Un lituanian va conduce Consiliul de Administrație al Moldindconbank

shadow
Vineri, 18.11.2016 16:06   1572
Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a desemnat joi, 17 noiembrie 2016, membrii Comitetului de conducere și ai Consiliului Moldindcondbank.

Banca Națională implementează pas cu pas angajamentele asumate față de finanțatorii externi în privința sanării sistemului bancar.

Ultima decizie este cea de numire a unei noi conduceri a Moldindconbank, instituție aflată în regim de intervenție timpurie a BNM.

Potrivit serviciului de presă al BNM comitetul de conducere al băncii este compus din patru membri: Aureliu Cincilei (președinte), Victor Cibotaru (prim-vicepreședinte), Iurie Ursu și Svetlana Magdaliuc (vicepreședinți).

În fruntea Consiliului de Administrație al bănci, format din cinci membri, a fost desemnat Giedrius Steponkus, cetățean al Lituaniei, fost membru al Consiliului de supraveghere și vicepreședinte al Bursei de Valori din Vilnius, membru al grupului Banking Stakeholder Group (European Banking Authority).

Advertisement

Ceilalți membri ai consiliului sunt: Nicolae Dorin (președinte al Asociației Băncilor din Moldova, anterior președinte și prim-vicepreședinte al Mobiasbanca), Anna Gheorghiu (anterior prim-vicepreședinte al Moldova-Agroindbank, președinte și prim-vicepreședinte al Moldindconbank), Elena Punga (anterior director administrativ în rețeaua regională de filiale și agenții a Mobiasbanca) și Aureliu Cincilei.

Membrii Comitetului de conducere și ai Consiliului Moldindcondbank au fost desemnați în cadrul regimului de intervenție timpurie aplicat ca urmare a stabilirii de către BNM a activității concertate a unui grup de persoane ce deține o cotă substanțială în capitalul social al băncii, în mărime de 63,89%, fără permisiunea BNM.

BNM mai susține că Moldindconbank activează în regim normal și prestează toate serviciile, inclusiv cele legate de operațiunile cu depozitele, de creditare și decontări.

Moldindconbank, a doua ca mărime bancă din Moldova, are active de 15,6 miliarde de lei, iar în anul 2015 a obținut un profit de 251 milioane de lei. Ulterior auditorii au depistat că acesta este mult mai mic cu circa 107 milioane lei.

Citiți și: De la banca lui Platon la banca lui Plahotniuc? Ce se va întâmpla cu MoldindconbankOportunitati