Cine se luptă pentru preluarea Moldindconbank și Agroindbank

shadow
Luni, 28.11.2016 06:26   5886
Pentru pachetele de acțiuni blocate ale celor mai mari două bănci din țară - Moldova Agroindbank (MAIB) și Moldindconbank (MICB) se luptă un fond de investiții, una dintre cele mai mari bănci din România, a doua ca mărime bancă din Rusia, dar și cel mai mare investitor în Moldova

Au trecut deja două luni de când la Bursa de Valori a Moldovei (BVM) au fost scoase la vânzare peste 41% din acțiunile MAIB, cea mai mare bancă din țară, dar deocamdată oficial nimeni nu a anunțat despre intenția de a le prelua.

Termenul limită expiră însă peste aproape patru săptămâni, adică timp mai este. 

Aceeași procedură o va urma în scurt timp și MICB, unde Banca Națională a Moldovei (BNM) a blocat la finele lunii octombrie 2016, un pachet de acțiuni de 63,89%, iar proprietarii au fost obligați să își vândă acțiunile.

Cine se luptă pentru cele două bănci

Potrivit unei analize a săptămânalului Logos-Press, vânzarea pachetelor de acțiuni blocate ale celor mai mari două bănci din țară - Moldova Agroindbank și Moldindconbank este „o problemă-cheie” pentru sistemul bancar al Moldovei.

Autorii susțin că de pachetul de 41% de la MAIB se arată interesat un important fond de investiții din străinătate "cu reputație și rating înalt". Anterior s-a vehiculat că de participarea la achiziționarea acestui pachet ar putea fi interesată în anumite condiții și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Agenția Infotag susține însă că în prezent există doi potențiali cumpărători care desfășoară evaluarea profesională a Agroindbank - etapa due diligence, cu scopul de a cumpăra aceste pachete de acțiuni ale băncii.

Advertisement

Cât despre pachetul de 63,89% de la MICB, de el este exterm de interesată o bancă din România care începe cu litera "T".  Cel mai probabil că e vorba de Banca Transilvania, a treia ca mărime după active (peste 10 miliarde de euro) în România. O altă bancă care începe cu litera T  este TBI, care este o sucursală a unei bănci omonime din Bulgaria și una dintre cele mai mici din România. 

"Această instituție și-a anunțat o asemenea intenție încă înainte ca BNM să instituie procedura de administrare temporară la MICB", se afirmă în analiza Logos-press.

De preluarea pachetului ce asigură controlul asupra MICB este interesat de mulți ani și BERD.

Surse Mold-Street din cadrul băncii spun că de acest pachet era interesat și VTB (Vneshtorgbank) a doua ca mărime bancă din Rusia. Intrarea pe piață a VTB este promovată și de anumite forțe politice din Moldova, dar există o opoziție în acest sens din partea structurilor financiare internaționale.

Cât ar putea costa pachetele

Acțiunile MAIB au fost expuse la vânzare în două pachete (de 3,53% și 39,58%) la prețul de 1.054 lei și 1.064 lei per acțiune cu valoarea nominală de 200 lei, deși valoarea lor contabilă depășește 3.000 lei, susține agenția Infotag. Astfel prețul real al pachetului de 41% de la MAIB nu este de 450 de milioane lei (22,5 milioane dolari), ci de circa 1,28 miliarde de lei, sau de aproape 60 de milioane dolari).

Cât despre pachetul de 63,89% al MICB apoi valoarea nominală a acestuia este de doar 318 milioane lei (circa 16 milioane dolari), dar valoarea reală la fel se apropie de 60 de milioane de dolari, susține Logos-press.

De notat că valoarea nominală a celor două pachete de acțiuni de la MAIB și MICB aproape coincide cu valoarea activelor afaceristului Veaceslav Platon, pe care au pus sechestru procurorii și care face parte din dosarul de învinuire expediat  în instanța de judecată.

Dacă va fi găsit vinovat, Veaceslav Platon riscă până la 15 ani de închisoare pentru escrocherie și 10 ani pentru spălare de bani.

Citiți și: Războiul pentru controlul Moldova­Agroindbank continuă 

Citiți și: Cine sunt misterioșii acționari de la Moldindconbank obligați să-și vândă acțiunile

Citiți și: De la banca lui Platon la banca lui Plahotniuc? Ce se va întâmpla cu Moldindconbank



Oportunitati