Un fost prim-viceguvernator al Băncii Naționale va lucra consilier la FMI

shadow
Luni, 14.11.2016 15:48   1826
Fondul Monetar Internațional (FMI) l-a invitat pe Marin Moloșag, fost prim-viceguvernator al Băncii Naționale a Moldovei, consilier al actualului guvernator al BNM, să facă parte din echipa sa.

Potrivit BNM, Marin Moloșag va activa, începând cu 16 noiembrie 2016, în funcția de consilier pe termen lung la FMI și se va ocupa de implementarea politicii monetare și valutare pentru un grup format din șapte state din Africa de Est.

Pentru ce ajunge la FMI

Decizia FMI pare suprinzătoare în condițiile în care în perioada cât Moloșag a fost prim-viceguvernator al BNM s-a întâmplat cea mai mare fraudă din sistemul bancar moldovenesc. 

La fel în perioada 2010-2014, prin sistemul bancar s-au spălat și circa 20 de miliarde de dolari din Rusia, iar "Laundromatul" moldovenesc a devenit celebru în toată lumea. 

„Banca Națională a Moldovei a fost instituția în care m-am format sub aspect profesional și unde am avut onoarea să activez aproape 25 de ani. Consider că politica monetară din Republica Moldova, realizată de BNM, a avansat semnificativ în ultimii ani, contribuind astfel la asigurarea stabilității macroeconomice.

Advertisement

Această experiență îmi va da posibilitatea să contribui la modernizarea cadrului de politică monetară și în alte țări”, precizează Marin Moloșag.

La rândul său, guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea, își exprimă recunoștința și aprecierea pentru activitatea desfășurată de Marin Moloșag în cadrul Băncii Naționale a Moldovei, de la crearea acesteia în anul 1991. „Țin să-i mulțumesc lui Marin Moloșag pentru ajutorul și consilierea pe care mi le-a oferit la începutul mandatului meu, implicarea lui personală în reluarea discuțiilor cu Fondul Monetar Internațional și negocierea programului recent aprobat”, spune Sergiu Cioclea.

Marin Moloșag și-a început cariera la Banca Naționala încă în anul 1992, în Direcția valută străină și activitate economică externă. În perioada 2002-2009, Marin Moloșag a deținut postul de viceguvernator al BNM responsabil de sfera operațiunilor bancare și relații externe, iar între luna decembrie 2009 și aprilie 2016 a fost prim-viceguvernator cu funcția de supraveghere a domeniilor politică monetară, asistență tehnică și financiară internațională și gestiunea relațiilor externe și integrare europeană.

Averea familiei Tăbârță-Echim: afaceri de sute de milioane, imobile luxoase, mii de hectare de terenuri

De notat că un alt fost viceguvernator, Emma Tăbârță a fost demisă în martie 2015 de la BNM și apoi a fost reținută în luna august 2016 de procurorii anticorupție, fiind bănuită de neglijență în serviciu, în perioada 2010-2014, care ar fi permis spălarea a 20 miliarde de dolari, prin intermediul Moldindconbank.Oportunitati