Bătălia pentru petrolul moldovenesc. O firmă în faliment va căuta petrol în Moldova

shadow
Marţi, 15.11.2016 09:37   2977
Frontera Resources International LLC, cu sediul în Texas a fost desemnată învingătoare a concursului de concesionare a lucrărilor de explorare geologică a hidrocarburilor pe teritoriul Republicii Moldova

După un concurs ce s-a desfășurat în condiții suspecte, o comisie în frunte cu Valeriu Munteanu, ministrul mediului, a desemnat compania Frontera Resources International LLC, câștigătoare "a concursului de selectare a concesionarului lucrărilor de explorare geologică a hidrocarburilor pe teritoriul Republicii Moldova, cu ulterioara lor exploatare".

Două companii cu conexiuni în offshore

Potrivit unui comunicat al Ministerului, urmează ca rezultatul concursului de selectare să fie aprobat printr-o hotărâre emisă de Guvernul Republicii Moldova.

Din comunicat rezultă că la concurs au participat doar două companii, ambele cu conexiuni în offshore.

E vorba de Overseas Minerals Corporation și Frontera Resources International LLC, dar din informația făcută publică nu este clar unde sunt înregistrate aceste companii.

De exemplu o companie cu denumirea Overseas Minerals Corporation era înregistrată la Londra și avea ca fondator o firmă omonimă din insulele Virgine Britanice (BVI). Director figura Salome Vakhania, psiholog din Marea Britanie. Firma însă a fost dizolvată anul trecut.

Vla­di­slav Strop­șa, șef al Direc­ți­ei geo­lo­gi­că din cadrul Agen­ți­ei pen­tru Geo­lo­gie și Resur­se Mine­ra­le (AGRM) a declarat că la concurs a participat firma Overseas Minerals Corporation, un offshore din insulele Virgine Britanice.

Oferta Overseas Minerals Corporation a fost însă respinsă de comisia de concurs pentru că "nu corespunde cu cerințele stipulate în Caietul de sarcini, iar Compania ”Frontera Resources International” LLC întrunește criteriile de selectare a concesionarului".

Cât despre câștigator, funcționarul de la Geologie susține că aceasta este din SUA.

"Există multe companii Frontera, în Georgia, Azerbaidjan, Ucraina etc. Concursul la câștigat Frontera Resources International LLC, cu sediul în Texas", a precizat șeful Direc­ți­ei geo­lo­gi­că din cadrul Agen­ți­ei pen­tru Geo­lo­gie și Resur­se Mine­ra­le.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Energetica și industria   Corupția  

Advertisement

Oportunitati