Din 100 de milioane de euro vor rămâne doar 50 de milioane

shadow
Marţi, 27.12.2016 05:55   2979
Ministerul Finanțelor propune reducerea la jumătate a valorii creditului de asistență oferit de Guvernul Republicii Polone în valoare de 100 de milioane de euro. Inițiativa vine de la Varșovia, care constată că nu sunt suficiente cereri pentru acest credit.

Povestea tristă a modului cum Republica Moldova a ratat un credit de asistență de 100 de milioane de euro acordat de Polonia continuă.

Nu sunt suficiente cereri de finanțare

O inițiativă a Ministerului Finanțelor prevede renegocierea Acordului de credit semnat pe 14 mai 2014 de către premierii Republicii Moldova și Poloniei cu reducerea la jumătate a sumei de 100 de milioane de euro. În plus termenul de implementare a proiectului este extins doar până pe 8 august 2017.

"Solicitarea de diminuare a sumei împrumutului vine de la partea polonă, având în vedere lista potențialilor beneficiari și valoarea proiectelor investiționale prezentate spre finanțare", se arată în nota informativă la un proiect de hotărâre de guvern privind renegocierea Acordului. 

Autorii fac trimitere și la Hotărârea de Guvern cu privire la unele măsuri pentru implementarea creditului de asistență oferit de Guvernul Republicii Polone din 7 iulie 2016, în baza căreia Ministerului Finanțelor iau fost transmise 23 de dosare ale potențialilor beneficiari în valoare de 26,6 milioane de euro, aprobate de Consiliul de Supraveghere a Unității de implementare a creditului de asistență acordat de Guvernul Republicii Polone (UICAGRP).

În 2,5 ani doar 8,6 milioane de euro 

"Până la momentul actual au fost aprobate de Ministerul Finanțelor al Moldovei șase dosare în sumă de 10 milioane de euro și transmise spre examinare și aprobare Ministerului Finanțelor al Poloniei. Din acestea au fost aprobate cinci dosare în valoare de 8,6 milioane de euro", susține Ministerul Finanțelor.

Altfel spus au fost accesate doar 8,6% din mijloacele prevăzute.

Advertisement

Acum proiectul este suspendat și autoritățile speră că în următoarele luni Guvernul Poloniei va accepta extinderea termenelor de implementare a acestuia până pe 8 august 2017.

Populismul a compromis proiectul

Anterior Viorel Chivriga, director de programe la IDIS Viitorul, susținea că aceste "rezultate", arată clar cât de prost a fost gestionat și negociat acest proiect.

"Acest credit a fost și este important pentru agricultura Moldovei. Or, e vorba de o sumă foarte mare pentru acest sector, care este egală cu patru bugete anuale pentru subvenții. Din păcate s-a făcut mult populism pe seama acestui credit, care a și dus la această situație", a declarat expertul.

În opinia lui Chivriga, la compromiterea proiectului au contribuit mai mulți factori: de la jocul cu dobânda care ba creștea, ba scădea, la bătălia dintre diverse ministere și instituții pentru administrarea proiectului.

Expertul mai constata că daunele provocate de acest eșec sunt enorme.

"Erau bani destinați pentru dezvoltarea unui important sector agrar, al celui animalier, care este în stagnare și care are nevoie de investiții majoare pentru a se dezvolta, iar acum nu se știe când vor ajunge acești bani. Totodată acest caz arată că funcționarii de stat din Moldova nu sunt în stare să gestioneze o situație concretă", a adăugat specialistul.

Creditul acordat de Polonia este unul tehnic și ca să beneficieze de această asistență, antreprenorii din Moldova urmau să aibă contracte de colaborare cu agenți economici din Polonia. Totodată, cea mai mare parte din resurse vor rămâne în Polonia, pentru că cel puțin 60% din valoarea bunurilor și serviciilor din cadrul contractului de împrumut, trebuie să fie de origine poloneză, dar fără implicarea sectorului bancar.

Producătorii agricoli moldoveni urmau să beneficieze de împrumuturi în formă de echipamente, utilaje, elemente de infrastructură pentru proiecte din agricultură și industria agroalimentară cu rambursare în rate, pentru o perioadă maximă de 12 ani, unde primii 3 ani reprezintă perioada de grație.

Citiți și: Cum au fost ratate 100 de milioane de euro, credit polonez 

Citiți și: Dobândă de 10 ori mai mare la creditul polonez de 100 de milioane de euro

Citiți și: Cât costă semnătura unui ministru

* * *
Acest articol a fost finanțat de un grant oferit de Departamentul de Stat al SUA. Opiniile, constatările și concluziile din articol aparțin autorilor și nu reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al SUA.  

    Oportunitati