Headmaster pagini articole deschise --- Fincombank
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Cu începere din 1 decembrie 2017 cetățenii români pot intra în Canada fără vize.
 • În perioada 12-26 decembrie MAIB vinde la licitații peste 426.000 de acțiuni nominative de clasa 1, prin intermediul Bursei de Valori a Moldovei.
 • Pe 31 decembrie 2017 expiră Sistemul de Preferințe Generale acordat de SUA pentru stimularea exporturilor moldovenești în Statele Unite.
 • Moldexpo
  Pe 29 martie - 1 aprilie are loc expoziția specializată de turism, agrement şi hoteluri ”Tourism. Leizure. Hotels”.
 • În perioada 25-28 aprilie la Moldexpo are loc expoziţia internaţională de tehnologii, echipamente, scule şi materiale pentru construcţii ”Moldconstruct”.
 • Pe 25-28 aprilie Moldexpo găzduiește expoziţia de tehnologii de conservare a energiei, instalaţii termice şi de alimentare cu gaze ”Moldenergy”.
 • La Chișinău are loc expoziţia specializată de produse alimentare şi materii prime pentru producerea acestora, ”Food & Drinks” (10-13 mai 2018).
 • În perioada 10-13 mai 2018 are loc expoziția internaţională de echipamente şi tehnologii pentru industria alimentară şi de prelucrare ”Food Technology”.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.

Fratele adjunctului procurorului general, proprietar în acte al hotelului Radisson din Kiev

1 2 3 4
 • Hotelul de patru stele Radisson Blu Podil din centrul capitalei Ucrainei
  Foto: orangesmile.com
 • Victor Garaba a refuzat să vorbească
  Foto: facebook.com
 • Serghei Tighipko, unul dintre cei mai bogaţi ucraineni, este originar din Moldova
  Foto: bigmir.com.ua
 • Exrasul din registrul comercial din Ucraina care arată că Garaba este beneficiar
  Foto: usr.minjust.gov.ua
Joi, 12.01.2017 09:31   4059
Victor Garaba, fratele adjunctului procurorului general, figurează ca beneficiar final al companiei Wesla Investments Limited din insulele Virgine Britanice. Ultima este fondatoare al firmei Veon Plus din Ucraina, proprietară a hotelului Radisson Blu Podil din Kiev.

Investitorii ruși continuă să își vândă activele din Ucraina. În special ca urmare a războiului din estul Ucrainei și ocupației de către Rusia a peninsulei Crimeea. Uneori aceștia vând chiar la prețuri atractive de 2-3 ori mai mici decât ar fi fost într-o situație normală.

Ruși, ucraineni sau moldoveni

La finele anului trecut compania Hotel Development din Rusia, controlată de milionarul rus Abbas Aliev a vândut hotelul de patru stele Radisson Blu Podil din centrul capitalei Ucrainei.

Noul proprietar al hotelului ar fi bancherul Serghei Tigipko, originar din Moldova, în prezent unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri și polticieni din Ucraina cu o avere de circa jumătate de miliard de dolari, potrivit Forbes.

Tranzacția a fost finalizată în urmă cu aproximativ trei luni, și s-au ridicat la aproximativ 10 milioane de dolari (de 3-4 ori mai puțin decât ar fi investit foștii proprietari), susțin surse citate de portalul LigaBusinessInform

"Hotelul a fost vândut, dar numele cumpărătorului nu-l știu", a declarat Alexey Nefedov, directorul general adjunct al companiei Hotel development.

Serghei Tigipko nu a comentat informația, iar secretarul său de presă, Irina Rudko nu a putut confirma sau nega informația cu privire la achiziționarea hotelului.

Fratele adjunctului procurorului general, beneficiar

Datele din registrul comerțului din Ucraina arată însă că proprietar al hoteului este compania Veon Plus din Ucraina, care are în calitate de fondator offshorul Wesla Investments Limited din Insulele Virgine Britanice.

Beneficiarul final al Wesla Investments Limited este Victor Garaba din Moldova, fratele adjunctului procurorului general al Moldovei Iurie Garaba.

Adresa de domiciliu indicată în registrul ucrainean și alte legături de afaceri denotă că Victor Garaba are și alte conexiuni cu Serghei Tigipko.

Astfel Victor Garaba deține funcția de administrator la Fabrica Avicola Tochile SRL, unde era angajată Irina, soția procurorului Iurie Garaba, potrivit unei investigații realizate de Ziarul de Gardă.

Proprietar la Fabrica Avicola Tochile SRL este firma Lifaza Limited din Cipru, care apare în mai multe tranzacții și proprietăți deținute de Serghei Tigipko, inclusiv și ca deținătoare a unui pachet de 23,77% de acțiuni ale companiei Biroul de proiectări și construcții Șhoona (ЦКБ Шхуна) din Kiev.

Victor Garaba nu a confirmat și nici infirmat informația.

"Chiar nu aveți cu ce vă ocupă? Atâtea lucruri se întâmplă în țara asta!", a răspuns Garaba și a închis telefonul.

Tigipko și alte conexiuni cu Moldova

De notat că oaltă firmă afiliată lui Tigipko, Belsis Limited și-a deschis reprezentanță la Chișinău, iar administrator figurează Valeriu Cebotari, care mai este director și la alte reprezentanțe ale unor companii din Cipru cu afaceri în Ucraina.

E vorba de Wecker Limited și Martical Limited, care figurează ca acționari la Fabrica de Asfalt AB Stolicinyi din Kiev, o altă întreprindere afiliată imperiului lui Tigipko concentrat în jurul TAS Group.

Acestea mai apar și în alte companii din Ucraina afiliate lui Tigipko.

De notat că la finele anului trecut TAS Group prin intermediul Bailican Limited a cumpărat de la Eurobank Group din Grecia, Universalbank din Ucraina.

Potrivit Forbes Tigipko intenționează să comaseze Universalbank cu o altă bancă a sa Taskombank și astfel să creeze o bancă ce va intra în top 20 din Ucraina cu active de peste 10 miliarde de hrivne (circa 370 milioane de dolari).

* * *

Acest material este publicat în cadrul Proiectului „Investigative reporting for transparency in public finance management and government integrity (Jurnalismul de investigație pentru transparența în managementul finanțelor publice și integritatea guvernului), implementat de Mold-Street.com. Preluarea și diseminarea, integrală sau parțială, a acestui material se poate face în mod gratui și nu necesită acordul Mold-Street.com.

Elaborarea acestui material a fost posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Departamentul de Stat al SUA. Opiniile, constatările și concluziile din articol aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția Departamentului de Stat al SUA sau a Guvernului SUA.

 


print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Taguri: Bursa și tranzacții   Proprietari și manageri   Transport și turism   Construcții și imobiliare  
Urmariti-ne pe retelele sociale
la nunta

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.