Headmaster pagini articole deschise --- Fincombank
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Pe 22 august la Curtea de Apel Chișinău are loc o ședință de judecată pe cauza civilă Aroma SA și Euro Alco SRL.
 • Pe 23 august Curtea Supremă de Justiție examinează un litigiu civil intre StarNet Soluţii SRL și ANRCETI.
 • Pe 24 august la Curtea de Apel Chișinău este preconizată o ședință de judecată pe cauza penală intentată lui Veaceslav Platon.
 • Pe 30 august Curtea Supremă de Justiție examinează un litigiu civil intre Retelele Electrice de Distributie Nord Bălti și Inspectia Financiară a Ministerului Finanțelor.
 • Pe 6 septembrie la Curtea de Apel Chișinău se judecă cauza civilă între Antarius Com SRL și Calea Ferata din Moldova.
 • Pe 6 septembrie Curtea de Apel Chișinău examinează un litigiu civil intre Asociația Drepturi de Autor și Conexe și Metro Cash and Carry Moldova SRL.
 • Pe 6 septembrie la Curtea Supremă de Justiție se judecă cauza civilă între Partidul Naţional Liberal, Partidul Popular, Partidul Liberal Reformator și Comisia Electorală Centrală.
 • Pe 6 septembrie la Curtea Supremă de Justiție este examinat dosarul civil ANRCETI vs Casa Naţională de Asigurări Sociale.
 • Pe 6 septembrie la Curtea Supremă de Justiție este examinat dosarul civil Procurorul General vs ÎS Moldtranselectrica.
 • Pe 7 septembrie expiră termenul ofertei de vânzare a peste 3.860.000 de acțiuni emise de compania Asito S.A., la preț de 14,79 lei bucata.
 • Pe 13 septembrie la Curtea de Apel Chișinău este examinat dosarul civil Casa de Odihnă Nistru SRL vs Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova și Rețelele Nistrului SRL.
 • Pe 13 septembrie la Curtea de Apel Chișinău are loc o ședință de judecată pe cauza Victoriabank vs Fabrica de Conserve din Călărași.
 • Pe 13 septembrie Curtea Supremă de Justiție examinează un litigiu civil intre Basvinex SA și Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală, intervrenient Buket Moldavii SA.
 • Pe 15 septembrie Curtea de Apel Chișinău examinează cauza penală împotriva businessmanului Viorel Țopa - spălare de bani.
 • Pe 13-16 septembrie la Moldexpo are loc expoziţia internaţională de echipamente medicale, preparate farmaceutice şi stomatologie MoldMedizin & MoldDent.
 • Pe 21-24 septembrie Moldexpo găzduiește expoziţia internaţională de tehnologii, echipamente, scule şi materiale pentru construcţii ”Construct & Interior Expo”.
 • Pe 21-24 septembrie Moldexpo găzduiește expoziţia internaţională de tehnologii, mijloace de protecţie şi securitate ”Security”.
 • Moldexpo
  În perioada 21-24 septembrie are loc târgul specializat de servicii imobiliare, impotecă și construcția de locuințe ”Imobil Moldova”.
 • La Moldexpo are loc târgul ofertelor turistice pentru odihna de iarnă ”Winter Travel Fair”, în perioada 29 septembrie - 1 octombrie.
 • În perioada 29 septembrie - 1 octombrie la Moldexxpo se desfășoară Festivalul Vinurilor Tinere ”Tulburel”.
 • Radisson Blu Leogrand Hotel
  Are loc forumul de afaceri Moldova Business Week 2017, în perioada 3-6 octombrie.
 • Moldexpo
  Expoziția internaţională de mobilă, utilaje, scule, materiale şi accesorii pentru fabricarea mobilei ”Expo Mobilă” are loc pe 5-8 octombrie.
 • Washington, SUA
  Pe 14 octombrie are loc reuniunea Consiliului de Guvernare a Fondului Monetar Internațional, la care participă și o delegație a Republicii Moldova.
 • Pe 11-14 octombrie la Chișinău are loc expoziția dedicată mobilei și designului de interior ”Das Interior Show”.
 • Washington, SUA
  În perioada 13-15 octombrie 2017 are lor reuniunea anuală a Fondului Monetar Internațional și Grupului Băncii Mondiale.
 • Pe 18-21 octombrie la Chișinău are loc expoziția de produse, utilaje, tehnologii agricole şi meşteşuguri ”Farmer”.
 • Moldexpo găzduiește pe 18-21 octombrie expoziția de maşini, echipamente şi tehnologii pentru sectorul agroindustrial ”Moldagroteh”.
 • Cu începere din 1 decembrie 2017 cetățenii români pot intra în Canada fără vize.
 • Pe 31 decembrie 2017 expiră Sistemul de Preferințe Generale acordat de SUA pentru stimularea exporturilor moldovenești în Statele Unite.
 • Moldexpo
  Pe 29 martie - 1 aprilie are loc expoziția specializată de turism, agrement şi hoteluri ”Tourism. Leizure. Hotels”.

SUA extinde Legea Magnițki asupra tuturor țărilor lumii, inclusiv Republica Moldova [SONDAJ]

1 2
 • Președintele Obama a semnat decretul de promulgare a Legii Magnițki în anul 2012.
  Foto: sputniknews.com
 • Secvență de la proteste în Rusia după moartea lui Serghei Magnițki.
  Foto: IBTnews.co.uk
Miercuri, 28.12.2016 10:30   11438
Oficialitățile din Republica Moldova, implicate în cazuri de corupție sau încălcarea drepturilor omului, ar putea fi urmărite penal și administrativ de către Guvernul Statelor Unite.

Acest lucru a devenit posibil după ce liderul american Barack Obama a semnat, la sfârșitul săptămânii trecute, decretul privind extinderea aplicabilității Legii Magnițki asupra tuturor țărilor lumii. 

Autoritățile Statelor Unite ale Americii au obținut un instrument important în lupta cu persoanele care se fac vinovate de corupție și încălcarea drepturilor omului, indiferent de naționalitate, după ce Congresul SUA a votat, la începutul lunii curente, propunerea de a extinde aplicabilitatea Legii Magnițki la nivel global. Adoptată în anul 2012 sub presiunea reprezentanților businessului american, legislația a fost îndreptată inițial împotriva funcționarilor din Federația Rusă, care direct sau indirect au contribuit la moartea lui Serghei Magnițki sau au acoperit schemele de corupție pe care acesta le-a deconspirat. 

Prin lărgirea ariei geografice dar și includerea unor categorii noi de infracțiuni în raza de acțiune a legislației anti-corupție, Președintele Obama astfel a obligat Departamentul Apărării și alte structuri responsabile de apărare și securitate să ia în calcul prevederile Legii Magnițki atunci când investighează dosare legate de tratamentul inuman și degradant, oferirea și/sau acceptarea de șpagă, delapidare de fonduri, tortură și execuții extrajudiciare, scrie Reuters. Persoanele găsite vinovate de aceste infracțiuni vor suporta o serie de consecințe legale –printre acestea fiind refuzul de a primi o viză americană, blocarea conturilor bancare în SUA și confiscarea averilor pe teritoriile sub jurisdicția americană. 

Adoptarea legii - foaia de turnesol pentru guverne

Decizia SUA de a extinde aplicabilitatea Legii Magnițki la nivel global este un îndemn al Guvernului de la Washington pentru statele lumii să urmeze acest exemplu, consideră director executiv al IDIS ”Viitorul” Igor Munteanu, fost ambasador al Republicii Moldova în SUA. Legea respectivă nu are scopul de a substitui jurisdicția altor state naționale suverane, ci de a stimula un angajament internațional de condamnare a abuzurilor și violenței contra activiștilor civili și de tragere la răspundere a celor vinovați, a precizat diplomatul.

”Astfel, chiar dacă nu echivalează cu o convenție internațională, care apare de regulă în urma unor consultări multilaterale sub egida unei organizații internaționale, Legea Magnișki poate influența un efort cu adevărat internațional, creând un nou fel de aquis contra oficialităților corupte și violente. Astfel, SUA pot sugera că dacă guvernele statelor partenere nu urmează exemplul, atunci ele au ce ascunde, mai ales că dovezi de complicitate, în cazul tranzacțiilor suspecte cu peste 20 miliarde USD prin Republica Moldova, sunt cu duiumul. Personal, cred că dacă Moldova ar adopta versiunea sa legislativă a listei Magnișki, i-ar fi mult mai ușor să scape de reputația foarte proastă din ultimii ani de țară înecată în corupție, spălări de bani și impunitatea unor oficiali, dar pentru asta trebuie multă voință politică și justiție independentă.

Aparent acestea lipsesc”, a declarat Munteanu pentru Mold-Street.com. 

”Nu m-am mira să existe reacții nervoase și la Chișinău, mai ales după ce investigațiile independente au scos la iveală tranzacții de zeci de miliarde prin băncile din RM, cu implicarea activă și criminală a unor grupuri de judecători, procurori și patronii lor politici, care justifică astfel, în mod paradoxal, plasarea Republicii Moldova alături de Rusia în aceiași lege”, a mai spus Munteanu.

Estonia pe urmele SUA

O lege similară a adoptat și Estonia, un act considerat curajos dacă ținem cont de faptul că țara baltică are un hotar comun cu Federația Rusă. ”Faptul că avem și prima lege europeană într-o țară care are hotar cu Rusia este un omagiu adecvat adus lui Serghei Magnițki, omorul căruia în Rusia a inspirat adoptarea legii respective”, a notat într-o declarație William Browder, șeful Campaniei ”Dreptate pentru Magnițki”. 

Proiecte de lege similare sunt în proces de examinare în Marea Britanie și Canada. Deocamdată nici un stat-membru a Zonei Schengen nu a urmat gestul, în pofida faptului că Parlamentul European a recomandat acest lucru printr-o rezoluție. 

Istoric

Serghei Magnițki a fost avocat și auditor rus care în anul 2008 a deconspirat scheme de delapidare a sute de milioane de ruble din bugetul public de către funcționari de la diferite structuri de stat, judecători și lideri interlopi. Poliția, în loc să investigheze frauda, l-a acuzat de evaziune fiscală și complotare împotriva statului în favoarea companiei americane de investiții Hermitage Capital Management, pe care o reprezenta ca victimă a schemelor de fraudare. El a murit în închisoare din cauza torturilor și bolilor un an mai târziu. 

Cazul a ajuns în atenția legislatorilor americani. În 2012 Congresul SUA a votat legea care oficial se numește ”Russia and Moldova Jackson-Vanik Repeal and Serghei Magnitsky Rule of Law Accountability Act” (Abrogarea Amendamentului Jackson-Vanik în cazul Rusiei și Moldovei și Legea cu privire la Responsabilitatea într-un Stat de Drept în cazul Serghei Magnițki). Sub incidența acestei legi au nimerit o serie de funcționari importanți și bancheri din Federația Rusă, cărora le-au fost impuse o serie de sancțiuni personale. 

Adoptarea acestei legislații a înfuriat Krelminul, care l-a condamnat pe Magnițki post-mortem, pentru evaziune fiscală, și a răcit relațiile între Moscova și Washington. 


print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Taguri: Infracțiuni economice   Corupția  
Urmariti-ne pe retelele sociale
la nunta

Care domeniu / instituție o percepeți drept cea mai coruptă în Republica Moldova?

Legislativul
25.47%
Guvernul și structurile lui
10.56%
Autoritățile publice locale
1.24%
Sistemul judecătoresc
18.01%
Forțele de ordine
3.11%
Sănătatea publică și medicina
1.24%
Educația și științele
1.24%
Altul
0.62%
Toate în măsură egală
38.51%
Total: 161

Care domeniu / instituție o percepeți drept cea mai coruptă în Republica Moldova?

Legislativul
25.47%
Guvernul și structurile lui
10.56%
Autoritățile publice locale
1.24%
Sistemul judecătoresc
18.01%
Forțele de ordine
3.11%
Sănătatea publică și medicina
1.24%
Educația și științele
1.24%
Altul
0.62%
Toate în măsură egală
38.51%
Total: 161

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.