Criză în sectorul energetic din regiunea separatistă

shadow
Luni, 21.11.2016 05:49   1826
Consumul de gaze și energie electrică în regiunea transnistreană este achitat în proporție de doar 20-25%, ceea ce face imposibilă realizarea planurilor de investiții ale întreprinderilor din sector

În prima jumătate a acestui an, instituțiile bugetare din regiune au reușuit să achite mai puțin de 20% din valoarea facturilor pentru consumul de gaze și doar 4,9% din consumul de energie termică, a anunțat Ana Kmetiuk, șefă de departament în cadrul așa-zisului minister al dezvoltării regionale de la Tiraspol.

Potrivit acestreia din cauza neplăților, întreprinderile ce prestează servicii comuncale acumulează datorii uriașe față de furnizorul de gaze.

"Din anul 2013 datoria întreprinderilor energetice, față de furnzorul de gaze a consitituit 661,3 milioane de așa-zise ruble transnistrene, în timp ce datoriile instituțiilor bugetare pentru consumul de resurse energetice constituie 2,3 miliarde de așa-zise ruble transnistrene", a afirmat Ana Kmetiuk.

La cursul oficial de schimb, cele 2,3 miliarde de așa-zise ruble transnistrene constituie circa 200 de milioane de dolari.

Potrivit autorităților de la Tiraspol neachitările fac imposibilă realizarea lucrărilor de întreținere și modernizare a rețelelor electrice, termice și a conductelor de gaze. În plus pe așa-zisul "cont gazier" nu mai ajung bani.

Advertisement

De notat că tarifele la energia electrică și gaze în regiune sunt de 3-4 ori mai mici decât în Republica Moldova de pe malul drept al Nistrului. Cu toate acestea consumul nici la aceste tarife nu sunt achitat.

În pofida crizei, unii șefi de la Tiraspol anunță că Gazprom ar fi oferit gaze gratis, pentru unii consumatori din regiune, în special bătrâni, veterani și alte pături vulnerabile.

De notat că regiunea separatistă nu mai achită deja de 10 ani, importul de gaze din Rusia și a acumulat datorii de peste cinci miliarde de dolari. În plus gazele livrate de Gazprom sunt folosite la producerea de curent electric de către Centrala Termoelectrică Moldovenească de la Cuciurgan, controlată de gigantul rus Inter RAO EES.

Circa 90% din veniturile Centralei de la Cuciurgan provin din livrările de energie electrică consumatorilor din Republica Moldova. Banii acumulați însă ajung la intermediara Energokapital, iar de acolo se duc în zone offshore și nu ajung la Gazprom ca plată pentru gaze.

Citiți și Legătura dintre compania Energokapital de la Tiraspol și dispariția miliardului

Aminitim că la începutul lunii martie 2016, Guvernul a anunțat că societatea de stat Energocom a semnat un nou contract cu firma Energokapital ce prevede livrarea de curent electric până la 31 martie 2017 la un preț cu 28% mai mic.

Citiți și Povestea intermediarilor din sectorul energetic moldovenesc

La începutul verii un anchetator de la Tiraspol a anunțat că Energokapital are conturi la Victoriabank și doar în 2015 a transferat peste 19 milioane de dolari, sub formă de dividende pe conturile unei firme din Hongkong

Autoritățile de la Chișinău și nici administrația Victoriabank nu au comentat informațiile.

Energokapital a fost fondată în octombrie 2014, de firma Bas Market din Tiraspol, înființată de Yuri Dzețul și Intercom Management Ltd din Belize. A doilea fondator este Ornamental Art Limited din Hong Kong.Oportunitati