Cine sunt cei mai mari datornici la Fondul de Pensii: Companiile și instituțiile statului

shadow
Vineri, 23.12.2016 05:00   1745
La 15 decembrie 2016, 2.253 de agenți economici aveau datorii mai mari de 10.000 de lei față de bugetul asigurărilor sociale de stat, 369 mai mari de 100.000, iar 39 - mai mari de un milion de lei, arată date ale CNAS.

Casa Națională a Asigurărilor Sociale (CNAS) a făcut publică o nouă "listă neagră" a întreprinderilor cu datorii la bugetul asigurărilor sociale de stat (BASS), care arată că întreprinderile și instituțiile de stat și publice au probleme majore privind plata contribuțiilor sociale.

Cine sunt "liderii" la datorii

Astfel la 15 decembrie 2016, 369 de agenți economici aveau datorii mai mari de 100.000 de lei față de bugetul asigurărilor sociale de stat, iar 39 de companii au datorii mai mari de un milion de lei.

Lider al „clasamentului“ rămâne deja de câțiva ani Colegiul național de viticutură și vinificație (CNVV), care a acumulat datorii de 39,5 milioane lei, cu aproape 10 milioane de lei mai mult decât un an în urmă.

Altfel spus datoriile la fondul de pensii ale acestei întreprinderi cresc cu o viteză de câteva sute de mii de lei pe lună. Instituția de stat se află într-o stare financiară gravă ca urmare a unui management defectuos.

Colegiul este urmat la distanță mare cu o datorie de 10,66 milioane lei de Colegiul Mondostud-Art, o prezență permanentă a acestei "liste negre".

Urmează Regia Transport Electric din Chișinău, o altă prezență permanentă cu datorii de 6,45 milioane lei și întreprinderea de stat Calea Ferată din Moldova cu restanțe de 5,92 de milioane lei.

Advertisement

Top-5 cei mai mari datornici este completat de firma de construcții Ianus care are datorii de 5,8 milioane lei, în creștere de 2,5 ori față de nivelul de acum trei ani.

40 de primării, trei ministere, Procuratura Generală și o Curte de Apel

Printre instituțiile publice cu datorii la stat găsim atât 40 de primării, inclusiv primăria Ungheni condusă de un primar democrat, dar și primăria Colonița, satul de baștină a liderului liberal Mihai Ghimpu. Am numărat și 10 cabinete de avocați, doi executori și chiar și o Curte de Apel (din cele patru existente).

În lista figurează și zece spitale, dar și două comitete sindicale, care după cum știm se ocupă de apărarea drepturilor angajaților, dar iată că nu achită contribuțiile pentru pensii.

O supriză reprezintă și prezența în listă a trei ministere: Educație, Cultură și Afaceri Interne. La fel este și în cazul Inspectoratului Fiscal din raionul Anenii Noi, dar și a Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar.

Lista este completată de Procuratura Generală cu o restanță de apraope 24.000 de lei.

Printre companiile private se evidențiază grupul Ascom al milionarului Anatol Stati și firma JLC unde a lucrat ca director actualul șef al Fiscului. cât și celebra Caravita Co, care au datorii mai mari de un milion de lei.

Ce riscă cei care nu plătesc contribuțiile sociale

Administrația Casei Naționale a Asigurărilor Sociale susține că legislația oferă instituției doar câteva pârghii pentru a-i obliga pe contribuabili să-și achite restanțele.

În același timp CNAS precizează într-un comunicat de presă că "netransferarea, transferarea tardivă sau transferarea incompletă a contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii, pentru toate temeiurile și felurile de plăți la care, conform legislației, se calculează contribuțiile menționate, potrivit Codului Contravențional, se sancționează cu amendă de la 30 la 50 de unități convenționale aplicată persoanei cu funcție de răspundere.

Totodată, CNAS mai precizează în conformitate cu prevederile Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2016, neplata în termen a contribuției de asigurări sociale de stat obligatorii atrage calcularea unei majorări de întârziere de 0,1% din suma datoriei pentru fiecare zi de întârziere, inclusiv ziua de transfer al sumei datorate.Oportunitati