Ce schimbări aduce politica bugetar-fiscală pentru anul 2017

shadow
Miercuri, 28.12.2016 06:04   3203
În Monitorul Oficial de marți, 27 decembrie, a fost publicată politica bugetar-fiscală pentru anul 2017 prin care au fost modificate și completate mai multe acte legislative. O serie dintre acestea se referă la impozitarea persoanelor fizice.

Astfel de la 1 ianuarie 2017 vor intra în vigoare o serie de schimbări esențiale în Codul fiscal, relevă o sinteză publicată de portalul contabilsef.md.

Venituri și scutiri 

De exemplu, au fost modificate cotele de impozit de la art. 15, respectiv suma totală a impozitului pe venit se va determina pentru persoane fizice și întreprinzători individuali, în mărime de:
- 7% din venitul anual impozabil ce nu depășește suma de 31.140 lei;
- 18% din venitul anual impozabil ce depășește suma de 31.140 lei;

Pentru anul 2016, cota pentru această categorie este de 29.640 lei, adică cu 1.500 de lei mai mică

Totodată, se modifică și scutirile. Astfel, scutirea personală și scutirea acordată soțului/ soției în anul 2017 va fi de 10.620 lei pe an (în 2016 este de 10.128 lei pe an).

Pentru categoriile specificate în articolul 33, pct. 2, scutirea se va majora de la 15.060 lei la 15.840 lei.

Advertisement

Contribuabilul (persoană fizică rezidentă) va avea dreptul la o scutire în sumă de 2.340 de lei (în 2016 a fost 2.256) anual pentru fiecare persoană întreținută, cu excepția persoanelor cu dizabilități în urma unei afecțiuni congenitale (amterior lipsea) sau din copilărie pentru care scutirea va constitui 10.620 (în 2016 a fost 10.128 lei anual)

Articolul 20 a fost completat cu litera y3, care prevede că veniturile obținute de persoanele fizice rezidente (cetățeni ai Republicii Moldova și apatrizii) de la înstrăinarea locuinței de bază nu se vor include în venitul brut.

Schimbări la deducerea cheltuielilor

Un nou cuprins va avea alineatul (151) de la articolul 24. Astfel se permite deducerea cheltuielilor efectuate de către contribuabili în decursul perioadei fiscale, prevăzute în planul de afaceri sau în devizul de cheltuieli, în scopurile stabilite în contractul colectiv de muncă. Plafonul de deductibilitate a acestor cheltuieli constituie 0,15% din fondul de retribuire a muncii.

Până acum, se permitea deducerea cheltuielilor achitate de contribuabili în decursul anului fiscal sub formă de taxe de alocații financiare destinate activității sindicatelor, iar plafonul de deductibilitate era același.

Capitolul 5 „Creșterea și pierdea de capital” va avea un cuprins nou, iar prevederile lui se vor aplica tuturor contribuabililor (persoanelor fizice sau juridice), rezidenți și nerezidenți ai Republicii Moldova, care vând, schimbă sau înstrăinează sub altă formă active de capital.

Totodată, Titlul II al Codului Fiscal fost completat cu capitolul 72 „Regimul fiscal în cazul aplicării perioadei fiscale de tranziție privind impozitul pe venit”. Subiecții impunerii vor fi agenții economici care vor aplica perioada fiscală de tranziție conform art. 121 alin. (6) lit. b) din Codul fiscal.

La fel și capitolul 101 „Impozitarea persoanelor care desfășoară activitatea profesională în sectorul justiției” va avea un nou cuprins. Subiecți ai impunerii sunt persoanele care desfășoară activitate profesională în sectorul justiției.

Un nou capitol, 102, vizează regimul fiscal al persoanelor fizice ce desfășoară activități independente. Acest regim fiscal se va aplica numai activităților independente desfășurate în domeniul comerțului cu amănuntul, cu excepția mărfurilor supuse accizelor.



Oportunitati