Cum vor fi demiși directorii ANRE aleși pe criterii politice și fără studii speciale

shadow
Miercuri, 07.12.2016 06:18   3569
Autoritățile anunță că vor implementa un plan de acțiuni pentru consolidarea independenței ANRE în contextul proiectului noii redacții a Legii cu privire la energetică.

Directorul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Sergiu Ciobanu, viceprim - ministrul, ministrul economiei, Octavian Calmîc și vicedirectorul Secretariatului Comunității Energetice, Dirk Buschle, au semnat pe 6 decembrie, la Chișinău, o declarație, în care și-au asumat angajamentul de a asigura implementarea planului de acțiuni pentru consolidarea independenței ANRE în contextul proiectului noii redacții a Legii cu privire la energetică, plan semnat de cele trei părți.

În declarație se arată că "părțile semnatare recunosc importanța unei autorități de reglementare puternice și independente, capabile să facă față numeroaselor provocări din sectorul energetic al Republicii Moldova, inclusiv cele legate de crearea și funcționarea interconexiunilor între rețelele electrice și de gaze naturale autohtone cu cele din România, și dau asigurări că vor oferi suport pentru reformarea ANRE în conformitate cu spiritul celui de-al treilea pachet energetic".

Un nou director general

Documentul publicat de ANRE prevede de exemplu că deja urmau a fi realizate mai multe acțiuni, inclusiv și anunțarea de către Comisia Economie, Buget și Finanțe din Parlament a unui concurs pentru postul de director general, care este vacant de câțiva ani și care ar urma să fie ocupat la 1 ianuarie 2017.

Planul prevede și faptul că ANRE trebuia să adopte deja un Regulament în care să fie specificate rolurile și responsabilitățile directorilor și sancțiunile în cazul lipsei de performanță. 

La fel urmau să fie elaborate și criteriile de revocare a membrilor consiliului ANRE, dar și alte prevederi.

Advertisement

Potrivit ANRE, planul de acțiuni a fost elaborat urmare a raportului Secretariatului Comunității Energetice „Agentia Natională pentru Reglementare în Energetică: Conformitate, Guvernanță, Independență și Performanță” din 8 septembrie 2016.

Performanțe slabe în ajustarea legislației

Amintim că Raportul Comunității Energetice constata că pentru a-și exercita sarcinile și a dezvolta piața, regulatorul pieței energetice din Moldova trebuie să fie independent de factorii politici. Totodată, pentru ca liberalizarea pieței energetice să se producă cu succes, este necesară o instituție neutră, care să ia deciziile în mod autonom și în interesul tuturor jucătorilor de pe piață.

"Deciziile trebuie să fie bazate pe analiza experților și nu pe paradigma politică”, se afirma în raportul Comunității.

Experții europeni menționau cerințele vagi în ceea ce privește numirea directorilor ANRE, care sunt aleși în funcție de Parlament la propunerea Comisiei parlamentare Economie, Buget și Finanțe, iar directorul general este numit la propunerea Președintelui Parlamentului cu votul majorității deputaților. 

„Comisia parlamentară nu solicită ca directorii să posede experiență în domeniul energetic, ceea ce reprezintă un obstacol serios în dezvoltarea eficienței ANRE”, afirmau experții europeni.

Directori fără studii numiți pe criterii politice

Secretariatul Comunității Energetice mai constata că doi din actualii directori ai ANRE nu au experiență sau studii în domeniul legislației și pieței energetice, ceea ce duce la îngreunarea activității și eficienței ANRE.

Potrivit surselor Secretariatului CEE, actualii directori ai ANRE au fost numiți exclusiv pe criterii politice și diverse merite. Acest fapt expune regulatorul unor puternice influențe politice.

Reprezentanții Comunității Energetice au constatat faptul că înaintea ședințelor publice directorii ANRE avea ședințe secrete, astfel înaintea începerii dezbaterilor aceștia aveau deja luată o decizie.

Secretariatul Comunității Energetice Europene atragea atenția și la intervenția actorilor politici în deciziile ANRE, inclusiv a Președintelui Parlamentului Andrian Candu.

"Intervențiile politice în activitatea ANRE trebuie să fie oprite pentru a dezvolta încrederea părților interesate în activitatea agenției și de a îmbunătăți performanțele sale ca un organism activ și independent de experți", se afirma în document.

Citiți și: Interconectarea energetică a Moldovei cu România a devenit o prioritate și pentru UEOportunitati