Headmaster pagini articole deschise --- Fincombank
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Tutun-CTC convoacă adunarea generală extraordinară a acționarilor pe 24 ianuarie 2017.
 • Pe 25 ianuarie are lor adunarea generală extraordinară a acționarilor Eximbank Gruppo Veneto Banca S.A.
 • Prima misiune de evaluare a FMI în cadrul noului program de finanţare este așteptat în Moldova în luna februarie 2017.
 • Pe 2 februarie are loc adunarea generala a acționarilor Avicola-Nord S.A. privind încheierea unor tranzacții majore.
 • Pe 2-5 februarie are loc expoziţia specializată de cosmetice, parfumerie şi echipamente pentru saloanele de frumeseţe ”Beauty”.
 • Moldexpo
  În perioada 1-5 februarie 2017 are loc expoziţia naţională de servicii şi mărfuri autohtone, ”Made in Moldova”.
 • Pe 1-5 februarie 2017, la centrul Moldexpo din capitală are loc expoziția naționaleă „Fabricat în Moldova”.
 • În perioada 1-5 februarie Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă organizează târgul oportunităților de angajare.
 • La 15 februarie expiră oferta de preluare benevolă a acțiunilor minoritare în Pietriș S.A. de către acționarul majoritar Iurie Nastas.
 • Pe 17 februarie acționarii Moldasig S.A. se întrunesc în ședință extraordinară pentru a alege o nouă conducere.
 • Moldexpo găzduiește expoziţia de maşini, echipamente şi tehnologii pentru sectorul agroindustria Moldagroteh - 15-18 februarie.
 • Chișinău
  În perioada 15-18 februarie 2017 Poliproject Exhibitions organizează expoziţia specializată de vinuri ”ExpoVin Moldova”.
 • În perioada 2-5 martie 2017 la Moldexpo, Chișinău, are loc expoziția specializată de produse cosmetice, parfumerie și igienă Beauty.
 • Washington, SUA
  În perioada 21-23 aprilie 2017 are lor reuniunea de primăvara a Fondului Monetar Internațional și Grupului Băncii Mondiale.
 • Washington, SUA
  În perioada 13-15 octombrie 2017 are lor reuniunea anuală a Fondului Monetar Internațional și Grupului Băncii Mondiale.
 • Cu începere din 1 decembrie 2017 cetățenii români pot intra în Canada fără vize.
 • Pe 31 decembrie 2017 expiră Sistemul de Preferințe Generale acordat de SUA pentru stimularea exporturilor moldovenești în Statele Unite.

SUA extinde Legea Magnițki asupra tuturor țărilor lumii, inclusiv Republica Moldova [SONDAJ]

1 2
 • Președintele Obama a semnat decretul de promulgare a Legii Magnițki în anul 2012.
  Foto: sputniknews.com
 • Secvență de la proteste în Rusia după moartea lui Serghei Magnițki.
  Foto: IBTnews.co.uk
Miercuri, 28.12.2016 10:30   10451
Oficialitățile din Republica Moldova, implicate în cazuri de corupție sau încălcarea drepturilor omului, ar putea fi urmărite penal și administrativ de către Guvernul Statelor Unite.

Acest lucru a devenit posibil după ce liderul american Barack Obama a semnat, la sfârșitul săptămânii trecute, decretul privind extinderea aplicabilității Legii Magnițki asupra tuturor țărilor lumii. 

Autoritățile Statelor Unite ale Americii au obținut un instrument important în lupta cu persoanele care se fac vinovate de corupție și încălcarea drepturilor omului, indiferent de naționalitate, după ce Congresul SUA a votat, la începutul lunii curente, propunerea de a extinde aplicabilitatea Legii Magnițki la nivel global. Adoptată în anul 2012 sub presiunea reprezentanților businessului american, legislația a fost îndreptată inițial împotriva funcționarilor din Federația Rusă, care direct sau indirect au contribuit la moartea lui Serghei Magnițki sau au acoperit schemele de corupție pe care acesta le-a deconspirat. 

Prin lărgirea ariei geografice dar și includerea unor categorii noi de infracțiuni în raza de acțiune a legislației anti-corupție, Președintele Obama astfel a obligat Departamentul Apărării și alte structuri responsabile de apărare și securitate să ia în calcul prevederile Legii Magnițki atunci când investighează dosare legate de tratamentul inuman și degradant, oferirea și/sau acceptarea de șpagă, delapidare de fonduri, tortură și execuții extrajudiciare, scrie Reuters. Persoanele găsite vinovate de aceste infracțiuni vor suporta o serie de consecințe legale –printre acestea fiind refuzul de a primi o viză americană, blocarea conturilor bancare în SUA și confiscarea averilor pe teritoriile sub jurisdicția americană. 

Adoptarea legii - foaia de turnesol pentru guverne

Decizia SUA de a extinde aplicabilitatea Legii Magnițki la nivel global este un îndemn al Guvernului de la Washington pentru statele lumii să urmeze acest exemplu, consideră director executiv al IDIS ”Viitorul” Igor Munteanu, fost ambasador al Republicii Moldova în SUA. Legea respectivă nu are scopul de a substitui jurisdicția altor state naționale suverane, ci de a stimula un angajament internațional de condamnare a abuzurilor și violenței contra activiștilor civili și de tragere la răspundere a celor vinovați, a precizat diplomatul.

”Astfel, chiar dacă nu echivalează cu o convenție internațională, care apare de regulă în urma unor consultări multilaterale sub egida unei organizații internaționale, Legea Magnișki poate influența un efort cu adevărat internațional, creând un nou fel de aquis contra oficialităților corupte și violente. Astfel, SUA pot sugera că dacă guvernele statelor partenere nu urmează exemplul, atunci ele au ce ascunde, mai ales că dovezi de complicitate, în cazul tranzacțiilor suspecte cu peste 20 miliarde USD prin Republica Moldova, sunt cu duiumul. Personal, cred că dacă Moldova ar adopta versiunea sa legislativă a listei Magnișki, i-ar fi mult mai ușor să scape de reputația foarte proastă din ultimii ani de țară

Mare orizontal pagini articole deschise -- arta
înecată în corupție, spălări de bani și impunitatea unor oficiali, dar pentru asta trebuie multă voință politică și justiție independentă. Aparent acestea lipsesc”, a declarat Munteanu pentru Mold-Street.com. 

”Nu m-am mira să existe reacții nervoase și la Chișinău, mai ales după ce investigațiile independente au scos la iveală tranzacții de zeci de miliarde prin băncile din RM, cu implicarea activă și criminală a unor grupuri de judecători, procurori și patronii lor politici, care justifică astfel, în mod paradoxal, plasarea Republicii Moldova alături de Rusia în aceiași lege”, a mai spus Munteanu.

Estonia pe urmele SUA

O lege similară a adoptat și Estonia, un act considerat curajos dacă ținem cont de faptul că țara baltică are un hotar comun cu Federația Rusă. ”Faptul că avem și prima lege europeană într-o țară care are hotar cu Rusia este un omagiu adecvat adus lui Serghei Magnițki, omorul căruia în Rusia a inspirat adoptarea legii respective”, a notat într-o declarație William Browder, șeful Campaniei ”Dreptate pentru Magnițki”. 

Proiecte de lege similare sunt în proces de examinare în Marea Britanie și Canada. Deocamdată nici un stat-membru a Zonei Schengen nu a urmat gestul, în pofida faptului că Parlamentul European a recomandat acest lucru printr-o rezoluție. 

Istoric

Serghei Magnițki a fost avocat și auditor rus care în anul 2008 a deconspirat scheme de delapidare a sute de milioane de ruble din bugetul public de către funcționari de la diferite structuri de stat, judecători și lideri interlopi. Poliția, în loc să investigheze frauda, l-a acuzat de evaziune fiscală și complotare împotriva statului în favoarea companiei americane de investiții Hermitage Capital Management, pe care o reprezenta ca victimă a schemelor de fraudare. El a murit în închisoare din cauza torturilor și bolilor un an mai târziu. 

Cazul a ajuns în atenția legislatorilor americani. În 2012 Congresul SUA a votat legea care oficial se numește ”Russia and Moldova Jackson-Vanik Repeal and Serghei Magnitsky Rule of Law Accountability Act” (Abrogarea Amendamentului Jackson-Vanik în cazul Rusiei și Moldovei și Legea cu privire la Responsabilitatea într-un Stat de Drept în cazul Serghei Magnițki). Sub incidența acestei legi au nimerit o serie de funcționari importanți și bancheri din Federația Rusă, cărora le-au fost impuse o serie de sancțiuni personale. 

Adoptarea acestei legislații a înfuriat Krelminul, care l-a condamnat pe Magnițki post-mortem, pentru evaziune fiscală, și a răcit relațiile între Moscova și Washington. 


print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Taguri: Infracțiuni economice   Corupția  
Urmariti-ne pe retelele sociale
Lateral vertical pagini articole deschise -- arta

Care domeniu / instituție o percepeți drept cea mai coruptă în Republica Moldova?

Legislativul
Guvernul și structurile lui
Autoritățile publice locale
Sistemul judecătoresc
Forțele de ordine
Sănătatea publică și medicina
Educația și științele
Altul
Toate în măsură egală

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.