Inovație fiscală: în loc de două va fi doar o factură

shadow
Joi, 05.01.2017 09:23   2753
Ministerul Finanțelor propune ca în scopul facilitării documentării operațiunilor economice de către entități să fie efectuată comasarea documentelor primare cu regim special ”factură” și ”factură fiscală”.

Atât autoritățile cât și agenții economici susțin că este necesar de a simplifica modul de documentare a operațiunilor economice prin utilizarea unui singur document primar cu regim special (factură fiscală) pentru justificarea operațiunilor de livrare a activelor, serviciilor indiferent de faptul dacă acestea sînt impozabile cu TVA, inclusiv transportarea acestora fără trecerea dreptului de proprietate.

Or la ora actuală se utilizează două tipuri de documente primare cu regim special: ”factură” și ”factură fiscală”, ceea ce implică timp și costuri suplimentare pentru agenți economici.

Potrivit Ministerului Finanțelor actualmente prețul unui formular al facturii fiscale este de 1,83 lei/bucata, iar pentru un formular al facturii prețul este de 1,73 lei/bucata. Doar în 2015, Fiscul a eliberat circa 14,8 milioane de facturi fiscale și peste 14 milioane de facturi, care au costat circa 41 de milioane de lei. 

În 11 luni ale anului 2016, numărul facturilor a scăzut semnificativ. Astfel au fost eliberate 9,23 milioane de facturi fiscale și aproape 4,86 milioane de facturi. Costul lor total s-a ridicat la 25,4 milioane de lei.

Advertisement

O explicație ar fi faptul că mulți agenți economici se folosesc de dreptul de a tipări de sine stătător facturi pe hârtie simplă A4 fără a mai suporta careva cheltuieli financiare și de timp.

Astfel în 2016 până pe 20 decembrie 2.872 de entități plătitoare de TVA au  descărcat diapazonul de numere pentru formulare de facturi fiscale în mărime de opt milioane de bucăți, iar 562 de entități neplătitoare de TVA - pentru 2,6 milioane de facturi.

În urma implementării inițiativei de comasare a formularelor nominalizate prețul de achiziție va putea fi micșorat. Astfel se propune ca formularele facturilor fiscale, executate tipografic, să fie tipărite fără aplicarea unei game coloristice, iar indicarea numărului de ordine a exemplarului facturii fiscale atît executate tipografic cât și imprimate de sine stătător de către subiecții ce dispun de acest drept, să nu fie obligatorie. 

"Impactul inițiativei propuse va fi unul neesențial pentru entitățile neplătitoare de TVA, în schimb va fi foarte util și benefic pentru cele plătitoare de TVA. La momentul actual în Republica Moldova sunt înregistrate - 378.539 entități, dintre care active sunt 111.429 (celelalte entități în număr de 267.110 nu au prezentat darea de seamă pentru ultimii 3 ani). Dintre cele 111.429 entități active, 25.341 sunt plătitori de TVA", se arată în nota de argumentare a proiectului promovat de Ministerul Finanțelor.

Autorii susțin că în ultima instanță vor beneficia de modificările propuse "toate categoriile de entități, deoarece cele neplătitoare de TVA nu vor fi nevoite să utilizeze alt formular de document primar cu regim special (factura fiscală) în cazul înregistrării ca plătitori de TVA, iar entitățile – plătitori de TVA vor utiliza aceleași formulare pentru livrările impozabile, cât și în cazul transportării activelor în cadrul entității dezintegrate din punct de vedere teritorial și în afara entității fără transmiterea dreptului de proprietate, efectuării livrărilor neimpozabile cu TVA etc."

Un alt argument este că implementarea prevederilor privind comasarea facturii și facturii fiscale va apropia și mai mult companiile din Republica Moldova de standardele de afaceri ale țărilor industrializate.



Oportunitati