Moldova poate rămâne fără gazele din Rusia

shadow
Luni, 05.12.2016 06:00   9558
Ucraina a început să se pregătească de pierderea completă a tranzitului de gaze din Rusia spre Moldova, România, Bulgaria, Macedonia, Grecia și Turcia și renunță la proiecte de modernizare a conductelor.

La finele săptămânii trecute administrația companiei Naftogaz din Ucraina a refuzat să își dea acordul pentru ca  subsisdiara Uktransgaz să achiziționeze utilaje și lucrări de modernizare la trei stații de compresoare ce asigură pomparea gazelor ruseșți în centrul și sudul Europei.

Gazprom renunță la tranzitul prin Ucraina

E vorba de stațiile Ananiev, Zadniprovska și Pivdinnobuzika, pentru care erau necesare investiții de circa patru miliarde hrivne (156 de milioane dolari).

"Luând în considerare acordul dintre Rusia și Turcia cu privire la punerea în aplicare a proiectului Turkish Stream, care este destinat să înlocuiască tranzitul de gaze rusești către Turcia prin teritoriul Ucrainei, o astfel de investiție este inadecvată. Or, finalizarea Turkish Stream, potrivit ministrului rus al energiei Alexander Novak, este programată înainte de încheierea actualului contract privind tranzitul gazului rusesc prin teritoriul ucrainean", se arată într-un comunicat de presă al Naftogaz.

Anunțul a fost calificat de unii experți ca un semn clar de pregătire a Ucrainei de pierderea completă a tranzitului de gaze din Rusia, spre Turcia și statele din Balcani.

Or, cele trei stații de compresoare deservesc conductele Kremenciug-Ananiev și Ananiev-Tiraspol-Izmail, care sunt principala cale de transport a gazelor rusești în Moldova, parțial România, Bulgaria, Macedonia, Grecia și Turcia.

 

Acest articol este doar pentru abonați.

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Energetica și industria   Comerț extern și datoriile   Achiziții publice și licitații  

Advertisement

Oportunitati