Replica FMI lui Dodon: Am putea „reevalua” acordul încheiat cu Republica Moldova

shadow
Sâmbătă, 31.12.2016 08:15   5940
Reprezentanta FMI susține într-o declarație pentru Europa Liberă că o eventuală anulare a deciziei de transformare în datorie publică a creditului acordat celor trei bănci de BNM, așa cum cere președintele Igor Dodon, ar putea duce la o reevaluare a acordului cu Moldova pentru că există riscul să nu fie realizate obiectivele majore ale programului.

„Legea privind convertirea garanțiilor guvernului emise Băncii Naționale în 2014-2015 în hârtii de valoare ale guvernului, deci în datorie publică, a fost una din acțiunile prealabile în cadrul programului cu FMI, așa cum e menționat și în Scrisoarea de intentii semnată de autorități și în Memorandumul cu privire la politicile economice si financiare.

Scopul legii respective aprobate în 2016 a fost de a recupera resursele financiare ale BNM care au fost acordate ca credite de urgență celor trei banci insolvente - BEM, BS și UB. Creditele de urgență au fost utilizate pentru achitarea integrală a banilor deponenților acestor trei banci, inclusive persoanelor fizice și juridice.

În cazul în care unele angajamente, ce sunt legate de asigurarea obiectivelor in cadrul programului, vor fi anulate, noi va trebui să reevaluam dacă mai pot fi realizate obiectivele majore ale programului” - se arată în declarația reprezentantei permanentă a Fondului Monetar Internațional Armine Khachatryan transmisă Europei Libere.

Advertisement

Pe 28 decembrie 2016, Igor Dodon a semnat prima sa inițiativă legislativă în calitate de presedinte al Republicii Moldova „cu privire la anularea Legii ce presupune trecerea pe umerii cetățenilor a rambursării miliardelor furate din sistemul financiar-bancar”.

Totodată, șeful statului s-a adresat Parlamentului să includă examinarea inițiativei legislative date, în regim prioritar, pe agenda discuțiilor și să anuleze legea care pune pe seama cetățenilor rambursarea furturilor fără precedent. 

În replică premierul Pavel Filip a venit cu o adresare către cetățenii Republicii Moldova să nu se lase manipulați de declarațiile populiste ale politicienilor, care generează așteptări false.

„Vreau să vă aduc doar un exemplu, pentru anul viitor în Legea bugetului de stat am prevăzut 650 de milioane de lei pentru deservirea acestui credit de urgență. Dacă nu făceam acest lucru, dacă nu aprobam această lege, în 2016 n-am fi obținut 60 de milioane euro de la București, 35 de milioane dolari de la Fondul Monetar Internațional, 45,3 de milioane de euro de la Uniunea Europeană sub formă grant, ceea ce reprezintă aproximativ un miliard de lei, și 45 de milioane de dolari de la Banca Mondială. Acești bani înseamnă, în primul rând, drumuri, grădinițe, școli și proiecte sociale pentru cetățenii Republicii Moldova”, susținea Pavel Filip.

Citiți și: Cele 16 condiții ale FMI: De la convertirea „miliardului furat” în titluri de stat la reforme Oportunitati