Cum pot fi majorate cu circa un miliard de lei veniturile la buget? Soluția unui expert german

shadow
Joi, 01.12.2016 07:50   2676
Trecerea de la cota redusă de 8% a TVA la aplicarea unei cote de 20% la produsele agricole și alimentare ar putea avea ca efect o creștere cu peste un miliard de lei a veniturilor la bugetul Moldovei, constată un economist german

În prezent în Republica Moldova se aplică o cotă redusă a TVA de 8% pentru o serie de produse agricole și alimentare: de la lapte și zahăr la produse de panificație.

Potrivit unor estimări bunurile cu o cotă redusă a TVA constituie circa 85% din cheltuielile pentru bunuri agricole. Astfel motivul invocat pentru menținerea unei taxe reduse la aceste produse este că acestea ar fi "produse sociale" și astfel ar fi protejați consumatorii din păturile social-vulnerabile.

O analiză realizată de economistul Jörg Radeke, de la German Economic Team Moldova arată că o eventuală revenire la cota normală de 20% a TVA la produsele agricole și alimentare ar putea avea efecte limitate asupra consumatorilor și întreprinderilor, dar benefice pentru bugetul țării.

Advertisement

Jörg Radeke a calculat că în anul 2014 bugetul de stat a încasat din aplicarea TVA la produsele agricole și alimentare doar 884 milioane lei. Suma reprezintă mai puțin de 3% din totalul veniturilor bugetare.

În cazul unei cote de 20% a TVA veniturile bugetului de stat ar putea înregistra o creștere substanțială de cel puțin un miliard de lei pe an și ar elimina o serie de subvenții încrucișate existente.

Economistul a calculat că majorarea ar putea duce și la o creștere cu 0,3-0,5% a cheltuielilor consumatorilor.

"Povara fiscală ar putea fi mai ridicată pentru gospodăriile cu venituri joase, deoarece acestea cheltuie o pondere mai înaltă a venitului pentru produsele alimentare. Această problemă ar putea fi rezolvată prin instrumente de politici sociale vizate. De exemplu, o creștere cu circa 300 de lei a venitului minim garantat", susține expertul.

Jörg Radeke mai propune ca o parte din veniturile acumulate (circa 400 milioane lei) să fie folosite în calitate de suport direct pentru întreprinderile în agricultură și alimentație, în special pentru investiții.Oportunitati