Adrian Lupușor: Toate amnistiile fiscale și ale capitalului au fost negative [SONDAJ]

shadow
Joi, 15.12.2016 06:55   2655
Controversatul proiect de Lege privind liberalizarea capitalului și stimularea fiscală a fost inclus deja pe agenda Parlamentului și urmează a fi examinat în prima lectură

Parlamentul a organizat miercuri, 14 decembrie, o dezbatere publică pe tema așa-numitei amnistii fiscale, care se află deja pe agenda ședinței plenare de vineri 16 decembrie.

Liberalizarea capitalului și stimularea fiscală, dar mai exact amnistia fiscală ce prevede ștergerea unei părți din datoriile acumulate până la sfârșitul acestui an de persoane fizice și companii, precum și legalizarea de bunuri și capitaluri, a fost inițiată de un grup de deputați ai majorității, între care președintele Parlamentului Andrian Candu.

Nu e o legalizare, ci o amnistie a capitalului

Adrian Lupușor, director executiv al Centrului Expert-Grup a participat și el la dezbaterea publică din Parlament și apoi a formulat într-o postare pe facebook câteva remarci importante pe marginea acestei initiațive privind "liberalizarea capitalului și stimularea fiscală".

"Însuși inițiativa de a înălbi economia este una binevenită și susținem politicile consecvente în acest sens. Totuși, formalizarea economiei se face prin intervenții structurale si nicidecum prin favorizarea celor care au acumulat active in mod ilegal. Să le spunem lucrurilor pe nume: deși autorii proiectului de lege operează cu termenii "liberalizarea capitalului și stimularea fiscală", aceasta nu este nimic altceva decat amnistia capitalului și o cvasi amnistie fiscală", precizează economistul.

În opinia lui Adrian Lupușor, referințele la bunele practici internaționale nu sunt relevante.

"În primul rând, nu există "bune practici" ce țin de amnistia fiscală a capitalului.

Advertisement

Experiențele sunt foarte diverse, iar majoritatea din ele sunt negative: de regulă, beneficiile amnistiilor de așa gen sunt mai mici decât costurile (FMI, 2008, Eric Le Borgne; Katherine Baer). În al doilea rând, chiar dacă alte țări au apelat periodic la amnistii fiscale, să nu uităm de nivelul de corupție în acele țări și ce avem în Moldova. Pe scurt: amnistia fiscală și a capitalului într-o țara aflată pe locul 103 (din 165 state) conform Indicelui de Percepție a Corupției 2015 este nimic altceva decât legalizarea corupției și sfidarea reformelor în domeniul luptei contra corupției", afirmă expertul.

FMI: Amnistia ar putea submina disciplina fiscală

Potrivit lui Lupușor amnistia fiscală și a capitalului este contrară spiritului Memorandumului cu FMI.

"Deputații au facut referință la faptul că FMI a apreciat pozitiv amnistia din 2007. Fals! Citez din Raportul de țară al FMI din 2007: "Amnistia fiscală ar putea submina disciplina fiscală din anii viitori" sau "amnistia fiscală prezintă riscuri pentru regimul de luptă împotriva spălării banilor", sau "amnistia fiscală/de capital crează riscuri pentru obiectivele programului cu FMI". Pe scurt: FMI este, de regulă, categoric împotriva amnistiilor fiscale și de capital", susține economistul.

Totodată el constată că initiativa apare într-un context dubios: în 2016 se observă o creștere a datoriilor fiscale până la nivele istorice, "fapt ce crează premise să intuim că unii agenti economici au anticipat această amnistie fiscală, ceea ce accentuează și mai mult efectul injustiției sociale și economice, precum și efectul anti-concurențial al acestei amnistii".

În plus procedura de consultare este defectuoasă.

"Totul se face extrem de rapid, fără consultări suficiente cu experții, societatea civilă, mediul de afaceri, partenerii de dezvoltare. Deși proiectul de lege este propus spre examinare în primă lectură în Parlament, abia astăzi (miercuri, 14 decembrie n.r.) a avut loc o masă rotundă consultativă. Este inacceptabil ca o inițiativă atât de sensibilă să fie promovată atât de rapid, fără consultări detaliate cu mediul de afaceri, partenerii de dezvoltare și societatea civilă de resort. 

Lupușor: proiectul trebuie de exclus de pe ordinea de zi a Parlamentului

În plus proiectul de lege nu este acompaniat de estimări privind impactul acesteia. "Deci, noi nu știm nici măcar care este impactul anticipat al acestei amnistii".

Adrian Lupușor susține că este necesar ca proiectul de lege să fie eliminat de pe ordinea de zi a Parlamentului și să fie alocat suficient timp (cel puțin două saptămâni) pentru consultări și discuții constructive.

"Important: discuțiile trebuie să fie focusate nu pe amnistia fiscală sau a capitalului (care sunt doar un instrument, destul de controversat, și nu trebuie să fie scop în sine!), ci pe rezultatul dorit - sporirea nivelului de formalizare a economiei. Rezultatul acestor discuții ar trebui să fie adoptarea unui pachet de măsuri care vizează inălbirea economiei, și mai cu seamă lupta cu fenomenul ocupării informale, a salariilor în plic și a evaziunii fiscale", mai susține directorul executiv al Centrului Expert-Grup.Oportunitati