Au decis să dea Moldovei zeci de milioane de dolari, iar acum critică inițiativa lui Candu

shadow
Joi, 22.12.2016 11:05   1090
Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional susțin că proiectul legii privind liberalizarea capitalului, promovat de un grup de deputați în frunte cu speakerul Andrian Candu, periclitează măsurile de combatere a corupției.

Principalele insituții financiare internaționale, Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional critică proiectele de Lege cu privire la liberalizarea capitalului și stimularea fiscală votate în prima lectură de majoritatea parlamentară.

Banca Mondială: Am informat Guvernul încă pe 15 decembrie

Banca Mondială bunăoară susține că încă pe 15 decembrie a informat Guvernul despre riscurile ce însoțesc aceste proiecte. Cu toate acestea pe 16 decembrie, Parlamentul a votat în prima lectură documentele, iar sâmbătă, 17 decembrie, Guvernul a anunțat triumfător că "Banca Mondială va acorda Republicii Moldova 45 milioane dolari pentru reformele de sporire a transparenței".

"Experiența internațională arată că implementarea completării declarațiilor pe avere în strictă conformitate cu prevederile Pachetului de integritate adoptat anul acesta, ar putea fi un instrument eficient în compaterea corupției. La examinarea proiectului nou, insă, noi am constatat un șir de riscuri de integritate, despre care am informat Guvernul la 15 decembrie, 2016.

De asemenea, noi am menționat că, noul Pachet de integritate, ar putea fi un element determinant în ceea ce privește suportul bugetar oferit de Banca Mondială pentru Moldova în viitor.

Advertisement

Noi continuăm dialogul cu autoritățile și ne așteptăm că noua lege nu va fi aprobată fără o revizuire semnificativă. Banca Mondială înțelege îngrijorarile întemeiate ale societății civile și va continua susținerea reformelor de integritate, spre beneficiul cetățenilor de rând din Moldova", se arată într-o declarație a instituției.

Proiectul duce la periclitarea măsurilor de combatere a corupției 

Ulterior și FMI a emis o declarație:

„Proiectul de lege, în forma curentă, ar duce la periclitarea măsurilor de combatere a corupției și ar pune piedici în lupta cu spălarea banilor și fraudele. Vom continua dialogul cu autoritățile pentru a identifica posibilitățile pentru a alinia inițiativele legislative cu obiectivele asumate în cadrul programului”, se menționează în reacția oficială a FMI la proiectul de lege potrivit eco.md.

Potrivit oficiului FMI în Republica Moldova, principiile care stau la baza proiectului de lege privind liberalizarea capitalului și stimularea fiscală vin, aparent, în contradicție cu obiectivele trasate în programul de reforme economice al autorităților susținut de FMI.

„Experiența acumulată de noi arată, că este extrem de dificil de elaborat conceptul unei amnistii fiscale care să se soldeze cu succes. Preferăm să explorăm posibilitățile pentru îmbunătățirea administrației fiscale, ca instrument menit să asigure o mai bună conformare fiscală și lupta cu plățile neformale”, se spune în reacția oficială a FMI.

De notat că în cadrul unor discuții cu reprezentanții societății civile, președintele parlamentului Adrian Candu a spus că proiectul de lege nu contravine programului cu FMI și a dat de înțeles că Fondul ar fi de acord cu o astfel de lege. Reacția lui Candu venise după ce mai multe organizații și experți au criticat dur proiectul și au solicitat informații dacă acesta a fost coordonat cu Fondul.  

Citiți și: Ce se ascunde în spatele inițiativelor privind amnistia fiscală și legalizarea capitalului



Oportunitati