Compania unui lider liberal cere 10 milioane de lei la CEDO de la Republica Moldova

shadow
Vineri, 06.01.2017 10:22   9246
Firma Ruta-Prim SRL controlată de familia liberalului Iurie Topală cere de la Republica Moldova plata unor despăgubiri de 10 milioane de lei, ca urmare a unui litigiu cu Primăria Chișinău. Ultima a promis dar nu a oferit bani pentru pierderile suportate de Ruta-Prim la transportarea gratuită a pasagerilor.

Un litigiu între compania Ruta-Prim și Primăria Chișinău a ajuns la Curtea Europeană Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), iar Republica Moldova riscă să fie condamnată la plata unor despăgubiri de circa 10 milioane lei.

Primăria doar promite

Totul a început încă în anul 2010, când pe 30 martie, Primarul General al municipiului Chișinău a emis dispoziția nr. 230-d cu privire la deservirea rutelor de autobuz 10 și 28. 

Potrivit actului, începând cu 1 aprilie 2010 "deservirea integrală a populației din comuna Grătiești și satul Hulboaca cu rutele 10 și 28", urma a fi efectuată de către Ruta-Prim. Documentul stabilea "că tariful pentru călătoriile cu autobuzele se va determina potrivit deciziei Consiliului municipal Chișinău nr. 8/8 din 15 septembrie 2009 „Cu privire la stabilirea tarifelor pentru călătoria în transportul public în raza municipiului Chișinău”. 

Anexa 3 la această decizie stabilește categoriile de populație care beneficiază de dreptul la călătorie gratuită în transportul public în conformitate cu actele legislative.

Compania susține că a inițiat imediat activitatea și în perioada 1 aprilie 2010-17 ianuarie 2013 a asigurat transportarea gratuită a persoanelor menționate în anexa 3, fiind semnat și un contract. Din partea Primăriei documentul a fost semnat de viceprimarul Nistor Grozavu.

În plus se afirmă că tariful aprobat de către Consiliul municipal Chișinău (CMC) nu acoperă costul real al unei călătorii, iar diferența acestor sume trebuie compensate din bugetul local.

Primăria însă nu a asigurat compensarea acestor costuri. Asta chiar dacă în bugetul municipal erau prevăzute cheltuieli în acest scop, iar până la trecerea rutelor de autobuz 10 și 28 la Ruta-Prim, acestea erau deservite de Parcul urban de autobuze, care primea aceste compensații.

Astfel doar pentru anul 2011 au fost prevăzute 7,49 milioane lei, pentru acoperirea pierderilor de la acordarea de înlesniri la călătoria în transport și 39,68 milioane lei pentru acoperirea diferenței de tarif.

La doar o săptămână de la începerea transportării pasagerilor, compania a cerut Primăriei Chișinău restituirea venitului ratat în urma transportării gratuite a persoanelor care beneficiază de înlesniri. 

Transport gratuit, din contul companiei

Pe 28 octombrie 2010, Administrația municipală a refuzat plata despăgubirilor, "din motivul că Consiliul municipal Chișinău compensează doar cheltuielile suportate de întreprinderile municipale - Parcul urban de autobuze și Regia transport electric Chișinău".

Au urmat un șir de alte adresări la Consiliul municipal și Primărie, dar fără rezultat. Așa că din ianuarie 2013 deservirea rutelor se efectuează în continuare de către Ruta-Prim SRL, dar în baza unui contract de deservire încheiat cu Parcul urban de autobuze.

Advertisement

În plus pe 29 martie 2013, Ruta-Prim a depus cerere de chemare în judecată împotriva Consiliului municipal, Primăriei municipiului Chișinău și Direcției generale transport public și căi de comunicații cu privire la încasarea venitului ratat, cu titlu de compensare a pierderilor în urma deservirii rutelor 10 și 28.

Compania a calculat că autoritățile locale ar urma săi achite drept compensație circa 10 milioane de lei: 2,26 milioane pentru anul 2010, 3,08 milioane lei pentru 2011, 4,6 milioane lei pentru anul 2012 și taxa de stat de 50.000 de lei.

Pe 11 octombrie 2013, Judecătoria Centru a dat câștig de cauză firmei Ruta-Prim, decizia fiind menținută de Curtea de Apel.

Pe 26 noiembrie 2014, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a restituit pricina spre rejudecare la Curtea de Apel Chișinău în alt complet de judecată. Acesta a anulat decizia primei instanțe și a respins acțiunea Ruta-Prim pe motiv că ar fi neîntemeiată. Prin încheierea Curții Supreme de Justiție din 12 noiembrie 2015, recursul declarat de Ruta-Prim a fost considerat inadmisibil.

Așteaptă decizia CEDO

Sergiu Olaru, directorul companiei Ruta-Prim, a promis că ne va oferi comentarii la subiect, dar ulterior nu a mai răspuns la telefon. 

Consilierul liberal Iurie Topală, fost administrator al Ruta-Prim (pînă în 2015), în prezent director al întreprinderii de stat Calea Ferată din Moldova, susține că nu este normală situația când timp de trei ani o companie a prestat servicii pentru care nu au fost efectuate plăți.

"Timp de trei ani au lucrat peste 100 de oameni, pentru care Primăria nu dat nici-un ban. Inițial am început să luăm plata de la toți pasagerii, dar administrația Capitalei a dat garanții că ne vor compensa costurile pentru transportrea gratuite a persoanelor care beneficiază de înlesniri. Ulterior însă a refizat să ne plătească", explică managerul.

Totodată el susține că pentru aceleași servicii Parcul Urban cere tarife de trei ori mai mari, care sunt compensate din contul bugetului capitalei.

În consecință compania s-a adresat la CEDO, invocând mai multe încălcări de procedură la examinarea cauzei și anume  prevederile art. 6 § 1 din Convenție – admiterea nemotivată a unui apel tardiv, ce a dus la anularea de către jurisdicțiile interne a hotărîrii pronunțate în favoarea reclamantului. La fel, societatea se plînge și de încălcarea dreptului de proprietate prevăzut de art. 1 din Protocolul 1 la Convenție.

Pe 15 decembrie 2015, Curtea a comunicat Guvernului Moldovei că a înregistrat cauza nr. 24284/15 ¹ SRL ”Ruta-Prim” c. Moldovei. Totodată s-a cerut prezentarea poziției Guvernului cu privire la o eventuală  reglementare amiabilă a cauzei.

Pe 6 iunie 2016, Guvernul și-a exprimat poziția în favoarea reglementării amiabile a cauzei pe rolul Curții Europene, asumându-și obligația de a cere redeschiderea procedurilor civile ale reclamantei prin intermediul revizuirii și remedierii pretinselor violări a Convenției pentru apărarea drepturilor omului și libertăților fundamentale la nivel național.  

În plus Agentul Guvernamental de la CEDO a depus cerere de revizuire împotriva deciziei Curții Supreme de Justiție din 26 noiembrie 2014, prin care a cerut admiterea cererii de revizuire și recunoașterea expresă a violării drepturilor reclamantului pe motiv că a admis un recurs tardiv, fără a motiva tardivitatea acestuia.

În același timp reprezentantul Primăriei Andrei Golban susține că a făcut cunoștință cu decizia motivată a instanței de apel din 2 aprilie 2014, abia pe 26 august 2014. Altfel spus recursul la CSJ examinat pe 26 noiembrie 2014 ar fi fost perfect legal.

În consecință și cererea Agentului a fost respinsă de CSJ, fiind considerată ca inadmisibilă.

Iurie Topală, susține că în situația creată decizia urmează să o adopte instanța, iar compania se va conforma ei.

Cine sunt beneficiarii

Compania Ruta-Prim, care este unul dintre cei mai mari prestatori de servicii transport pasageri în Chișinău și administrează nouă rute de microbuz și două de autobuz în Chișinău ,este controlată de familia lui Iurie Topală.

Astfel în prezent firma are în calitate de fondatori Ruta-Prim Service (55%), Rodica Topală (30%),Natalia Boțan (11,25%) și Nicolae Boțan (3,75%).

La rândul ei Ruta-Prim Service este deținută de soția lui Iurie Topală, Rodica Topală (80,71%), fiica Doinița Topală (15,22%), iar ucraineanului Sergii Rurak îi revin 4,07%. 

Citiți și: Primăria Chișinău va plăti compensații de 10 milioane de lei companiei Ruta-Prim

* * *

Acest material este publicat în cadrul Proiectului „Investigative reporting for transparency in public finance management and government integrity (Jurnalismul de investigație pentru transparența în managementul finanțelor publice și integritatea guvernului), implementat de Mold-Street.com. Preluarea și diseminarea, integrală sau parțială, a acestui material se poate face în mod gratui și nu necesită acordul Mold-Street.com.

Elaborarea acestui material a fost posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Departamentul de Stat al SUA. Opiniile, constatările și concluziile din articol aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția Departamentului de Stat al SUA sau a Guvernului SUA.

 



Oportunitati