Aici sunt banii dumneavoastră! Doi ani și 29 de milioane de lei îngropate într-un drum [SONDAJ]

shadow
Luni, 26.12.2016 11:20   6954
Construcția unei porțiuni de drum de acces din Chișinău în satul Humulești, comuna Bubuieci, așa-și nu a fost finalizată. Lucrările au întârziat mai mult de doi ani.

Au trecut mai bine de doi ani de când a fost lansată construcția drumului de acces Humulești-Chișinău cu o lungime de șase kilometri și o lățime de șapte metri, dar acesta încă nu este gata.

Bani suplimentari

Mai mult. Pe lângă cele aproape 29 de milioane de lei "îngropate" deja în șantier vor mai fi necesare resurse suplimentare, susțin autoritățile, care însă nu oferă cifre concrete.

"Sunt lucrări suplimentare care au fost efectuate de către companii și care urmează a fi evaluate de proiectant. Doar după aceasta se va putea spune ceva concret" a declarat Igor Gamrețchi, șeful Direcției Generale Transport Public și Căi de Comunicare (DGTPCC) din cadrul Primăriei Chișinău.

Acesta spune că ar exista deja solicitări de efectuarea unor lucrări suplimentare la acest drum, inclusiv de "conectare a întovărășilor pomicole".

Gamrețchi a evitat să spună despre ce sume ar putea fi vorba. 

În același timp din martie 2016, lucrările au avansat și ceva mai mult de jumătate din traseu a fost asfaltat, iar alta este acoperită cu prundiș.

Drumul nefinalizat a fost avariat deja

Dar lucrările nu au fost realizate calitativ și deja în unele zone se atestă că drumul nou-nouț a fost avariat de exemplu de ploile torențiale din iunie 2016, în special în perimetrul satului Humulești, se arată în studiul "Achizițiile publice în domeniul lucrărilor de reabilitare a infrastructurii rutiere din mun. Chișinău", realizat de Expert-Grup.

Aceasta s-ar datora unor lucrări de proiectare neadecvate. O altă problemă care s-a iscat este că drumul a fost prevăzut pentru circulația camioanelor cu sarcina pe osie de până la 7,5 tone, dar este utilizat pe anumite porțiuni de camioane de tonaj mai mare, ceea ce poate duce la distrugerea acestuia.

De notat că la începutul lunii martie 2016, Centrul Național Anticorupție (CNA) a inițiat o urmărire penală pe factorii de decizie ai Direcției Generale Transport Public și Căi de Comunicare (DGTPCC) din cadrul Primăriei Chișinău.

Motivul este faptul că acestea "au admis mai multe încălcări la desemnarea câștigătorului licitației pentru construcția unei porțiuni de drum de acces în satul Humulești, comuna Bubuieci.

Licitație trucată

Doi ani și jumătate în urmă administrația Capitalei a decis în sfârșit să construiască un drum asfaltat până la Humulești, care deși face parte din municipiu nu avea nici măcar drum pietruit, dar mite asfaltat.

În aprilie 2014 s-a anunțat concurs pentru realizarea lucrărilor. La aceasta au participat trei companii: SA Edilitate cu suma ofertei de 24,13 milioane lei (inclusiv TVA), SRL Lincons cu 21,2 milioane lei (inclusiv TVA) și Utiltrans Construct SRL cu 18,71 milioane lei (inclusiv TVA).

La prima etapă de examinare a ofertelor comisia de licitație a constatat că firma Utiltrans Construct nu a prezentat o serie de documente obligatorii – recomandări, certificat de la Fisc privind datoriile la buget.

Advertisement

Totuși compania nu a fost descalificată, grupul de lucru considerând posibilă trecerea la următoarea etapă.

În urma evaluării ofertelor, comisia de licitație a stabilit că oferta Utiltrans Construct este de circa 85% din valoarea estimată a lucrărilor și a solicitat de la firmă justificarea prețului anormal de scăzut, care așa-și nu a fost prezentată. 

În aceste condiții, grupul de lucru a decis să anuleze licitația, făcând trimitere la unele prevederi din legislație, potrivit cărora licitația deschisă are loc dacă la ea au fost calificați cel puțin trei ofertanți, ceea ce este eronat. Or, oferta Utiltrans Construct a fost respinsă nu din cauza neîntrunirii condițiilor de calificare, dar pentru că argumentele prezentate nu au fost susținute de documente justificative solicitate de grupul de lucru.

În aceste condiții, comisia de licitație era obligată să continue procedura de licitație și să desemneze câștigătorul din rândul ofertanților rămași în concurs, ceea ce nu s-a făcut, susțin surse din cadrul Primăriei.

A urmat o nouă licitație pentru aceste lucrări, pe 27 iunie 2014, fără însă a fi specificate cerințe suplimentare.

Au participat aceleași companii, iar ofertele erau: Edilitate cu 23,66 milioane lei, Lincons cu 22,68 milioane lei și Utilitrans Construct cu 23,93 milioane lei, toate cu TVA.

De această dată comisia de licitație a decis să respingă ofertele primelor două companii. Totodată în loc să declare nulă licitația, comisia, contrar practicii sale anterioare, a desemnat câștigătoare oferta cu cel mai mare preț - cea a Utiltrans Construct, care la prima licitație a fost respinsă.

Experții au constatat o serie de încălcări care denotă că licitația a fost trucată.

"Compania câștigătoare Utiltrans Construct nu a prezentat un set de documente necesare conform Documentației standard. Şi anume, nu au fost prezentate scrisorile de recomandare din partea altor beneficiari. Prezentarea acestor scrisori fac parte din cerințele de calificare, deci compania dată neprezentându-le trebuia și ea descalificată și anunțată o nouă rundă de achiziție a lucrărilor date, ceea ce nu s-a întâmplat", se arată în studiul Expert-Grup

Alt aspect important care arată că licitația a fost trucată "este faptul că oferta comercială a companiei câștigătoare practic coincide cu suma estimativă din planul de achiziții pentru această lucrare. Astfel, în planul de achiziții (elaborat în ianuarie 2014) este indicată suma estimativă de 23,93 milioane lei, iar propunerea comercială a Utiltrans Construct (inclusiv cu TVA) este de 23.930.000,21 lei, deci o diferență de doar 21 bani".

"Din punct de vedere statistic, probabilitatea unei astfel de coincidențe este extrem de mică", constată autorii studiului.

Companie cu fondatori dubioși

În plus specialiștii de la Expert-Grup susțin că Utiltrans Construct are o reputație dubioasă, iar unul din fondatorii ei - firma Financial Investment Group, - a fost implicat în tranzacții dubioase, iar al doilea - din România este într-un declin profund și are doar doi angajați.

Existența unor interese ascunse la semnarea acestui contract pare să fie confirmată și de alte contracte, la care este partea al doilea fondator al Utiltrans Construct, firma Financial Investment Group, care deține 45%.

Astfel datele cadastrale relevă că pe 19 septembrie 2014, adică la o lună și ceva de la contractul de lucrări, firna Financial Investment Group a vândut Eugeniei Stoicev, mama lui Igor Gamrețki cinci construcții cu suprafața totală de circa 900 metri pătrați pe strada Uzinelor 2.

Valoarea tranzacției nu este cunoscută, dar ar fi fost de zeci de ori mai mică decât valoarea imobilelor. În prezent patru dintre acestea se află sub sechestru, impus de Judecătoria Ciocana.

Într-un răspuns dat de Igor Gamrețchi șeful Direcției, se precizează însă că licitația s-a desfășurat în conformitate cu prevederile legislației, iar la stabilirea celei mai buпе oferte instituția "nu sa bazat doar ре criteriul principal "cel mai mic pret" dar ре сеа mai avantajoasă оfеrtă din punct de vеdеrе economic.

De notat că dacă la începutul anului 2014, lucrările de construcție au fost evaluate la aproape 6,67 milioane de lei, după care au fost majorate de trei ori la 23,93 milioane lei. 

Ulterior au mai încheiat două contracte adiționale, prin care a fost majorată valoarea contractului, fiind invocată apariția unor lucrări suplimentare. În consecință valoarea acestora a ajuns la circa 29 milioane de lei, adică cu peste 20% mai mult.

* * *

Acest material este publicat în cadrul Proiectului „Investigative reporting for transparency in public finance management and government integrity (Jurnalismul de investigație pentru transparența în managementul finanțelor publice și integritatea guvernului), implementat de Mold-Street.com. Preluarea și diseminarea, integrală sau parțială, a acestui material se poate face în mod gratui și nu necesită acordul Mold-Street.com.

Elaborarea acestui material a fost posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Departamentul de Stat al SUA. Opiniile, constatările și concluziile din articol aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția Departamentului de Stat al SUA sau a Guvernului SUA.



Oportunitati