spus Pavel Filip.

Astfel, în vederea identificării numărului personalelor cu un nivel al salariului calculat mai mic decât mărimea minimului de existență și pentru estimarea impactului bugetar, în cazul unei compensații salariale, s-a propus efectuarea unei inventarieri a situaţiei pe acest segment. 

În acest scop, premierul Pavel Filip a dispus crearea unui grup mixt de lucru, în care vor fi incluşi şi reprezentanţi ai sindicatelor din ramură, şi care vor face o radiografie a situaţiei actuale, identificând posibilele rezerve de optimizare şi de creştere a salariilor până la nivelul minimului de existenţă.

Bugetul pentru educaţie ar necesita încă trei miliarde de lei

De notat că datele oficiale indică că în sectorul educaţiei ar activa peste 104.000 de angajaţi, iar salariul mediu prevăzut în legea bugetului pentru anul 2017 este de 5.115 lei, cu aproape 20% (circa 900 de lei) mai mare decât media din 10 luni ale anului 2016, şi cu circa o treime peste salariul mediu din anul 2015.

Din numărul total de personal peste 54.000 sunt cadre didactice şi doar majorarea cu 50% a salariilor medii pentru ele, ar necesita între 1,5 şi două miliarde de lei. Dacă ţinem cont şi de celelalte revendicări apoi îndeplinirea lor ar necesita cel puţin trei miliarde de lei suplimentar, doar în anul 2017. Asta ar fi o suplimentare cu circa o treime a bugetului destinat pentru educaţie.

În Buget însă nu au fost prevăzuţi bani pentru astfel de majorări

În acelaşi timp cheltuielile totale pentru învățământ prevăzute în Bugetul de stat pentru 2017 sunt de 9,68 miliarde de lei, cu 763,1 milioane mai mult ca în 2016.

Printre măsurile prevăzute se numără doar indexarea burselor studenților la indicele prețurilor de consum (adică cu 5-10%) şi implementarea măsurilor de majorare a salariilor tranzitorii din anul 2016 şi reducerea la 75% a normei didactice pentru un salariu de funcție, în primii trei ani de activitate pedagogică, a cadrelor didactice - tineri specialiști.


print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Taguri: Piața muncii   Reforme și politica economică  
Urmariti-ne pe retelele sociale

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.