O judecătoare cu venituri de milioane a legalizat deposedarea Primăriei Chișinău de 20 de terenuri

shadow
Sâmbătă, 17.12.2016 10:34   6588
Primăria Chișinău anunță că abia recent a aflat despre faptul că a fost deposedată de 20 de loturi de teren, prin intermediul unei hotărâri judecătorești. Nu este însă primul caz de acest fel din istoria municipiului

Hotărârea instanței despre care vorbește administrația municiupiului Chișinău a fost emisă pe 26 august  2016, de către magistrata Angela Catană, de la Judecătoria Centru din Chișinău.

Primăria spune că nu a fost citată

"Instanța de judecată a dispus înregistrarea dreptului de proprietate asupra celor 20 de loturi de teren, aflate în orașul Chișinău și care au aparținut autorităților publice locale, după trei agenți economici, în temeiul proceselor-verbale ale unei licitații funciare, care în realitate nu s-a desfășurat.

Primăria Chișinău, proprietara bunurilor imobile, nici nu a fost citată ca parte în procesul de judecată", precizează municipaltatea.

Potrivit administrației locale este vorba de litigiul despre care s-a relatat încă în luna ianuarie a anului 2016, între Primăria Chișinău și executorul judecătoresc Iacob Miron. Atunci executorul judecătoresc a inițiat ilegal o procedură privind organizarea licitațiilor funciare, pentru înstrăinarea terenurilor proprietate municipală.

Primăria Chișinău susține că a sesizat Procuratura Anticorupție și Centrul Național Anticorupție pe marginea acestui caz. De asemenea, municipalitatea a depus o plângere către Consiliul Superior al Magistraturii în privința judecătoarei Angela Catană.

În același timp, a fost depusă o cerere de revizuire asupra cazului, or, Primăria Chișinău a aflat recent despre emiterea acestei hotărâri judecătorești.

Pagina instanțelor administrată de o firmă ce importă instalații sanitare

De notat că decizia deși apare ca existentă pepagina Judecătoriei, în realitate lipsește, iar în loc fiind plasată doar o foaie goală. 

Așa se întâmplă frecvent deja de mai mult de doi ani și în cazul altor decizii contraversate. instanțele nu le publică, sau în loc apare o foaie goală, invocând tot soul de probleme legate de pagina web.

Departamentul de Administrare Judecătorească din cadrul Ministerului Justiției, instituție responsabilă de această pagină, invocă în permanență probleme tehnice și susținea în 2015 că acestea vor fi în scurt timp remediate.

Advertisement

În același timp de gestionarea și mentenanța paginii instanțe.justice.md se ocupă Briomax-Grup SRL, o companie specializată în importul de utiliaje sanitare. Ministerul Justiției a selectat compania încă în anul 2014, chiar dacă aceasta nu este specializată în acest domeniu.

Proprietarul firmei este Octavian Vataman.

Terenuri în zone verzi

Cât despre terenuri, apoi acestea au o suprafață totală de 2,7 hectare și se află în zone verzi sau la intersecția unor artere strategice din capitală. Valoarea acestora se ridică la câteva zeci de milioane de lei.

Potrivit hotărârii judecătorești din 26 august, noii proprietari ai terenurilor sunt Tehnoserv-Prim SRL, a cărei fondator este Serghei Zlatin (anterior Ivan Maximciuc), organizația de microfinanțare Alexcredit SRL din Răzeni, Ialoveni, fondată de Andrei Ulmanu și Profi-Star SRL care aparține Elenei Proscurina. 

Tehnoserv-Prim” SRL s-a învrednicit de 10 terenuri cu o suprafață de circa 1,5 hectare dintre care patru se află în sectorul Centru al capitalei, trei în sectorul Râșcani, două la Buiucani și unul la Botanica.

Firma Alexcredit SRL a intrat în posesia a patru loturi de teren cu o suprafață de 0,37 hectare, dintre care două se află la Botanica, unul în Centru și altul la Buiucani, îar Profi-Star SRL s-a ales cu șase loturi de teren cu o suprafață de 0,87 hectare - cinci la Râșcani și unul la Ciocana. Cei trei agenți economici au fost reprezentați în instanța de judecată de un singur avocat, Victor Rusu.

În decizia instanței sunt enumerate loturile, dar doar la cinci este indicat codul cadastral, iar la marea majoritate nu este indicată nici adresa sau codul cadastral. 

De exemplu un teren de 20 de ari de la intersecția străzilor Izmail, Lev Tolstoi și Mihail Kogălniceanu, chiar vizavi de bazinul de înot al Universității de Stat din Moldova are o valoare de aproape două milioane lei și a ajuns gratuit în proprietatea firmei Tehnoserv-Prim SRL, a cărei proprietar apare Serghei Zlatin, iar anterior era Ivan Maximciuc.

Întreprinderea Cadastru a înregistrat terenul în proprietatea firmei pe 28 octombrie 2016. 

La fel și în cazul unui teren din sectorul Râșcani amplasat pe strada Braniștii, chiar lângă strada Alecu Russo, îevaluat la 2,2 milioane lei.

În cazul altui teren, chiar dacă este indicat codul cadastral, acesta nu poate fi găsit.

Venituri de milioane

Cât despre judecătoare, apoi Angela Catană, împreună cu soțul ei avocat, a avut anul trecut venituri de 2,2 milioane lei, din salarii, pensii și dividende. Familia Catană mai deține și patru companii.

În plus mai are în proprietate patru apartamente cu garaje sau locuri de parcare, o casă de locuit și o casă de vacanță cu teren adiacent.

O anchetă realizată de Centrul pentru Investigații Jurnalistice a demascat mai multe scheme de acaparare a terenurilor municipale funcționează de ani buni în Chișinău, aducând prejudicii de milioane bugetului local. Terenurile ajung în proprietate privată fără să fie scoase vreodată la licitație, iar ilegalitățile sunt trecute cu vederea de autorități și organele de drept.

Majoritatea suprafețelor privatizate în acest mod se află în zona centrală a orașului, unde terenurile și construcțiile sunt extrem de scumpe. Acest lucru nu ar trebui să se întâmple.Trebuie să fie organizate licitații publice, iar prețul la privatizare nu ar trebui să fie mai mic decât cel de piață“, susține economista Tatiana Savva, de la Expert-Grup.

Reprezentanții Guvernului în teritoriu, care monitorizează actele emise de autoritățile locale, dau vina pe legislația imperfectă, care, în opinia lor, nu are un mecanism viabil de tragere la răspundere a edililor pentru abuz. 

 * * *

Acest material este publicat în cadrul Proiectului „Investigative reporting for transparency in public finance management and government integrity (Jurnalismul de investigație pentru transparența în managementul finanțelor publice și integritatea guvernului), implementat de Mold-Street.com. Preluarea și diseminarea, integrală sau parțială, a acestui material se poate face în mod gratui și nu necesită acordul Mold-Street.com.

Elaborarea acestui material a fost posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Departamentul de Stat al SUA. Opiniile, constatările și concluziile din articol aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția Departamentului de Stat al SUA sau a Guvernului SUA.



Oportunitati