API și CJI cer demisia președintelui Consiliului Coordonator al Audiovizualului

shadow
Miercuri, 16.11.2016 20:09   3258
Asociația Presei Independente (API) și Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) au prezentat al șaptelea raport de monitorizare a mass-media în campania electorală pentru alegerile prezidențiale 2016 care a cuprins perioada 6 – 11 noiembrie 2016 [Comunicat].

Au fost monitorizate 27 de instituții mass-media, inclusiv 12 posturi TV, 12 portaluri informaționale și trei ziare. 

Raportul de monitorizare relevă că în această perioadă, la cele 12 posturi TV monitorizate, candidatul PSRM Igor Dodon a apărut de 158 ori în lumină pozitivă, ceea ce constituie 27% din numărul total de materiale relevante (în creștere cu 10 puncte procentuale față de săptămâna precedentă de raport). La polul opus, candidata PAS, PPDA și PLDM, Maia Sandu a fost mai mult defavorizată, apărând în lumină negativă în 229 de materiale (39% din numărul total de materiale relevante), în creștere cu 18 puncte procentuale față de săptămâna precedentă. La posturile monitorizate au fost difuzate mai puține știri despre desfășurarea procesului electoral, astfel publicul nu a fost informat suficient. Unele posturi cu acoperire națională nu au desfășurat dezbateri cu participarea candidaților în orele de maximă audiență seara, fapt care a viciat dreptul candidaților de a-și prezenta viziunile/programele electorale și a privat cetățenii de dreptul de a se informa pentru a face o alegere conștientă.

În presa online, candidatul Igor Dodon a fost prezentat preponderent în context defavorizant (126 de cazuri la cele 12 portaluri online monitorizate). Candidata Maia Sandu a fost prezentată mai des în context pozitiv (116 ori), dar și în context care a defavorizat-o, însă de 2,3 ori mai rar (50 de cazuri). Portalurile monitorizate au avut zeci de știri documentate dintr-o singură sursă, iar de cele mai multe ori, acuzațiile nu au fost echilibrate prin oferirea dreptului la replică celor vizați. 

În cele trei ziare monitorizate, ca și în perioadele precedente de monitorizare, opiniile au prevalat în fața știrilor/faptelor. Astfel, două din trei articole publicate (64% din numărul total de articole și 79% din suprafața rezervată acestor articole) au fost opinii, editoriale și comentarii. 

Raportul de monitorizare conține și câteva studii de caz privind încălcarea de către unele instituții media a normelor deontologice jurnalistice și a prevederilor legislative privind reflectarea campaniei electorale. 

Reprezentanții asociațiilor de media au criticat dur activitatea Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA).

Advertisement

„Dacă analizăm comportamentul mass-media în toată campania electorală, putem afirma că, în afară de partizanat, multe instituții media au operat cu manipulări, defăimări și dezinformări. Membrii CCA sunt și ei responsabili pentru că au admis acest comportament și nu au intervenit cu sancțiuni, preferând să joace un rol de observator și nu de instituție reglementatoare. Chiar dacă am îndemnat CCA să aibă un comportament proactiv în campania electorală și să apere dreptul cetățenilor la informație onestă, instituția nu a învățat lecția campaniilor electorale trecute, abordând același comportament pasiv. Considerăm că membrii CCA care se fac vinovați de această stare de lucruri trebuie să-și prezinte demisia de onoare”, a declarat Nadine Gogu, directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent. 

„CCA s-a autoexclus de la monitorizarea activă a campaniei electorale, fapt care a stimulat manipularea informațională masivă prin intermediul mass-mediei. Este scandalos că unele posturi de televiziune cu acoperire națională, contrar legii, nu au organizat dezbateri electorale sau le-au difuzat în ore de minimă audiență, privând cetățenii de informație despre candidați. Aceste posturi parazitează pe niște frecvențe care sunt publice și nu aparțin patronilor acestor televiziuni. Din păcate, în această campanie electorală, mulți jurnaliști au preferat să servească interesului patronilor și nu al cetățenilor. Având la îndemână toate pârghiile legale pentru a diminua falsurile și manipularea în audiovizual, CCA a inventat motive să nu facă acest lucru, protejându-i de fapt pe unii patroni de media. Asociațiile noastre cer demisia președintelui CCA și a membrilor care se fac vinovați de neaplicarea legislației audiovizuale pentru garantarea dreptului la informație obiectivă”, a precizat Petru Macovei, directorul executiv al API.

Concluziile generale ale raportului de monitorizare pentru perioada 6-11 noiembrie 2016 le găsiți aici. Raportul integral va fi publicat pe parcursul zilei de astăzi pe pagina web a API www.api.md și pe site-ul CJI www.media-azi.md. Rapoartele vor fi transmise instituțiilor media monitorizate, Comisiei Electorale Centrale și Consiliul Coordonator al Audiovizualului.

La 24 noiembrie 2016, API și CJI vor prezenta un raport final de monitorizare pentru perioada 15 septembrie – 13 noiembrie 2016.

Instituțiile mass-media monitorizate:

Audiovizual: Moldova 1, Prime TV, Canal 2, Canal 3, Publika TV, Jurnal TV, Realitatea TV, NTV Moldova, ProTV Chișinău, TV7, Accent TV, N4 TV 

Portaluri online: Agora.md, Deschide.md, Gagauzinfo.md, Jurnal.md, Moldova24.info, Newsmaker.md, Noi.md, Realitatea.md, Sputnik.md, Today.md, Unimedia.info, Ziarulnational.md 

Presa scrisă: Komsomolskaia pravda v Moldove, Panorama, Săptămîna, Timpul. 

Monitorizarea are loc în cadrul unui proiect finanțat de National Endowment for Democracy (SUA) și Consiliul Europei, obiectivul proiectului fiind monitorizarea și informarea opiniei publice privind comportamentul editorial al instituțiilor mass-media în perioada electorală și în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova. 

Persoană de contact: Diana Lungu, Coordonatoare comunicare API – 0 22 210602 sau diana.lungu@api.md



Oportunitati