Euro scade la cel mai redus nivel din ultimele 16 luni

shadow
Vineri, 16.12.2016 06:18   3263
Decizia Rezervei Federale americane (FED) de a merge accelerat pe drumul creșterii dobânzilor, majorând după un an de pauză cu 25 de puncte rata de bază, la 0,5% - 0,75%, s-a simțit imediat în lume, dar și pe piața moldovenească.

FED a ridicat costurile de împrumut cu 25 de puncte de bază, la 0,5% - 0,75%, iar analiștii au luat în calcul noi creșteri în următorii doi-trei ani. Decizia a trimis moneda europeană aproape de cel mai redus nivel al ultimilor 14 ani în raport cu un dolar în ascensiune.

Schim­barea anunțată pent­ru politica monetară americană a mișcat mai toate piețele, de la valute, acțiuni și obligațiuni la aur și petrol.

Euro a picat la cel mai scăzut nivel

În Moldova primul efect s-a văzut în scăderea abruptă a cotației monedeu europene. Astfel dacă ieri aceasta costa 21,40 lei, apoi astăzi cu aproape 50 de bani mai puțin, 20,926 de lei. Acesta este cel mai scăzut nivel din ultimele 16 luni.

Datele Băncii Naționale a Moldovei relevă că în ultima săptămână euro a pierdut peste 3,5% din valoarea sa față de leu, iar de la începutul lunii noiembrie aproape 6%.

Cu toate acestea autoritățile continuă să includă în estimările oficiale un curs de 23 lei pentru un euro, nivel ce nu a mai fost atins din februarie 2015, când criza și panica valutară de pe piața moldovenească ajunsese la apogeu.

Advertisement

Un alt efect la care am putea asista în curând ar fi paritatea cursurilor de schimb a dolarului și monedei europene și chiar o scădere mai semnificativă a cursului euro.

Retrageri de capital de pe piețele emergente

Pe piața mondială ascensiunea dolarului a provocat cea mai mare retragere de capital de pe pie­țele emergente de după victoria lui Donald Trump în alegerile americane.

Majorarea do­bânzii în SUA reflectă întărirea eco­no­miei ameri­ca­ne, ceea ce pe de o parte va fi benefic pen­tru economiile emer­gen­te, iar pe de alta le face pe acestea mai vulne­rabile la volati­li­ta­tea fluxurilor de capital, susține agen­ția de rating Moody’s.

Dintre monedele emergente desta­bi­lizate de decizia FED, rubla rusească și ran­dul sud-african au suferit cele mai mari pierderi. Totodată piața obligațiunilor chinezești a intrat în cădere liberă, iar Banca Centrală a Chinei, care a cheltuit anul acesta echivalentul a 279 miliarde de dolari din rezerve pentru a stabiliza yuanul, a lăsat moneda să atingă cel mai redus nivel de după 2008 în raport cu dolarul.

Teama de o scădere mai mare, mai impredictibilă, a yuanului s-a instalat și re­pre­zintă unul dintre cele mai mari riscuri pen­tru piețe. „În aceste condiții cel mai mare risc, este ca piețele să se întreacă pe si­ne și să împingă dolarul mai sus într-un in­ter­val scurt de timp, ceea ce ar putea pro­vo­ca accelerarea ieșirilor de capital din Chi­na, destabilizarea yuanului și reduce­rea ape­ti­tului pentru risc pe piețele internaționale.“ cred analiștii de la Goldman Sachs, citați de zf.ro.

Citiți și: Dolarul a trecut de 20 de lei. Ar putea ajunge la 20,70 lei



Oportunitati